Now Reading
(P) 3 terapii alternative pentru a lăsa în spate o traumă puternică

(P) 3 terapii alternative pentru a lăsa în spate o traumă puternică

“Atunci când viața îți dă lămâi, fă o limonadă” spune o vorbă din popor. Lucru destul de ușor de realizat în teorie, însă realitatea arată cu totul și cu totul altceva. Persoanele trecute printr-o traumă emoțională puternică pot întâmpina obstacole foarte mari în procesul de refacere, un proces extrem de anevoios, de altfel. Ajutorul venit din partea terapeuților este un pansament numai bun de pus pe rana deschisă a sufletului, însă atunci când așteptările nu sunt pe deplin satisfăcute, pacienții apelează la variante alternative de terapie. Cu rezultate excelente, obținute de-a lungul timpului pe diferite eșantioane de pacienți, terapiile alternative pe care le vom prezenta mai jos te pot ajuta să treci peste o traumă din viața ta. Iată care sunt acestea:

Terapia prin joc

Ludoterapia este termenul medical al acestui tip de terapie alternativă, ce are menirea de a rezolva sau ameliora traumele puternice suferite de pacienți, printr-o serie de jocuri și activități interactive. Să luăm exemplul pieselor Lego, folosite de foarte multe ori atât la pacienții minori, cât și la cei trecuți de vârsta majoratului. Varianta clasica de Lego este cea mai des utilizată, pentru că stimulează creativitatea, încrederea în propriile puteri, puterea de analiză și permite o coordonare excelentă ochi-membre. Rezolvarea unei liste întregi de task-uri, de la construirea unei bărci, la gândirea unui sistem complex de cărămizi colorate, oferă mici recompense, pe care pacienții le primesc extrem de bine.

Terapia prin pictură

Terapia prin pictură oferă pacienților șansa de a-și exprima liber emoțiile și stările, cu ajutorul culorilor. De foarte multe ori, verbalizarea unei dureri puternice este extrem de greu de realizat. De aceea, această opțiune alternativă are rolul de a drena presiunea emoțională din interiorul pacientului, fără a fi însă nevoie ca acesta să vorbească despre problema în sine. Este o tehnică ce nu doar că stimulează creativitatea, dar oferă totodată șansa unei libertăți mai bune de a relaționa, atât cu terapeutul, cât și cu cei din jur.

Terapia prin dans

Terapia prin dans are un dublu rol extrem de important pentru pacient. În primul rând, această formă de manifestare îi permite celui în cauză să reușească o integrare firească într-un anumit cerc social, urmând ca în plan secund să găsească mult mai mult curaj pentru a se simți confortabil în preajma celorlalți. Odată depășit acest prag, pacientul va putea mult mai simplu să vorbească despre probleme sale, de față cu ceilalți participanți la această terapie. Al doilea rol extrem de important al terapiei prin dans este oferit de activitatea fizică desfășurată, cu implicații extrem de benefice pentru întregul oraganism.

Cele 3 terapii alternative dau rezultate excelente, atunci când variantele clasice pot întâmpina pe parcurs anumite dificultăți. Este extrem de important ca pacienții să se simtă liberi să încerce orice își doresc, atât timp cât dorința de a reuși este puternic impregnată în sufletele lor. O traumă puternică poate fi de foarte multe ori o haină greu de purtat, însă prin efort susținut și variante alternative de terapia ( varianta clasică de Lego, culori, dans, improvizație ), sunt mari șanse ca această problema să fie dată uitării.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top