Now Reading
Alexandra Cârstea și misiunea ei (im)posibilă de a legaliza canabisul în scop medical

Alexandra Cârstea și misiunea ei (im)posibilă de a legaliza canabisul în scop medical

alexandra-cârstea-și-misiunea-ei-imposibilă-de-a-legaliza-canabisul-în-scop-medical

O lege izvorâtă din iubire și durere, devenită stindard în lupta bolnavilor de cancer și care a primit un nume dintr-o poveste de viață reală – Victoria. Așa a numit-o presa, Legea VICTORIA, nume care, prin forța lui emoțională, nu aduce aminte doar de numele unei mame, ci și de o reală victorie a pacienților din România.

Inițiatoarea acestui demers legislativ este Alexandra Cârstea. De profesie avocat, ea este cea care, în urmă cu 4 ani, a pornit o adevărată cruciadă online pentru a scoate de sub stigmatul rușinii și al decăderii canabisul și a aduce în atenția opiniei publice beneficiile utilizării lui în scop medical.

Repetabila povară

Când a descoperit canabisul, Alexandra avea deja în spate ani de frământări, de căutări disperate. Tratamentul clasic administrat în formele grave de cancer, boala dură și istovitoare cu care mama sa fusese diagnosticată în 2015, nu mai dădea niciun rezultat, cocktailul de medicamente pe care i-l administra doar îi amorțea simțurile, ținând-o captivă în lumea himerelor. A acceptat greu că tocmai un drog ar putea să ușureze calvarul, cu atât mai mult cu cât provenea dintr-o familie cu pregătire juridică, în care respectarea legii nu era negociabilă. În plus, despre canabis credea exact ce cred astăzi cei care tratează subiectul cu superficialitate și preconcepții. Doar suferința și disperarea au forțat-o să meargă mai departe. A studiat sute de pagini de concluzii și rapoarte, s-a consultat cu zeci de medici din străinătate, a participat la dezbateri, iar, în final, a decis să îi administreze mamei sale canabis, sub formă de ulei.

A fost o decizie luată cu multe frici și vinovății. Dar, după câteva săptămâni infernale, în care a introdus treptat canabisul și tot treptat a redus dozele vechii medicații, au apărut și primele rezultate optimiste. Starea mamei sale s-a îmbunătățit vizibil. Iar bucuria aceasta a îndemnat-o să-și împărtășească gândurile, sentimentele și informațiile cu oricine părea interesat de subiect, în lumea reală, dar, mai ales, în mediul virtual.

Să nu vorbim, te rog!

A dedicat subiectului o pagină de Facebook și spera, ca într-un vis, că toată lumea o să fie deschisă și surprinsă de informațiile uluitoare pe care le descoperise, că va găsi susținere într-atât încât accesul la tratament să fie posibil cât mai curând și în România. Reacțiile însă au luat-o complet pe nepregătite. În ciuda informațiilor clare, documentate din concluziile a zeci de mii de studii elaborate în Europa, SUA sau Canada, care confirmau efectele benefice ale canabisului medicinal, lobby-ul ei a fost întâmpinat cu multe rețineri: „Să nu vorbim despre acest subiect ilegal, te rog!” sau „ la noi în țară nu avem această mentalitate și viziune liberă ca să fie posibil așa ceva” sau „nu e nici o șansă și nu merită să încerci să schimbi nimic”.

Citește continuarea articolului pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top