Now Reading
Painea este buna!

Painea este buna!

Revista Psychologies

paine, nutritie, sanatate

Atentie la faina!

–  In timp ce painea cu drojdie este acida si mai degraba compacta, painea de casa cu drojdie de brutarie este mai moale, mai aerata, foarte usor de realizat cu noua drojdie „express” liofilizata – vanduta in pliculete de 7g pentru 500 g de faina – pe care nu este nevoie sa o diluezi inainte.
–  In ceea ce priveste faina, cea de patiserie, ideala pentru painea alba, se gaseste de vanzare peste tot.
–  In schimb, faina neagra si cea integrala trebuie sa provina din culturi biologice, pentru ca tarata care contine fibrele indispensabile pentru sanatatea noastra se impregneaza cu substante chimice folosite cu ocazia tratamentelor culturilor.

Reteta de paine de casa
pentru o paine de 1,5 kg

  • 1 kg faina de patiserie
  • 2 pliculete de drojdie speciala de brutarie
  • 6,5 dl de apa filtrata sau de la chiuveta
  • 0-10 g sare de mare fina

Se pune faina intr-un castron de 4 litri. Se adauga apa, amestecand cu varful degetelor, prin miscari circulare, dinspre interior spre exterior.

Cand coca devine omogena, scoate-o pe o planseta pudrata cu faina. Modeleaza o sfera, turteste-o, pliaz-o in doua spre tine, rasuceste-o spre stanga, in sensul acelor de ceasornic. Repeta operatiunea pana cand coca nu se mai lipeste de maini, pudrand-o din cand in cand cu faina daca este prea moale.

Pune coca in castron si acopera cu o folie transparenta. Pune castronul intr-un loc cu o temperatura potrivita: 24-25°C.

Dupa doua ore, coca a crescut pana la marginea vasului. Rastoarna din nou pe planseta pudrata cu faina si mai framanta cateva minute, pana cand devine mai elastica. Pune din nou la crescut.

Cand a atins marginile castronului, coca se rastoar­na pe planseta si se modeleaza. Pudrea­za cu faina tava de la cuptor sau o placa de patiserie. Sfera de coca se turteste sub for­ma de dreptunghi, avand grija ca grosimea sa fie aproximativ aceeasi.

Infige degetul aratator de mai multe ori pe toata suprafata, apoi ruleaza strans si asaza in tava cu indoitura dedesubt. Cu o bagheta chine­zeasca fa gauri din trei in trei cm, astfel incat aluatul sa fie strapuns. Lasa sa creasca 30 de minute.

Incalzeste cuptorul la 200°C. Pune in cuptor un vas cu apa, pe care se asaza tava cu paine. Lasa 20 de minute la 200°C, apoi 20 de minute la 175°C si, in fine, 20 de minute la 150°C.

Adaptare de Luana Danet
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top