Now Reading
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Avatar photo

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

 

Ce calități are nămolul din Lacul Ursu pentru fertilitatea feminină?

Dr. George Vasilescu: Nu e un mit că la Sovata crește fertilitatea feminină. Este o realitate, fertilitatea a crescut în această zonă și din pricina prezenței unei unități militare, cel puțin așa spune folclorul local.

Tratamentele pentru fertilitate feminină au început la Sovata cam de prin 1910, deci efectele bune se știu. Multă vreme, până prin 1979, au fost singurele tratamente pentru fertilitatea cuplului în România.

Citește și:

Ce este metabolismul și cum să ne consumăm energia

Ai auzit de exercițiile Kegel? Ce înseamnă educația abdoperineală

În 1979, a avut loc prima fertilizare in vitro reușită. S-a născut un băiat care, în prezent, e tată, la rândul lui, un om perfect normal. Din 1979, s-au dezvoltat și tehnicile alopate de stimulare a fertilității.

Tratamentul balnear pe care noi îl facem aici este unul de pregătire a organismului pentru concepție. Nu este – atenție! – un tratament de stimulare ovariană.

Este un tratament de pregătire a organelor genitale interne și a sistemului neuroendocrin feminin pentru a facilita apariția unei sarcini.

La unele persoane, simplul tratament de pregătire este suficient pentru obținerea unei sarcini. Tratamentul cu nămol și apă sărată are un pronunțat caracter antiinflamator.

Pentru că majoritatea patologiilor însoțite de hipofertilitate au la bază inflamațiile din organism, mai ales la nivelul organelor genitale interne.

Vaginul este un mediu septic și atunci, prin urcarea inflamației netratate la timp, se ajunge la inflamarea endometrului, zona de mijloc a uterului, unde se fixează viitorul copil.

Poate urca mai sus, la nivelul trompelor, unde are loc de obicei concepția. Ovulul este eliberat între ziua 12 și a 16-a ciclului; el este captat de trompa uterină, spermatozoizii se unesc aici cu ovocitul și se creează embrionul.

Acesta, în decurs de patru-cinci zile, coboară în uter. Dacă există un fenomen  inflamator la nivelul endometrului sau al trompelor, atunci el nu se formează sau ajunge în cavitatea uterină și nu se poate prinde și se elimină cu următoarea menstruație.

Deci, dacă o doamnă dorește să facă un copil, la început e bine să facă un tratament antiinflamator. Pentru că poate asta e cauza infertilității sale.

Desigur, o inflamație cronică nu iese la analize, care ies normale. Iată un avantaj al acestui tratament antiinflamator, pentru obținerea sarcinii. De multe ori, e suficient tratamentul balnear.

Dacă și partenerul e sănătos din punct de vedere al valorilor spermogramei, dacă trompele sunt funcționale, dacă sistemul endocrin funcționează, atunci un tratament de 5-10 luni la Sovata favorizează sarcina.

Alteori, tratamentul pregătește pacienta pentru o procedură mai invazivă, cum ar fi fertilizarea in vitro.  Avem paciente care vin și pentru așa ceva.

Rata de succes nu o știm exact, pentru că pacientele sunt din toate colțurile țării, avem și din Spania, Ungaria, Italia, Basarabia. Multe femei care au fost la noi ne anunță că au obținut sarcini.

Vă pot spune că de patru ani și ceva, de când lucrez aici, avem succes cam la fel ca la tratamentrul de fertilizare in vitro, adică aproape 30%. Dar nu am o cifră exactă.

Cele mai mari șanse de obținere a unei sarcini le au femeile de până în 37 de ani, care nu au patologie endocrină, la care sistemul hormonal funcționează, la care trompele sunt permeabile și numărul de spermatozoizi al partenerului, pe mililitru, e mai mare de 30 de milioane.

 

Ce are așa de special acest nămol?

Dr. G . V.: Efectul antiinflamator. S-a văzut că are și efect de reglare fină neuroendocrină. Vă mai pot spune că se mai fac tratamente și la Techirghiol, dar aici e cel mai cunoscut nămolul pentru așa ceva.

Avem paciente care vin la noi pentru inflamații, au anexite sau boli inflamatorii pelvine, cum se numesc azi, BIP. În vagin trăiesc mulți microbi, al căror echilibru e dat de niște bacili lactici, care păzesc să nu se întâmple nimic.

Dacă acești bacili scad în concentrație, microbii devin virulenți și apar vaginitele. Inflamațiile aparatului genital au simptome, care includ stări subfebrile, fără altă patologie în organism, dureri cronice la final de zi sau la efort, sau după actul intim, femeile au infertilitate.

 

Endometrioza se poate ameliora?

Dr. G . V.: Da, până la endometrioza de grad 2 inclusiv. În menopauză urmărim tot efecte neuroendocrine. La menopauză, apare fluctuația celor doi hormoni feminini: estrogenul și progesteronul.

Primul este numit hormonul feminității și al frumuseții, al doilea e numit hormonul maternității. Ei se află la femeile tinere într-un balans. Când estrogenul crește, scade progesteronul și invers.

Această balanță se poate rupe, mai cu seamă în perioada de premenopauză, când apar primele simptome, întârzieri de ciclu, sângerări abundente, și se continuă la menopauză.

Aici, noi țintim, asociat cu tratamente cu fitoestrogeni sau fitoprogesteron (din plante), ca simptomele să fie mai blânde sau chiar deloc. A treia categorie este infertilitatea.

Sovata are avantajul dublu: clima ușor sedativă, care relaxează, e o climă bună pentru cuplurile care vor să conceapă. Mulți au venit la Sovata și au făcut aici un copil, pur și simplu.

Al doilea efect e cel terapeutic asupra fertilității feminine. Dacă cuplurile vin în perioada de ovulație, obțin aici sarcina.

Pentru menopauză, dacă testul Papanicolau indică ceva care interzice tratamentul cu nămol, se merge pe tratamentul cu unde scurte, cu împachetări generale, cu spălături intravaginale cu apă sărată. Rata de abandon e sub 5%. Pacientele suportă foarte bine tratamentul.

 

Care e legătura dintre stres și fertilitate?

Dr. G . V.: Există o legătură directă: de obicei, persoanele stresate nu știu că sunt astfel. Ele rezolvă de dimineață până seara, fac, îndeplinesc, ba chiar au stare fizică bună pentru că sunt mereu în priză.

Catecolaminele, hormonii de stres sunt mai mari în corp. Pe fondul creșterii hormonilor de stres, apare un impact negativ asupra hormonilor fertilității, care se secretă în creier.

Chiar dacă ei nu sunt detectați în laborator, microfluctuațiile lor pot să ducă la disfuncții de ovulație. Adică poate apărea ovulația mai devreme și atunci ovocitul, imatur, nu poate să fie fertilizat;

sau apare la timp, dar de slabă calitate, pentru că stresul afectează calitatea ovulului; sau poate apărea după termen și ovocitul e prea matur, îmbătrânit și nu poate să fie fertilizat. Iată, deci, cauzele prin care stresul afectează fertilitatea.

 

Dacă pacientele poartă sterilet, este indicat tratamentul cu nămol de la Sovata?

Dr. G . V.: Nu, nu se face tratament cu nămol pentru pacientele cu sterilet. Însă ele se pot îmbăia în apa sărată, e ca și cum ar face baie în mare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top