Now Reading
Mesajele de avertizare nu au succes

Mesajele de avertizare nu au succes

Revista Psychologies

Pana la urma, cum ne lasam de tutun in modul cel mai eficient?

D.C.: Simpla constientizare a riscului nu este suficienta pentru a ne lasa de fumat. Noi am descoperit ca succesul renuntarii la fumat depinde de doi factori: abilitatea de a-ti amana o recompensa si sentimentul pe care il ai ca tu controlezi mediul din jurul tau.

Daca primul este usor de inteles, al doilea poate ca ar trebui explicat. Practic, este vorba despre lucruri precum a-ti vedea rezultatele muncii intr-un timp rezonabil, a nu fi supraincarcat cu sarcini, a nu avea prea multe decizii de luat zilnic, a te potrivi cu oamenii din jur sau a avea parte de satisfactii profesionale si personale.

Cu cat oamenii se vad in mai mare masura in acest profil, cu atat au mai mult succes in a se lasa de fumat.

Ce legatura are toleranta la incertitudine cu fumatul?

D.C.: Nu am gasit ca ar avea vreo legatura. Insa, intr-un alt studiu, am descoperit ca exista diferente intre creierul oamenilor care se descurca bine intr-o situatie ambigua, incerta, si cei care nu se descurca atat de bine.

Aceste diferente se gasesc in zonele care sunt implicate in invatare si managementul reactiilor emotionale (principala structura se numeste „hipocamp“). Cu cat aceste zone se mobilizeaza mai puternic in aceste situatii, cu atat creste aceasta abilitate.

Se poate antrena toleranta la incertitudine?

D.C.: Da, se poate. Ar fi doua modalitati complementare: una tine de expunerea constanta la lucruri noi si de invatarea permanenta, iar a doua tine de exersarea creierului. In ceea ce priveste a doua modalitate, ea se bazeaza pe niste exercitii speciale pentru creier, numite sugestiv brain fitness, care, practicate constant timp de o luna, cresc capacitatea creierului de a gestiona situatiile noi. Si noi am dezvoltat asemenea exercitii, fiind pionieri in acest domeniu in Romania.

Exista oameni cu sensibilitate diferita la feedback-ul social? Ce inseamna asta?

D.C.: Sigur ca exista. De altfel, stim din experienta noastra de viata ca unii sunt mai sensibili la parerea celor din jur sau la critica sefului, in timp ce altii iau viata mai lejer. Cei care sunt mai sensibili, sunt mai usor de afectat de lucruri gen critica, respingere sau despartiri.

Cum se manifesta aceasta sensibilitate la nivelul vietii si al comportamentelor noastre cotidiene?

D.C.: Aceasta sensibilitate nu numai ca este generatoare de stres, dar chiar ne poate afecta imunitatea. Din studiile realizate de noi a rezultat ca acesti oameni au un sistem imunitar foarte alert, care functioneaza ca o masina cu motorul turat in permanenta. Acest mod de functionare il face vulnerabil.

De aceea, stresul cauzat de cei din jur ne face uneori mai vulnerabili la raceala, gripa sau herpes. Pe termen lung, insa, efectele pot fi mult mai serioase.

Interviu de Iuliana Alexa

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top