Now Reading
Scapa de migrene printr-o tinuta corecta!

Scapa de migrene printr-o tinuta corecta!

Revista Psychologies

 


Stiai ca nu doar picioarele te ajuta sa stai in pozitie bipeda? Ochii si maxilarul sunt si ele puncte de sprijin. Iar slabirea lor poate duce la pozitii gresite si la dureri cronice. Este bine sa fii atenta la postura corpului, pentru a le preveni.

Statul in picioare este o sfidare pentru greutate. Pozitia bipeda se poate compara cu un pendul intors invers, care oscileaza in jurul unui pivot situat in zona gleznelor.

Corpul uman are de fapt are trei puncte de sprijin: picioarele, ochii si maxilarul. Cei care studiaza fizica trupului uman sustin ca toti oamenii stau putin stramb, ceea ce nu este neaparat rau. Corpul se adapteaza astfel incat nu este necesar ca o tinuta care este buna sa fie schimbata.

Cand un singur punct de sprijin nu functioneaza insa corect, apar dereglari si probleme. Daca te afli in aceasta situatie si ai mers la diversi doctori, fara a gasi o solutie la durerile tale, daca suferi de probleme cronice inexplicabile – dureri de cap de care nu mai reusesti sa scapi cu ajutorul medicamentelor, dureri dorsale sau de articulatii pe care osteopatia nu le-a putut rezolva, dureri de talpi care continua si dupa inlaturarea bataturilor, pierderi de echilibru, entorse repetate, posturologia poate fi cu siguranta o solutie.

O metoda recenta

Posturologia, stiinta care studiaza pozitia optima a corpului, a aparut in Franta, in anii 1980, fiind dezvoltata de doctorul Pierre-Marie Gagey. Constatand la pacientii sai ca nu exista nicio solutie durabila pentru durerile de articulatii, medicul francez s-a intrebat daca acestea nu erau cumva consecinta vreunui dezechilibru.

Astfel, el s-a axat pe corectarea disfunctiilor senzoriale ale urechii interne, ale vazului, ale maxilarului si ale contactului picioarelor cu solul. Daca informatiile transmise sistemului nervos sunt gresite, comenzile musculare se fac prost. In acest fel, anumiti muschi care nu functioneaza bine, destabilizeaza pozitia si sistemul articular, provocand dureri.

Cum sa descoperi ce anume te deranjeaza de fapt? Cauzele pot fi multiple si trebuie sa stii sa gasesti cauza problemei. Suferi de migrene repetate?

Un oftalmolog sau un osteopat, care nu a reusit sa amelioreze situatia, poate sa te trimita sa faci o investigatie a posturii curente a corpului tau.

Oricare ar fi disfunctia suspectata, acest profesionist are la indemana toate uneltele necesare pentru a gasi originea problemei si de a sti imediat catre cine sa-si trimita pacientul.

Bilantul postural

Pentru aceasta consultatie, nu este nevoie de o masinarie complicata, ci doar o masuratoare. Mai intai, specialistul observa cum sta pacientul in picioare. Ulterior ii masoara fiecare segment al corpului din fata si din profil: picioare, gambe, bazin, umeri si ii ia amprentele talpilor cu ajutorul unui tampon imbibat in cerneala.

Aceasta tehnica, indispensabila pentru a gasi talpile de pantofi potrivite, indica in mod precis gradul de sprijin al picioarelor. In plus, ea poate detecta si eventuale tensiuni existente. Ultima etapa poarta numele de „verticala lui Barré” si verifica foarte exact axa coloanei vertebrale. Pacientul sta in picioare, pe un soclu din lemn, cu picioarele departate formand un unghi de treizeci de grade. Posturologul examineaza alinierea vertebrelor.

Stiind ca nimeni nu sta perfect vertical, este important de observat cum se adapteaza coloana vertebrala miscarii: pacientul se apleaca usor la inceput, curbandu-si spatele, apoi isi inclina trunchiul de o parte si de cealalta pentru a vedea daca miscarile sunt armonioase. Toate aceste miscari sunt realizate pe un sol dur (soclul din lemn), apoi pe un sol moale: o placa din spuma in care pacientul se afunda total.

Daca nu este nicio diferenta in reactiile coloanei vertebrale, inseamna ca pozitia nu se modifica in functie de punctele de sprijin si ca pacientul nu are nevoie de talpi posturologice. Testul este reluat, cu pleoapele inchise. O usoara oscilare e normala, dar pacientul caruia i se schimba tensiunile musculare de cand inchide ochii trebuie sa consulte un oftalmolog. Dupa examinare, acesta ii va prescrie o reeducare orto-optica sau noi dioptrii.

Atentie la postura copiilor!

Cateodata, problemele celor mici legate de tinuta sunt detectate de profesorul de gimnastica sau de invatatoare, dar si parintii trebuie sa fie vigilenti. Atentie la copiii care cad tot timpul, isi sucesc des gleznele, le este greu sa-si tina echilibrul (pe un soclu de exemplu).

Fara indoiala, acesti copii nu isi folosesc ochii pentru a-si determina pozitia in spatiu. Atentie la copiii care se plang de dureri repetate de spate sau de cap. Ei trebuie dusi la un control medical. Daca medicul nu descopera nimic anormal, atunci trebuie consultat un medic ce le poate face investigatii legate de postura corpului.

Posturologia este un nou mod de a ingriji corpul si de a-i preveni imbatranirea. Ea ajuta la intarirea sigurantei de sine pentru ca regleaza punctele de sprijin si contribuie la dezvoltarea unor aptitudini pentru efortul fizic.

Cand sa consulti un medic specializat in postura corpului?

Este recomandat in doua tipuri de situatii:
–  In caz de accidente repetate: (entorse) sau de dureri cronice inexplicabile. De exemplu, daca dupa examene de scanner sau RMN (imagine prin rezonanta magnetica), te dor inca soldul sau genunchiul.
–  Dupa un soc: Daca imediat dupa accident consulti un osteopat posturolog, dupa o operatie chirurgicala sau anumite interventii dentare (extractia maselelor de minte), vizita la medicul posturolog poate preveni probleme care au nevoie de ani pentru a se manifesta.

Posturologia invata corpul sa-si foloseasca punctele de sprijin. Nu exista o meserie de posturolog, ci profesionisti – podolog, dentist sau ortodentist, oftalmolog, osteopat, ORL-ist, care, pe langa specialitatea lor, au dobandit o formare universitara in posturologie.

Ce specialisti sa consulti ?

–  Ortopedul: de obicei este consultat in caz de migrene, dupa ce s-a realizat un consult la oftalmolog si eventual la neurolog pentru a elimina orice cauza grava. Datorita unor exercitii de mobilitate oculara, ortopedul reeduca muschii oculo motori.
–  Dentistul: specialist in ocluzie dentara, reechilibreaza contactul intre maxilare. Maxilarul superior fiind in relatie cu ansamblul coloanei, orice problema se resimte asupra vertebrelor. Stomatologul poate pune pe maxilarul de jos o picatura pentru a destinde tesuturile, a slefui anumiti dinti, a modifica inaltimea plombelor.
–  Osteopatul: se consulta dupa un soc. Armonizeaza scheletul si detensioneaza musculatura dupa acest tip de stres. Poseda propriile metode pentru a evalua echilibrul pacientilor si daca dupa trei sedinte nivelul durerii nu scade, poate cere un bilant postural.
–  ORL-ist-ul: specialist in urechea interna, trateaza problemele de vertij, de otite repetate sau de pierderi de echilibru.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top