Cuplu: capcana idealului relațional

Chiar dacă știm că nu este sănătos, cu toții avem un ideal relațional, iar acesta ne afectează modul în care ne evaluăm cuplul. Iată de ce anumite așteptări nu sunt sănătoase.

Citește și:

Pentru un cuplu fericit arătă-i cât mai des… recunoștință

Relații externe care pot afecta un cuplu

Probabil multe dintre noi, dacă am face o analiză a relațiilor trecute, am ști ce vrem să alegem de la fiecare fost partener. Laolaltă adunate, calitățile s-ar întruni într-o singură persoană cu care am putea avea relația ideală. Știm că este imposibil, dar de visat, nu ne oprește nimeni…

 

Imaginația poate funcționa împotriva ta

Fie că ești într-un cuplu sau singură, deseori îți imaginezi ce ți-ar plăcea să se întâmple într-o relație. Iar aceste fantezii pornesc fie din ceea ce ne imaginăm noi a fi dezirabil, fie din ceva ce am trăit și pierdut.

Dacă ești parte dintr-un cuplu, anumite lucruri pe care ți le dorești, le poți discuta cu iubitul. Este vorba despre acea comunicare pe care se pune atât de mult accent: împărtășirea nevoilor și dorințelor.

Dar, totodată, este bine să analizezi ce nevoie a ta stă la baza dorinței pe care vrei să o comunici partenerului. Atunci când îți identifici nevoia, poți fi deschisă și către alte căi de împlinire a ei. Vrei mai mult romantism? Nu înseamnă că TREBUIE să îți cumpere flori.

Poate modurile de exprimare ale partenerului tău sunt diferite, iar romantismul este exprimat sub alte forme. Negocierile în acest sens merg în direcția numitorului comun, astfel încât să existe confort de ambele părți.

Încearcă să ieși din scenariile care ție îți par unica interpretare a ceea ce îți dorești. Riști să nu apreciezi gesturile partenerului tău sau să creezi tensiuni nediscutând ce ți-ar plăcea sau ți-ai dori.

Dacă ești singură, în schimb, standardele tale pot fi alterate de așteptări nerealiste, în defavoarea trăsăturilor importante pe care trebuie să le identifici la un partener.

 

Comparații nerealiste

Gândește-te pentru un moment cum te-ai simți dacă partenerul tău te-ar compara cu alte femei sau foste partenere? În egală măsură, orice comparație pe care o faci tu, este in detrimentul relației voastre.

Cu certitudine există trăsături pe care le-ai apreciat la foștii parteneri, de aceea ai și avut o relație… dar relația aceea s-a încheiat. Este sănătos să știi ce îți dorești într-o relație și de la un partener, dar nu este la fel de sănătos să idealizezi un anumit model în care să încerci să îți încadrezi actualul partener.

Fiecare dintre noi avem plusuri și minusuri, iar deseori ratăm să vedem la partener anumite calități care ne sunt benefice nouă și relației, pentru că nu au punerea în practică pe care o vizualizăm noi.

În privința comparațiilor din exterior, nu uita că toată lumea afișează în public ceea ce speră să fie cea mai bună versiune a lor. Uită de poveștile pe care le auzi despre relații perfecte.

Dacă vrei să fii mulțumită de relația pe care o ai, învață să o construiești. Uită de scenarii și trăiește momentul prezent, astfel vei putea analiza mai rațional dacă ești în relația potrivită ție.

Foto: shutterstock.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Matchmaking – o altă variantă de a găsi iubirea
Matchmaking – o altă variantă de a găsi iubirea

Cu Oana Totora am făcut cunoștință acum câțiva ani, când matchmaking era abia la început (între timp, a apărut Tinder…). Iată ce spune ea despre felul cum au evoluat preferințele oamenilor în materie de căutat partener.

Citeste
Cum gestionăm agresivitatea între frați
Cum gestionăm agresivitatea între frați

Rivalitate, furie, gelozie… deseori frații găsesc motive să își manifeste agresivitatea. Dar cum o gestionăm? Ce avem de făcut când cei mici se comportă astfel?

Citeste
Cum ne ajutăm copilul să devină mai independent
Cum ne ajutăm copilul să devină mai independent

Ne dorim să ne știm copilul protejat și în siguranță, dar pentru sănătatea lui psihică și emoțională, trebuie să îl încurajăm și să fie independent. Iată ce putem face.

Citeste
Cuplu: capcana idealului relațional
Cuplu: capcana idealului relațional

Chiar dacă știm că nu este sănătos, cu toții avem un ideal relațional, iar acesta ne afectează modul în care ne evaluăm cuplul. Iată de ce anumite așteptări nu sunt sănătoase.

Citeste
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești...
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

În primul rând pentru a putea ști cum să ieși dintr-o relaţie toxică, e esențial să afli dacă te afli într-una. Apoi, treptat, vei simți când a venit momentul să o părăsești și vei putea face câteva lucruri simple care să te ajute.

Citeste
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine
Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine

Când trecem printr-o despărțire, numai cât de bine o să ne fie nu ne imaginăm. Știm deja cum se derulează chinul, și nu e deloc plăcut. Dar, poetic sau nu, o despărțire înseamnă un nou început. Pe care îl putem folosi în avantajul nostru, într-o relație mult mai importantă: cea cu propria persoană.

Citeste