Now Reading
Consiliere si suport pentru persoanele cu dizabilitati

Consiliere si suport pentru persoanele cu dizabilitati

Revista Psychologies

Oamenii cu diverse traumatisme vertebrale „obtinute” in urma accidentelor rutiere, caderilor de la inaltime, plonjoanelor in apa de mica adancime descopera ca viata lor s-a schimbat intr-o fractiune de secunda. Visuri, idealuri, obiective de viata se topesc ca ceara unei lumanari. Ce punem in loc si mai ales cum?

Psihoterapia si consilierea psihologica ofera posibilitatea persoanei care a trecut printr-un asemenea eveniment traumatic sa-si revina emotional mai rapid, sa evite izolarea prelungita, sa redevina o persoana activa social si relational.

Lucian Negoita
Lucian Negoita – autorul acestui articol

Intai vad Omul, apoi dizabilitatea lui
Depasind in timp etapele de negare a experientei traumatice si de furie indreptata impotriva a toti si toate, o tanara studenta, sa-i spunem Andreea, s-a intalnit, in procesul ei de vindecare emotionala dupa un accident la ski soldat cu fractura coloanei vertebrale, si cu Depresia. O astepta cuminte, invatatoare si calauzitoare pentru urmatoarea bucla temporala din viata. In sedintele de terapie, venise momentul sa exploram pierderea sensului, rostului vietii, intr-o abordare terapeutica de sorginte existentiala, lansata de celebrul psihiatru austriac Victor Frankl, supravietuitor al lagarelor de concentrare naziste. Fiind o tanara cu preocupari artistice, Andreea avea multe resurse ce au ajutat-o pana la urma sa-si recapete bucuria de a trai, gasindu-si noi sensuri si motivatii.

In cadrul grupurilor de suport de tip „peer group” pe care am avut ocazia sa le indrum, organizate in cadrul unor proiecte desfasurate de Fundatia Motivation, multi tineri cu traumatisme vertebro-medulare au avut sansa sa invete, sa impartaseasca emotii si sentimente negative, sa-si schimbe in timp atitudini si comportamente. Experienta acestor grupuri le-a oferit ocazia sa observe si sa actioneze beneficiind de experientele unor oameni care au trecut candva prin situatii traumatizante asemanatoare.
Participand la aceste grupuri, afli si inveti ca poti locui singur intr-o locuinta adaptata, vezi ca se poate conduce o masina cu comenzi la mana, ai sansa sa cunosti oameni ce merg mai departe, ce isi continua studiile sau au reusit sa se angajeze, fiind platitori de impozite la bugetul statului. Si-au sporit astfel increderea in fortele proprii, stima de sine, autonomia si independenta personala. Principalul avantaj al unor astfel de grupuri consider ca este acela de a vedea ca „se poate”, ca exista posibilitatea de a avea o viata normala si dupa un accident stupid.

Cu mamicile la consiliere
La Centrul medical Panduri, am consiliat mamici „eroine”, mamici care lupta sa sporeasca sansele propriilor „pui” cu dizabilitati locomotorii si sa se redescopere pe ele ca fiinte, ca femei. Sa fii mama stim ca nu este usor. Sa fii mama unui prunc cu dizabilitati cu atat mai putin. Eforturile fizice si psihice, renuntarile si sacrificiile sunt imense, mai ales in lipsa unui suport social de sprijin, a unei retele sociale care sa te ajute.

Le-am ajutat sa aplice cu consecventa si hotarare, dublata de dragoste, tehnici de intarire a comportamentelor pozitive ale copiilor, sa constientizeze si sa exerseze impreuna cu acestia stabilirea unor reguli, sa negocieze limite, sa invete sa recompenseze, toate acestea pentru oferirea unui cadru organizat si sigur emotional de crestere a „puilor” de om. Sa refuze sa manance, sa planga si sa tipe cand tu iesi un pic din camera, sa urle cand face exercitii de kinetoterapie sau logopedie au fost unele din comportamentele problematice ale copiilor care le aduceau in pragul disperarii si pe care, in timp, au invatat sa le controleze mai eficient si sa-si imbunatateasca relatia cu ele insele, dar si pe cele cu proprii prunci.

In munca mea, imi place sa folosesc resursele si sa amplific motivatiile oamenilor, sa ma sincronizez cu ritmul lor de schimbare, sa pun accent mai mult decat pe orice tehnica terapeutica pe construirea Relatiei, cheia de bolta a intregului edificiu terapeutic.

Sunt norocos sa lucrez cu oameni de la care in continuare si eu am de invatat, terapia moderna depasind paradigma rigida conform careia doar omul cu care lucrezi se schimba, tu ca terapeut fiind intangibil. Stiu ca imi extrag nevoile de valorizare specifice fiecarui om din reusitele mele in terapie, dar contientizez de asemenea ca cel mai mult am invatat de la cele nereusite. Continui sa merg alaturi de oameni pe Drumul Schimbarii!

Lucian Negoita este prima persoana cu dizabilitate locomotorie, utilizator de scaun rulant, din Romania, certificat ca psihoterapeut de catre Colegiul Psihologilor din Romania. In 2010, a infiintat Centrul de Consiliere psihologica, Psihoterapie si Dezvoltare personala PSIHO-ARMONIE, care ofera servicii in domeniul sanatatii psihice gratuit pentru persoanele cu dizabilitati si familiile acestora. Lucian Negoita este membru in juriul Galei Persoanelor cu dizabilitati, care va avea loc pe 16 noiembrie, la Bucuresti. Detalii pe www.incluziune.activewatch.ro.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top