CITESTI ACUM
Calea spre bioatitudune

Calea spre bioatitudune

Mitul bunului vegetal

 

Lucrurile nu sunt deloc simple. „Apar tot mai multe informatii de la cercetatori ce vor sa demitizeze orice zona considerata mult timp sigura“, este de parere Mihaela Leventer. „Cred ca acest curent de opinie este generat in buna parte de lupta subterana dintre firmele aflate in competitie pe o piata in care inima si optiunea cumparatorului sunt seduse de reclama. Cand piata produselor sintetice s-a saturat, vine randul celor asa-zis bio s-o inlocuiasca.” Si, daca in opinia consumatorului, tot ce e natural e, implicit, bun, specialistii enumera cu umor numarul de plante cu efecte… mortale! „Sa incetam, deci, sa mai punem natura si chimia in opozitie“, se revolta profesorul Jean-Paul Marty, specialist in dermocosmetica. „Apa este un produs chimic, iar viata, fructul unei reactii chimice.

 

”Concret, este nevoie de modificari chimice pentru cresterea biodisponibilitatii (capacitatea unui produs de a fi folosit de piele) acestor „activi verzi”. Asadar, sloganul „100% natural” ramane un argument de marketing, adesea discutabil si chiar abuziv. In orice caz, cosmetica ramane chimie si fiecare trebuie sa fie atent la continutul cutiei sau al tubului pe care-l cumpara si il foloseste. In privinta eficientei, nu exista, probabil, nicio diferenta intre produsele bio si cele non bio. Teoretic, alegerea activului potrivit si folosirea adecvata a acestuia sunt elementele care fac pro­dusul eficient, nu modul de producere. Utili­zarea unor compusi neadecvati nu este corecta din punct de vedere etic, iar producatorii trebuie sa fie atenti la aceste aspecte!

 

Testele pe animale

 

Subiectul face ravagii in domeniul cosmeticii de cand o directiva euro­peana interzice orice experiment al produselor pe animale. Opinia pu­bli­ca pare sa fie de acord, in timp ce numeroase marci se opun, invo­cand drept argument siguranta consumatorilor. Sigur ca nimeni nu do­reste ca animalele sa sufere in scopul frumusetii noastre, dar nu este oare mo­men­tul unei abordari diferite? Cum se poate altfel garanta siguranta con­sumatorilor daca nu exista deloc – sau nu sunt suficiente – metodele de substitutie acceptabile?

 

In prezent, alergia cutanata nu este predictibila, pentru ca nu exista niciun model alternativ de substitutie. In aceste conditii, cum se pot descoperi noi activi? Omul va trebui sa se sub­stituie in cele din urma animalului de laborator? Dezbaterea ramane deschisa.

Sanatate optima in opt saptamani, Andrew Weil, editura Curtea veche

de citit:
Profita de beneficiile produselor naturale. Afla cum din cartea Sanatate optima in opt saptamani, de Andrew Weil, editura Curtea Veche, 2008.

 

Adaptare de Luana Pesa
Foto: GULIVER, dreamstime.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!