Now Reading
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

jeni-chiriac
tulburarea-de-personalitate-obsesiv-compulsivă

A fi în control este cel mai important lucru pentru tine? Dacă nu îți iese perfect un lucru, te consumi și toată seara este compromisă? Dacă ceva nu este la locul lui, liniștea ta e spulberată și nu te poți odihni? Curățenia este importantă pentru starea ta de bine? Uneori, unele gânduri rămân și te bântuie fără să vrei? Îți este dificil să te desparți de lucruri? Ai o întreagă colecție de lucruri încă din copilărie? Nu îți place ca cineva să îți strice rutina? Neprevăzutul te anxietează? Ordinea lucrurilor trebuie să fie exact cum ți-ai imaginat, altfel ți se strică buna-dispoziție?

Viața adesea poate fi o provocare pentru mulți dintre noi. Prinși între nevoia de anonimat și dorința de a fi apreciați și recompensați pentru cine sunt și ce pot realiza, persoanele cu tulburare de personalitate de tip obsesiv-compulsiv sunt niște luptători care depun în fiecare zi a vieții lor un permanent efort din nevoia de a se mulțumi pe sine și a controla lumea și mediul exterior. Sunt buni în a identifica aspecte la care alții nici nu s-ar gândi. Pot fi prieteni de nădejde, dedicați și principiali care te pot surprinde prin gesturi frumoase. Și totuși… îți pot da și bătăi de cap dacă nu le înțelegi particularitățile felului lor inedit de a fi, gândi, simți sau de a se comporta.

Ideal ar fi să evităm să „diagnosticăm” în stânga și în dreapta oamenii, împărțindu-i în tot felul de categorii sau etichetându-i. Informațiile de mai jos sunt pentru a ne ajuta să înțelegem și să știm ce se poate întâmpla în mintea unei persoane cu aceste particularități de personalitate, restul ține de intimitatea și decizia fiecăruia de a consulta un specialist.

Tulburarea obsesiv-compulsivă este una dintre cele mai frecvente tulburări de personalitate, cu o prevalență cuprinsă între 2,1-7.9% din populația generală, de două ori mai frecvent întâlnită la bărbați decât la femei.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top