Now Reading
Despre o ecologie a relatiilor interumane

Despre o ecologie a relatiilor interumane

Cum sa faci curatenie de primavara in acest univers complicat al legaturilor fara de care nu poti trai?

Simplu: privind in primul rand, in tine insuti si descoperind, acolo ceea ce te atrage inconstient catre legaturi maladive (fie ca este vorba de profesie, fie de parteneri de cuplu care iti scot par alb si iti produc riduri); apoi, cu aceasta constiinta si luciditate asumata, sa elimini ceea ce poate fi eliminat. Linia de start este in noi insine.

La fel, cu mediul. Spuneam in alt editorial ca mi se pare desteapta explicatia data de psihologul Daniel Gilbert despre atitudinea curenta a oamenilor fata de problemele ecologiei.

Creierul nostru e facut sa reactioneze la provocari pe termen scurt, spunea Gilbert. Incalzirea globala, saracia extrema, foametea mondiala, toate acestea sunt abstractii pentru ocupantul spatiului dintre cele doua urechi.

Suntem facuti sa reactionam violent, rapid la auzul strigatului „Ardeeee!…“, dar nu si la statistici meteorologice.

Curatenie ar trebui facuta si in spatiul public. Suntem suprastimulati de televiziune, de telefon, de tot soiul de muzici, in lift, la restaurant, pe strada, in masina, in camera, in casti, la spa, pana si in padure te urmareste vreo masina cu oferta sonora de taraba…

E la mintea cocosului ca sanatos nu are cum sa fie. Suntem presati sa fim la moda, sa citim cutare carte recenta sau sa vedem nu stiu ce film nou aparut si marketizat intens, fara de care nu putem participa la nicio discutie, ca e pe ordinea de zi.

Snobisme mai mult sau mai putin subtile ne conduc comportamentul in directii unde poate ca nu am fi ajuns de buna voie. Ar fi cazul sa ne oprim si sa ne intrebam daca majoritatea lucrurilor pe care le facem sau le posedam ne sunt realmente necesare sau utile.

Si daca nu ne sunt, afara cu ele! Sa revenim la esential. Sa luam o gura de aer. Sa ne oprim din cursa aceasta catre… ce? Oare concediul in Antile te salveaza de la depresie?

Oare o rochie sau o lenjerie mai deocheata iti salveaza mariajul in care de mult nu mai exista legatura, comunicare? Ecologia interioara este o prioritate, caci de aici porneste totul.

Pune-ti mintea in ordine si restul lucrurilor va veni de la sine, spunea Lao Tzi.

Poate ca, avand in cap aceasta perspectiva, vom incepe sa gandim la scara mai larga, sa ne pese de ceea ce avem in jur, de natura, de resurse.

Pentru ca doar astfel vom iesi din cercul steril al consumului si vom incepe sa daruim.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top