Cine e bine să facă primul pas? Bărbatul sau femeia?

Ești îndrăzneață și nu ai o problemă să faci tu primul pas sau aștepți ca bărbatul să aibă inițiativa și preferi să fii curtată timp îndelungat? Psihoterapeutul Cătălin Dandeș ne dezvăluie ce implicații psihologice au primii pași în jocul seducției.

 

De ce acest obicei – deja devenit clasic – ca bărbatul să facă primul pas într-o relație?

Cătălin Dandeș: Poate că așa este programat psihismul nostru de Mama Natură, poate că este influența societății patriarhale, în care bărbatul, fiind personajul dominant, lua deciziile riscante, își asuma eșecul potențial…

Poate că este vorba de efectul perceperii masculinului ca fiind sexul puternic și competitiv de la care se așteaptă inițiativă sau e mai ușor pentru unele femei să aștepte ca altcineva să se expună.

Citește și:

O de la Orgasm: Cum eviţi să pierzi dorinţa sexuală în căsnicie

O de la Orgasm: Bărbații fac mai mult sex decât femeile. Oare cu cine?

Mereu există cauze cumulate, ce duc la un astfel de efect. Implicațiile psihologice pot fi, ca întotdeauna, uneori bune, alteori mai puțin bune:

bărbatul e nevoit să gestioneze tensiunea generată de anticiparea succesului, de a nimeri prost, de a eșua în tentativa sa de a seduce, risc care, pentru unii, poate fi o modalitate de a se căli psihologic, de a-și îmbunătăți strategia de seducție, iar pentru alții, o sursă de frustrare, care, acumulată (în urma eșecului), reprimată și gestionată prost, poate duce la grave probleme de natură psihopatologică (de exemplu, nevroze, psihoze sau comportamente sociale deviante) ori au doar o atitudine de dispreț la adresa femeilor.

Neimplicarea activă inițială a femeilor poate arăta, de asemenea, cum va decurge, ulterior, relația de cuplu.

 

În ultima vreme, din ce în ce mai multe femei preiau inițiativa, fac ele primul pas. De unde schimbarea de dinamică?

C.D.: Din modificările la nivelul societății între ciclul patriarhat-matriarhat. Se poate observa cu ușurință că orice proces trece, în mod firesc, prin stadii de creștere, apogeu și scădere.

Observăm, de asemenea, că influența pe care o primește un copil din partea părinților, generează mai mereu o reacție ce modifică tiparul într-un sens specific, de unde și modificările dintre generații.

Copilul devenit adult tinde să corecteze, în felul său, ce nu i s-a părut potrivit cu nevoile sale în influența parentală.

Poate că femeile au conștientizat că, dacă rămâi pasiv într-o situație care te afectează, te simți profund neputincios și, așa, au preluat inițiativa.

 

Cum este o femeie care întotdeauna așteaptă ca bărbatul să facă primul pas?

C.D.: Ea poate fi percepută ca neîncrezătoare în sine, slabă de înger ori arogantă. Dar să nu uităm că aroganța este un sentiment înșelător, dă o stare bună de moment, bazată pe apreciere de sine superficială, dar este o mască ce ascunde nesiguranță, teama de a pierde controlul, frică paralizantă de eșec.

E ca un zid făcut din carton, cu costuri exorbitante, care deseori pică la prima ploaie, care poate păcăli un neavizat și mai mult murdărește locul.

Mai avem și situații în care, de fapt, acțiunile femeii nu sunt percepute evident. Ele există, dar transmit disponibilitatea subtil: prin limbaj corporal, gestică, un zâmbet discret.

 

Dar o femeie care face, ea, primul pas?

C.D.: Modul în care este percepută o femeie cu inițiativă depinde în cea mai mare parte de percepția celui care o observă și în mai mică măsură de atitudinea și starea ei.

Un bărbat timid va fi încurajat sau, dimpotrivă, speriat de inițiativa ei. Un mascul frustrat o poate considera femeie ușoară sau ca pe un spirit de frondă.

Un bărbat sănătos psihic, cu o inteligență emoțională bine dezvoltată, ar trebui să se  bucure că o femeie îl place și vine către el. Bine, mai sunt și femei care nu acceptă un refuz, foarte obositoare, până se conving că nu e cazul să mai insiste.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele atunci când bărbatul face primul pas?

C.D.: Bărbatul își exersează resursele și devine din ce în ce mai bun în inițiativele sale, va fi perceput ca încrezator în sine, capabil să gestioneze relația sau un eventual refuz.

Dezavantajul apare când acesta nu vede niciun semn de deschidere din partea femeii, indisponibilă pentru el, și se alege cu o posibilă pierdere de timp în actul seducției;

sau cu nepotrivire ulterioară, dacă femeia îi acceptă totuși propunerea. O alternativă e să dea peste o persoană arogantă sau fricoasă, care să-l facă să se simtă prost ori relația ulterioară să devină un chin.

 

Dar când face femeia primul pas?

C.D.: Se aplică ce am spus anterior: situația e oarecum în oglindă. Femeia va fi percepută în funcție de experiența și proiecțiile bărbatului.

Un introvert moderat își poate dori ca femeia să inițieze relația și se vor echilibra reciproc, prin complementaritatea caracteristicilor individuale;

pe când, un mascul puternic afectat emoțional va avea tendința să fugă de relație sau să o controleze, ajungându-se frecvent la certuri.

Între doi parteneri dominanți, competiția și conflictele vor fi o constantă – asta, dacă nu stabilesc cine la ce e priceput și îl lasă să se manifeste.

 

Cătălin Dandeș este psihoterapeut specializat în psihoterapie scurtă strategică, tel.: 0723.293.773.

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede

Copiii care se maturizează prea repede sunt o provocare pentru părinți. Dar asta nu înseamnă că nu există soluții. Iată ce putem face pentru a ține pasul cu nevoile lor.

Citeste
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă
Semne că partenerul de cuplu are o atitudine pasiv-agresivă

Uneori avem parte de certuri în cuplu, iar alteori tensiunea este simțită, dar mesajele nu sunt clare. Iată câteva indicii că partenerul tău are o atitudine pasiv-agresivă.

Citeste
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu

Atracția sexuală cu certitudine joacă un rol important, altfel… am fi prieteni și atât. Dar asta nu înseamnă că este suficientă pentru o relație de cuplu durabilă.

Citeste
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?
Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?

Fiecare avem în minte un ideal relațional și cum vrem să fie iubitul ideal. Sau, măcar, cum nu vrem să fie. Iată câteva criterii interesante când îți alegi partenerul de cuplu.

Citeste
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media
De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media

Instagram, Facebook… social media este deja o constantă în viața noastră. Iar toate pozele cu oameni îndrăgostiți, de cele mai multe ori nu reflectă cu adevărat realitatea, iată de ce.

Citeste
Teama de atașament în cuplu: cauze și remedii
Teama de atașament în cuplu: cauze și remedii

Deseori teama de atașament în cuplu este dificil de recunoscut, iar noi îi găsim diverse alte explicații. Iată care sunt cauzele ei, dar și ce avem de făcut.

Citeste