Now Reading
Suntem la coada Europei pentru că nu citim

Suntem la coada Europei pentru că nu citim

Citiți, stimați români mândri, citiți cât mai mult. Citiți romane și nuvele, citiți cărți pentru copii și recitiți-le pe cele din copilărie alături de copiii voștri.

Citiți presă scrisă, citiți memorialistică și istorie, citiți cărți de popularizare a științei și de istorie a cinema-ului sau modei. Citiți despre artă și citiți despre arhitectură și mâncare.

Citiți despre actori și dictatori, despre sfinți și despre prostituate. Citiți despre cele mai inteligente descoperiri omenești și citiți despre cele mai mari prostii omenești.

Citiți despre știință și despre pseudoștiință, citiți despre medicină și despre religii, despre inteligența artificială și despre atletism și box, despre istoria vieții private și despre valoarea economică a copiilor în secolele trecute.

Citiți cărți despre cum se poate hrăni toată planeta cu lăcuste și fasole și despre cum să-ți crești copiii mai armonios sau cum să faci sex mai bine.

Citiți despre animale dispărute și despre cele care vor dispărea. Citiți despre lumi care nu există, citiți Science Fiction și citiți literatură suprarearealistă. Citiți ziare, site-uri de știri și de știință.

Citiți site-uri de umor, de benzi desenate, de desene animate japoneze, citiți proză erotică și citiți memorii de război. Citiți și poezie. Poezia schimbă percepția asupra lumii și limbajului, nu uitați să citiți poezie!

Citiți, oameni buni… că altfel vă paște sărăcia.

 

România e la coada Europei la consumul de carte

Românii sunt ultimii din Europa la consum de carte. Nu cumpărăm cărți, nu ne interesează cititul. Populația medie a României se uită la televizor.

Avem un număr foarte mare de canale TV raportat la populație. Românul înghite pe nemestecate ce vede și „dacă e la televizor, înseamnă că e adevărat“, după cum spunea o bătrână în preajma alegerilor din decembrie.

Meditați ceva timp la afirmația asta, vă rog, ca să-i pătrundeți enormitatea: „Dacă e la televizor, înseamnă că e adevărat“. Și ca să vă dați seama cât de manipulabili sunt cei care se uită la televizor și nu citesc.

Pe site-ul contributors (https://goo.gl/U1TxgS) Gabriel Liiceanu dădea câteva cifre despre consumul de carte la noi și în restul Europei. Și sunt cifre absolut deprimante.

El spune că, dintre cele 28 de state membre ale UE, România are „cea mai săracă piață de carte, dar nu numai raportat la mărimea populației, ci în chip absolut“ (…)

Mai întâi numărul de cititori din România – considerându-se «cititor» cel care cumpără între 6 și 12 cărți pe an – este de 1,2 milioane de persoane. Dintre acestea, jumătate (600000 de persoane) sunt din București.“

Mai scrie Liiceanu: „Cifra de afaceri anuală a pieții de carte în România este, la o populație de 20 de milioane de locuitori, de 60 de milioane de euro.

Comparați acum această cifră cu cifra de afaceri a pieții de carte în câteva țări mai mici decât țara noastră: Bulgaria: 60 de milioane euro; Slovacia: 140 de milioane euro; Ungaria: 230 de milioane euro; Cehia: 430 milioane euro; Danemarca: 350 milioane euro; Suedia: 450 de milioane euro; Olanda: 1 miliard euro.

Iată și cât se citește și se cumpără în cele mai mari țări europene: Polonia: 1,2  miliarde euro; Italia: 2,5 miliarde euro; Franța: 4 miliarde euro; Marea Britanie: 4 miliarde euro; Germania: 9, 8 miliarde euro.“

Așadar locuitorii oricărei alte țări din Europa citesc mai mult decât românii. E rușinos, periculos și tragic. Avem o populație medie care nu citește.

Și dacă tu, române (mândru că ești român – că alt motiv nu ai, probabil), nu citești, nu ai instrumentele mintale minime necesare pentru a gândi și a te adapta mai bine la mediu.

 

Dacă nu citești… rămâi prost

Dacă nu citești, nu îți vei forma bagajul informațional necesar pentru a înțelege o situație, cât o fi ea de simplă.

