Now Reading
Mindful living

Mindful living

dana-burghel
mindful-eating

Trăim un ritm din ce în ce mai alert, fizic, însă se pare că ritmul și mai alert este al minții noastre. Îi dăm continuu câte ceva de făcut, de cele mai multe ori, inconștient, ca să uităm de noi. Și, cum pentru fiecare alegere emoțională găsim câte un argument rațional, și această uitare de sine este validată de ‘nu ne ajunge timpul’, ‘avem multe de făcut’ sau, exact de propoziția cu care am început ‘trăim un ritm din ce în ce mai alert și este necesar să ne conformăm lui’…

Există diverse metode să spunem pur și simplu STOP și să ne ancorăm în prezent. Iată mai jos câteva dintre ele:

  1. Exercițiul STOP

Amintește-ți să te oprești de trei ori pe zi, din orice ai face (computer, muncă, cumpăraturi, televizor etc.) doar pentru 10 secunde și amintește-ți să respiri: inspiră lung de trei ori pe nas și expiră lung de trei ori pe gură.

Evident, cu cât repetăm mai des acest exercițiu, cu atât ne vom ancora mai mult în realitate și vom avea mintea mai limpede.

  1. Exercițiul de golire a minții – 1

Mergi în Inimă.

Îți vezi, simți sau percepi mintea ta ca pe un cer albastru, iar gândurile tale ca nori albi ce se mișcă încet pe cer. Cu intenție împinge norii (adică gândurile) pe cer către stânga, cu o briză ușoară. Repetă acești pași de 3-4 ori până când simți că mintea s-a eliberat.

  1. Exercițiu de golire a minții – 2

Scrie pe o foaie de hârtie – mai ales, seara – toate gândurile negative, precum și emoțiile pe care le încerci când gândești acele lucruri. Punându-le pe hârtie creierul primește informația că s-a mai debarasat de ele și, în timp, vei observa că se vor împuțina gândurile și emoțiile neprielnice ție.

  1. Exercițiu de recunoștință

Când ajungi acasă după o zi lungă, înainte să intri în casă, te oprești pentru un minut (practic cu ochii pe ceas) și simte recunoștință pentru ceva ce s-a întâmplat în cursul zilei, sau pentru ceva, orice, din viața ta.

În acest fel intri în casă cu o altă energie decât cea pe care ai strâns-o de la serviciu sau de pe drumul către casă. Este o energie nouă, de vibrație foarte înaltă și meriți să îți petreci restul zilei astfel.

  1. Exercițiu de scanare a corpului

Mișcă-te încet prin cameră sau, de preferat în natură, și fii conștient de fiecare parte a corpului. Cum îți simți tălpile, picioarele? Dar pielea capului? Dar spatele?

Fă, pur și simplu, o scanare a corpului tău în timp ce te miști ușor.

  1. Exercițiu 5 simțuri

Conștientizează toate cele cinci simțuri în timp ce te plimbi prin parc sau în natură. Ce miroși? Ce gust simți? Ce vezi? Ce auzi? Ce simți cu pielea? Dar în interiorul tău?

Fii conștient de tot ceea ce simte corpul tău fizic, dar și de emoțiile tale. În tot acest timp, mintea se va liniști.

  1. Exercițiu de mindfulness eating

În primul rând, fii recunoscător pentru mâncare. Mestecă încet, de cel puțin 30 de ori fiecare gură de mâncare. Pe lângă faptul că digestia începe în gură și nu în stomac, fiind prezent în timp ce mănânci îți eliberează mintea de gânduri.

Deși poate părea o ciudățenie, în momentul în care începem să mâncăm în linişte, începem să ne observăm și conștientizăm corpul, să respirăm profund şi, mai ales, să mulţumim Cerului pentru toate bogăţiile acestei vieți, învățăm, de fapt, să ne redobândim controlul asupra noastră. Învăţând să controlăm lucruri mărunte, dobândim control asupra lucrurilor mari.

Viața se trăiește doar în prezent. Fiecare clipă este magică, deoarece conține sămânța oricărei posibilități. Doar fiind prezenți putem sădi semințe bune pentru noi, dar și observa magia vieții.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top