Cine e bine să facă primul pas? Bărbatul sau femeia?

Ești îndrăzneață și nu ai o problemă să faci tu primul pas sau aștepți ca bărbatul să aibă inițiativa și preferi să fii curtată timp îndelungat? Psihoterapeutul Cătălin Dandeș ne dezvăluie ce implicații psihologice au primii pași în jocul seducției.

 

De ce acest obicei – deja devenit clasic – ca bărbatul să facă primul pas într-o relație?

Cătălin Dandeș: Poate că așa este programat psihismul nostru de Mama Natură, poate că este influența societății patriarhale, în care bărbatul, fiind personajul dominant, lua deciziile riscante, își asuma eșecul potențial…

Poate că este vorba de efectul perceperii masculinului ca fiind sexul puternic și competitiv de la care se așteaptă inițiativă sau e mai ușor pentru unele femei să aștepte ca altcineva să se expună.

Citește și:

O de la Orgasm: Cum eviţi să pierzi dorinţa sexuală în căsnicie

O de la Orgasm: Bărbații fac mai mult sex decât femeile. Oare cu cine?

Mereu există cauze cumulate, ce duc la un astfel de efect. Implicațiile psihologice pot fi, ca întotdeauna, uneori bune, alteori mai puțin bune:

bărbatul e nevoit să gestioneze tensiunea generată de anticiparea succesului, de a nimeri prost, de a eșua în tentativa sa de a seduce, risc care, pentru unii, poate fi o modalitate de a se căli psihologic, de a-și îmbunătăți strategia de seducție, iar pentru alții, o sursă de frustrare, care, acumulată (în urma eșecului), reprimată și gestionată prost, poate duce la grave probleme de natură psihopatologică (de exemplu, nevroze, psihoze sau comportamente sociale deviante) ori au doar o atitudine de dispreț la adresa femeilor.

Neimplicarea activă inițială a femeilor poate arăta, de asemenea, cum va decurge, ulterior, relația de cuplu.

 

În ultima vreme, din ce în ce mai multe femei preiau inițiativa, fac ele primul pas. De unde schimbarea de dinamică?

C.D.: Din modificările la nivelul societății între ciclul patriarhat-matriarhat. Se poate observa cu ușurință că orice proces trece, în mod firesc, prin stadii de creștere, apogeu și scădere.

Observăm, de asemenea, că influența pe care o primește un copil din partea părinților, generează mai mereu o reacție ce modifică tiparul într-un sens specific, de unde și modificările dintre generații.

Copilul devenit adult tinde să corecteze, în felul său, ce nu i s-a părut potrivit cu nevoile sale în influența parentală.

Poate că femeile au conștientizat că, dacă rămâi pasiv într-o situație care te afectează, te simți profund neputincios și, așa, au preluat inițiativa.

 

Cum este o femeie care întotdeauna așteaptă ca bărbatul să facă primul pas?

C.D.: Ea poate fi percepută ca neîncrezătoare în sine, slabă de înger ori arogantă. Dar să nu uităm că aroganța este un sentiment înșelător, dă o stare bună de moment, bazată pe apreciere de sine superficială, dar este o mască ce ascunde nesiguranță, teama de a pierde controlul, frică paralizantă de eșec.

E ca un zid făcut din carton, cu costuri exorbitante, care deseori pică la prima ploaie, care poate păcăli un neavizat și mai mult murdărește locul.

Mai avem și situații în care, de fapt, acțiunile femeii nu sunt percepute evident. Ele există, dar transmit disponibilitatea subtil: prin limbaj corporal, gestică, un zâmbet discret.

 

Dar o femeie care face, ea, primul pas?

C.D.: Modul în care este percepută o femeie cu inițiativă depinde în cea mai mare parte de percepția celui care o observă și în mai mică măsură de atitudinea și starea ei.

Un bărbat timid va fi încurajat sau, dimpotrivă, speriat de inițiativa ei. Un mascul frustrat o poate considera femeie ușoară sau ca pe un spirit de frondă.

Un bărbat sănătos psihic, cu o inteligență emoțională bine dezvoltată, ar trebui să se  bucure că o femeie îl place și vine către el. Bine, mai sunt și femei care nu acceptă un refuz, foarte obositoare, până se conving că nu e cazul să mai insiste.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele atunci când bărbatul face primul pas?

C.D.: Bărbatul își exersează resursele și devine din ce în ce mai bun în inițiativele sale, va fi perceput ca încrezator în sine, capabil să gestioneze relația sau un eventual refuz.

Dezavantajul apare când acesta nu vede niciun semn de deschidere din partea femeii, indisponibilă pentru el, și se alege cu o posibilă pierdere de timp în actul seducției;

sau cu nepotrivire ulterioară, dacă femeia îi acceptă totuși propunerea. O alternativă e să dea peste o persoană arogantă sau fricoasă, care să-l facă să se simtă prost ori relația ulterioară să devină un chin.

 

Dar când face femeia primul pas?

C.D.: Se aplică ce am spus anterior: situația e oarecum în oglindă. Femeia va fi percepută în funcție de experiența și proiecțiile bărbatului.

Un introvert moderat își poate dori ca femeia să inițieze relația și se vor echilibra reciproc, prin complementaritatea caracteristicilor individuale;

pe când, un mascul puternic afectat emoțional va avea tendința să fugă de relație sau să o controleze, ajungându-se frecvent la certuri.

Între doi parteneri dominanți, competiția și conflictele vor fi o constantă – asta, dacă nu stabilesc cine la ce e priceput și îl lasă să se manifeste.

 

Cătălin Dandeș este psihoterapeut specializat în psihoterapie scurtă strategică, tel.: 0723.293.773.

 

loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ne afectează rușinea viața sexuală
Cum ne afectează rușinea viața sexuală

Viața sexuală este deseori compromisă de educația primită, tabuuri sau etichete. Atunci când intervine și rușinea, lucrurile se complică mai mult. Iată ce avem de făcut.

Citeste
Cum gestionăm sentimentul de inferioritate al copilului
Cum gestionăm sentimentul de inferioritate al copilului

Sentimentul de inferioritate este o etapă necesară în dezvoltarea copilului, iar integrarea și depășirea lui depinde de părinți sau alți îgrijitori. Iată ce avem de făcut.

Citeste
Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul
Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul

Atunci când avem parte de un conflict în cuplu, tindem să acuzăm partenerul pentru reacțiile pe care le avem. Iată cum ne putem asuma și, mai ales, controla propriul comportament.

Citeste
3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu
3 subiecte de discuție care duc la conflict în cuplu

Este imposibil să fim mereu de acord cu partenerul. Și totuși, subiectele de discuție cele mai aprinse care duc la conflict în cuplu, par să fie mereu aceleași trei. Iată-le.

Citeste
Adevăratele motive pentru care facem sex înainte de căsătorie
Adevăratele motive pentru care facem sex înainte de căsătorie

Există numeroase motive pentru care avem libertatea de a face sex înainte de căsătorie. Și nu au nicio legătură cu sistemul de credințe. Iată explicațiile practice.

Citeste
Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….
Crește numărul de copii cu autism. Dar nu din cauza vaccinurilor….

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se că 1 copil din 61 este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist.

Citeste