Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău

Deseori nu suntem pregătiți să ne confruntăm cu furia copilului mic. Iar în loc să-l învățăm cum să fie furios, îi spunem să nu o facă. Iată câteva sfaturi.

Citește și:

Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Parenting: cum rezolvăm constructiv dependența copilului de mamă

Să spui copilului că nu e frumos sau normal să fie furios este o mare greșeală. Iar mulți părinți și educatori, în astfel de situații, pedepsesc copilul sau reacționează în alt mod greșit.

Să nu uităm însă că cel mic are nevoie să învețe moduri prin care să își controleze sentimentele atunci când se simte copleșit. Nu să se simtă rușinat de ele. Nu să îi fie teamă de pedeapsă.

Altfel, cum va reacționa atunci când pedeapsa nu va mai fi o opțiune? Iată câteva lucruri pe care le putem face atunci când copilul experimentează emoții puternice. Iar acestea pot fi de furie, dar pot fi și de tristețe, teamă sau frustrare.

 

Păstrează-ți calmul

Atunci când vedem copilul într-o stare emoțională puternică, prima reacție este aceea de a-i face observație sau de a-l face să înțeleagă că nu este în regulă comportamentul lui.

Toate cercetările demonstrează că cea mai ineficientă metodă de a gestiona o astfel de ieșire emoțională este cearta sau verbalizarea modului „corect” de a reacționa.

Desigur, există momente nenumărate în care să vorbim cu copilul despre așteptări și responsabilitate, dar niciodată în momentul declanșării unor astfel de emoții.

Neuroștiința ne arată că atunci când copiii sunt nervoși sau supărați, zona emoțională a creierului este activată, iar simultan, partea rațională este mai puțin activă.

Din acest motiv, să faci apel la partea rațională a copilului este o abordare greșită. În fapt, orice spui referitor la moment sau consecințele lui nu face decât să agraveze situația.

Singura strategie eficientă este aceea de a ajuta copilul să se calmeze. Iar în acest sens poți întreprinde o serie de acțiuni. Toate au în comun aceleași elemente: acordă-i timp și spațiu, sprijin, o abordare pozitivă, ajută-l să se concentreze pe respirație. Nici un joc nu ar strica.

În funcție de vârsta copilului, îl poți duce într-un spațiu din casă sau clasă în care să se detașeze de situație și să se liniștească – fără a-l pedepsi! Iar dacă vorbim despre un adolescent, îl poți încuraja să facă o plimbare scurtă sau să bea apă.

 

Învață-ți copilul ce are de făcut

În loc să faci o listă cu reguli care interzic „nu ai voie” creează una cu reguli despre ce poate face „ai voie”. Este firesc și la îndemână să spunem copilului „nu ai voie să lovești”, dar dacă el o face?

Putem să îi dăm următoarele variante: „strânge o mingie antistress”, „îmbrățișează o jucărie de pluș”, „concentrează-te pe respirație”, „ascultă muzică liniștitoare”, „mișcă-te prin cameră sau fă o plimbare” – în condiții de siguranță!, „scrie, desenează sau vorbește despre problemă”.

 

Folosește diversiuni și distrage-i atenția

Atunci când creierul emoțional este activat de un eveniment supărărtor este foarte util să distragem atenția copilului de la gândurile furioase care îl mențin în starea de alarmă. Este un procedeu util cu copiii, deși sunt mulți adulți care știu cât de utilă este metoda și pentru ei.

Dacă educatorul se confruntă cu un astfel de episod, atenția copilului poate fi distrasă prin diverse sarcini: să împartă colegilor cărți sau foi albe, să ducă o carte la bibliotecă sau să care o cutie (efortul fizic deseori are un efect de calmare).

Oferă-i spațiu, fie că poți ieși cu el să faci câțiva pași sau se poate mișca singur prin spațiu. Îi poți permite să deseneze sau să se joace cu plastilină dacă e vorba despre un copil mic.

Este util să identificăm și situațiile care declanșează aceste reacții la copil. Pentru că odată ce știm sursele putem să înțelegem mai bine prin ce trece și de ce răspunde astfel. Iar anumite condiții chiar pot fi evitate: oboseala, foamea, căldura prea mare, etc.

Indiferent ce resurse descoperi pentru a calma copilul și a-l ajuta să depășească episodul, evită să te enervezi, să ridici vocea sau să îl pedepsești. Alege în schimb o îmbrățișare și empatia cu starea pe care o traversează el.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri
Inconștient, ne alegem parteneri romantici după modelul oferit de părinții noștri

Când ne alegem parteneri romantici o facem ținând cont de propriile așteptări, dorințe și nevoi. Alteori însă, alegerile ne sunt dictate de trecut și relația cu părinții. Tu ce criterii ai când faci o astfel de alegere?

Citeste
Cele 3 etape ale unui cuplu
Cele 3 etape ale unui cuplu

Orice nou cuplu parcurge trei etape majore, iar traversarea acestora asigură longevitatea lui. asta nu înseamnă că uneori nu ne grăbim, nu rămânem blocați într-o etapă sau nu renunțăm doar după câțiva pași împreună…

Citeste
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu
4 moduri simple pentru a crește apropierea în cuplu

Puteți face o mulțime de lucruri simple pentru a crește apropierea în cuplu și a petrece mai mult timp unul cu celălalt. Încercați să încorporați următoarele patru sfaturi în viața voastră de zi cu zi.

Citeste
Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău
Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău

Deseori nu suntem pregătiți să ne confruntăm cu furia copilului mic. Iar în loc să-l învățăm cum să fie furios, îi spunem să nu o facă. Iată câteva sfaturi.

Citeste
Cum să treci peste un divorț dureros
Cum să treci peste un divorț dureros

Cum percep o femeie și un bărbat divorțul? Există o diferență de optică pe sexe? Ce greșeli să evităm, cum să trecem peste divorț sau chiar să-i dăm o conotație pozitivă? Răspunsuri de la Alex-Octavian Căciuloiu, psihoterapeut.

Citeste
3 calități pe care să le încurajezi la copii
3 calități pe care să le încurajezi la copii

Studiile arată că cei mici sunt mai înclinați să facă bine decât rău și au un simț al dreptății foarte dezvoltat. Dincolo de complimente, iată ce calități trebuie să încurajăm la copii.

Citeste