Now Reading
Despre conversatie

Despre conversatie

Este miraculos faptul ca astazi avem atatea mijloace de comunicare si ne intelegem atat de putin…” Maxima ii apartine tot lui Jaques Salomé. Psihologul deplangea faptul ca avem la dispozitie tot mai multe medii prin care informatia sa circule tot mai rapid fara sa vedem, in acelasi timp, si o imbunatatire a calitatii comunicarii.

Creste cantitatea, creste rapiditatea, scade calitatea raporturilor interumane mentinute on-line. Mi s-a intamplat in cateva randuri sa declansez (si eu, si interlocutorii mei) situatii aproape conflictuale… pe mail.

De ce? Pentru ca o conversatie electronica este foarte saraca in ceea ce lingvistica numeste „morfeme suprasegmentale”, adica intonatie, accente etc. Astfel, un mesaj vesel, sau cel mult ironic, poate capata, pe mail, adevarate semnificatii agresive.

In conversatia fata catre fata, limbajul corporal poate dezamorsa un potential conflict. In vreme ce in comunicarea „fata catre fata” (expresia biblica mi se pare tare sugestiva aici) poti decoda lim­bajul corpo­ral al celuilalt si poti ve­dea un zambet care deza­gra­veaza un posibil mesaj agresiv, in comu­nicarea electro­ni­ca a­cest lucru nu este posibil. Astfel, dru­mul catre interpretari gre­site este des­chis. Si cata vreme nu iti cunosti inter­locutorul sau iti este un pic anti­patic…, proiectiile negative au cale libera.

Probabil ca expresia ce­lebra a definitiei ra­sului („du mechanique plaqué sur du vivant”), data de filozoful Henri Berg­son, se aplica perfect noilor noastre tehnologii de comunicare. „O mecanica aplicata viului”– cea care reduce bogatia unei conversatii pe viu, plina de multe alte informatii in afara celor verbale. Se stie ca noi, oamenii, comunicam verbal informatia doar in proportie mica, de vreo 7%. Restul „transmitem” nonverbal: postura, gesturi, intonatie, voce, privire.

Asadar, mailul nu va fi ni­ciodata mediul celor mai bune negocieri ori al celor mai tandre declaratii. Cand razi mai „gras”? Cand citesti un banc sau cand iti este povestit de cineva cu talent in a doza asteptarea, poanta? Ni­mic nu poate inlocui bogatia relatiei umane vii.

Asta nu inseamna ca mediul on-line nu are avantajele lui. La adapostul nick-ului poti face cele mai intime confesiuni, complet anonim. Este ma­rele avantaj, ironic, al terapeutilor care au inceput sa dea consultatii in Second Life..

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top