Dacă nu citești nimic despre dezvoltarea copiilor, de exemplu, îți vei plesni odrasla când nu e ascultătoare, crezând că așa îl disciplinezi, pentru că așa ai fost și tu disciplinat, și uite că ai ajuns tu undeva…

Nu vei ști mai mult despre cum se disciplinează copiii în mod sănătos, și ai tăi, cel mai probabil, nu vor ajunge mai departe decât tine (poate doar dacă au noroc).

Dacă nu citești despre medicină, e foarte probabil că vei înghiți pe nemestecate ultima tâmpenie antivaccin, nu-ți vei vaccina plodul și e destul de posibil să se îmbolnăvească de ceva urât.

Dacă nu citești niciun roman, vei avea o sensibilitate rudimentară, pentru că empatia și subtilitatea în înțelegerea lumii se formează citind literatură, adică imaginând lumi posible, cu experiențe prin care tu nu vei trece vreodată, dar pe care le încerci în imaginație. Și creierul tău se formează frumos și inteligent și eficient în funcție de ele.

Dacă nu citești despre istorie și politică, nu vei ști cu cine să votezi, tu, Cetățeanul Turmentat,  și ori nu vei vota deloc, ori vei vota corupți și alți oameni nedemni, care te vor conduce (din păcate, și pe mine).

Tu, cel care nu citește nimic, ești un pericol pentru celalți, pentru societate. Pentru că tu ai o anumită putere, și dacă se adună (prea) mulți ca tine, e dezastru…

Tu, cel care spune că nu e necesar să fii educat ca să te îmbogățești, spui prostii. Dacă tu crezi că Becali sau alți penali analfabeți sunt modele de copiat, dacă îi iei drept model în viață, te înșeli.

Cei care au ajuns să aibă bani fără multă carte nu sunt un model de preluat la scară largă, pentru că pur și simplu nu funcționează la scara unei populații întregi.

Ei sunt excepții, produsul unui context sau al norocului. În general, în lume și în viață, „dacă ai carte, ai parte“. Adică dacă înveți, ajungi undeva. E o lege valabilă de secole, de unde și proverbul de mai sus.

 

Dacă vă iubiți copiii, formați-le deprinderea de a citi

Exact, puneți-i să citească, dacă îi iubiți. Pur și simplu nu există mod mai eficace de a înțelege lumea și diversele sale contexte.

Degeaba văd ei filme sau se expun zile în șir la informație pe Internet. Cititul e cu totul altceva, solicită creierul și îl formează în moduri în care nicio altă manieră de a absorbi informația din mediu nu o face.

Citiți alături de ei, întrebați-i despre ceea ce au aflat din cărți, comentați cu ei, discutați ideile cu copiii voștri.

Citiți voi înșivă, pentru că un copil învață un comportament imitându-și părinții. Dacă te vede pe tine – mama sau tata – citind, e mai ușor sa-l convingi că e ceva ce merită făcut în viață decât dacă te vede toată ziua în fotoliu la televizor.

Atunci degeaba îl bați la cap să-și citească nuvela pentru ora de română.

 

Dacă citești, devii bogat

Iată exemple de oameni „ajunși“ și ce spun ei despre citit. Warren Buffett îşi petrece 80% din zi citind.

Pentru cine nu știe cine e Warrnet Buffet, să zicem că e unul din cei mai de succes oameni de afaceri ai Terrei. Întrebat despre secretul succesului său, Buffet spune că e simplu: el citește în jur de 500 de pagini pe zi (în trecut citea dublu).

Altă mare inteligență a mediului american de afaceri și tehnologie, sud-africanul Elon Musk, a fost inspirat să construiască rachete citind cărți. Când era copil citea SF.

Azi vrea să ajute omenirea la colonizarea planetei Marte, și are banii necesari pentru a face cercetare și teste (unele nereușite, deci bani aruncați, dar ce contează) în acest scop. Bill Gates citeşte și el enorm, mai ales non-ficțiune. Adică nu romane ci știință, finanțe, politică, istorie, etc.

Mark Zuckerberg, exponent al generației mai recente, are standarde mai blânde: el a făcu apel la fani să i se alăture în încercarea de a citi o carte (1!) la fiecare două săptămâni, în 2015. Mi se pare fezabil. Vouă nu?

 

Citește și:

Despre cititul cartilor

Cititi mult, cititul formeaza discernamantul

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top