Now Reading
7 alimente bogate în probiotice naturale

7 alimente bogate în probiotice naturale

Revista Psychologies

Probioticele se găsesc la nivelul intestinelor și sunt responsabile cu absorbția nutrienților și cu menținerea sistemului imunitar în parametri optimi. Cunoscute și sub numele de „bacterii bune”, probioticele cântăresc mai mult decât creierul uman, ajungând, în unele cazuri, la greutatea totală de 1,5 kilograme. Tot ca fapt divers, în corpul uman există aproximativ 10 trilioane de celule, în timp ce numărul probioticelor se situează undeva între 100 și 300 de trilioane

O dietă care duce lipsă de probiotice poate cauza probleme digestive mai mult sau mai puțin grave și, ocazional, poate fi și sursa declanșării unor afecțiuni autoimune.

De cealaltă parte, o dietă bogată în probiotice asigură o digestie bună, o stare generală mai bună, precum și energia de care are nevoie organismul pentru a putea funcționa corespunzător.

De asemenea, trebuie menționat faptul că unele studii au demonstrat că probioticele îmbunătățesc și capacitatea cognitivă în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu Alzheimer.

În plus, un alt studiu dat publicității de cercetătorii australieni a arătat că un consum regulat de alimente care conțin bacterii probiotice (precum iaurt sau lapte bătut) poate avea ca rezultat scăderea tensiunii arteriale, care este asociată, în general, cu apariția bolilor cardiovasculare.

Vestea bună este că dacă vrei să ai parte de toate aceste beneficii pe care le aduce consumul de probiotice, poți introduce în regimul tău zilnic alimente bogate în probiotice naturale – care funcționează ca o gazdă a acestor bacterii.

În cele ce urmează te invităm, așadar, să trecem în revistă 7 alimente pe care le poți consuma ori de câte ori îți dorești o sursă bogată de probiotice naturale.

1. Iaurtul

Iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute alimente care sunt asociate, de obicei, cu suplimentarea probioticelor din organism. În general medicii și nutriționiștii recomandă iaurtul preparat în casă, din maia bogată în culturi vii, însă poți opta, desigur, și pentru sortimentele prezente în magazine.

Ar trebui să eviți, însă, acele sortimente care conțin fructoză sau sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali sau diverse arome sintetice pentru că acestea îi fac organismului tău mai mult rău decât bine și nu reprezintă o sursă de bacterii bune. De asemenea, trebuie să te asiguri că alegi întotdeauna produse fermentate, care nu au fost pasteurizate (pentru că în procesul de pasteurizare bacteriile bune sunt distruse).

2. Varza murată și murăturile

Așa cum aminteam tangențial mai sus, alimentele fermentate conțin, de obicei, o doză considerabilă de bacterii bune. Prin urmare, varza murată și murăturile reprezintă, la rândul lor, o sursă excelentă de probiotice.

Este important de menționat faptul că numai legumele fermentate conțin probiotice (ex.: varză, gogonele, castraveți murați), nu și cele conservate în oțet sau pasteurizate (adică acele produse care se găsesc mai des pe rafturile magazinelor).

O atenție deosebită trebuie să o acorzi și cantității de sare, care în cazul murăturilor poate fi mai mare. Sarea în exces se poate dovedi periculoasă mai ales pentru persoanele cu tensiune arterială mare sau cu alte probleme de sănătate care pot fi agravate de un consum mare de sare.

3. Brânza fermentată

Unele brânzeturi, precum Gouda, mozzarella, brânza cheddar sau brânza cottage conțin cantități mari de probiotice. În general, fiind vorba de sortimente diferite, și cantitatea de probiotice conținută va diferită de la caz la caz. Este important de menționat, touși, faptul că nu trebuie să exagerezi cu consumul de brânzeturi pentru că brânza conține și grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului „rău” din sânge, iar colesterolul poate favoriza apariția sau dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

4. Măslinele

Măslinele reprezintă o altă sursă importantă de bacterii bune. Fermentate în mod natural, cu apă și sare, acestea absorb toate culturile vii care fermentează în acest amestec.

Poți să le consumi ca atare sau le poți adăuga în salate, în topping-ul de la pizza sau în alte preparate care necesită prezența măslinelor. Medicii și nutriționiștii recomandă să consumi măsline care nu au fost tratate termic pentru că probioticele sunt sensibile la temperaturi înalte / la căldură.

5. Laptele bătut

Culturile vii adăugate pentru fermentarea zaharurilor din lapte transformă laptele bătut într-o sursă excelentă de probiotice. Atât laptele bătut, cât și chefirul pot fi consumate inclusiv de persoanele care au intoleranță la lactoză pentru că ambele sunt foarte bine tolerate de organism.

Explicația pentru această toleranță deosebită este una destul de simplă: în timpul procesului de fermentație, lactoza este descompusă și mai apoi folosită ca hrană de către bacterii. Așadar, ori de câte ori îți dorești un aport suplimentar de probiotice, nu ezita să consumi lapte bătut.

6. Kefirul

Așa cum aminteam anterior, kefirul este și el o sursă foarte bună de probiotice. Kefirul este un tip de lapte fermentat, foarte asemănător iaurtului, însă, spre deosebire de iaurt, conține și drojdii, nu doar bacterii, aspect care îl face să fie superior iaurtului din mai multe puncte de vedere.

De asemenea, kefirul se găsește și în varianta de băut, așa că poate fi consumat inclusiv în pauzele de la serviciu, nu numai în confortul propriei bucătării.

7. Oțetul de mere

Oțetul de mere reprezintă o altă sursă importantă de probiotice pentru că este obținut prin fermentația naturală a sucului de mere. Îl poți consuma în salate sau pe post de dressing în tot felul de preparate care au pe lista de ingrediente necesare și oțetul.

Așadar, acestea sunt cele 7 alimente bogate în probiotice naturale pe care ți le recomandăm.

Pe lângă acestea mai poți adăuga pe listă și pâinea dospită, miso (un condiment tradițional japonez), borșul, ceaiul Kombucha, Tempeh (un preparat din soia originar din Indonezia), amestecul coreean Kimchi, laptele de soia, microalgele și ciocolata neagră.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top