Depaseste gelozia

cuplu, gelozie
Cand gelozia devine maladiva, incepe cosmarul atat pentru cel care o suporta, cat si pentru cel care o traieste. Diverse metode terapeutice fac posibila, daca nu „vindecarea” de aceasta boala, macar controlarea efectelor sale negative.

Gelosul este un scenarist inegalabil. Prizonier al unui serial prost, el se ve­de in postura personajului tradat de partener. Filmeaza in­de­aproape gesturile partenerilor sai, ca pe niste indicii ale crimei a carei victima este el. Degeaba se justifica ceilalti actori, facand dovada nevinovatiei lor; el, obsedat de ideea ca e inselat, nu aude ni­mic. Catinca V. isi a­min­tes­te: „In fiecare seara, ii verificam bu­zu­na­rele. Un stilou nou, o carte de vi­zi­ta, un nu­me ili­zibil scris pe o pa­gi­na din agenda, orice: consi­deram fi­ecare obiect gasit drept o pro­ba a tra­darii. In fie­ca­re dimineata il obs­ervam mi­nutios; cea mai mica schim­­bare, cel mai mic efort pentru a fi seducator; eram foarte convinsa ca va petrece ziua cu alta“.

O forma de paranoia

„Se considera ca gelozia devine patologica atunci cand o persoana se manifesta atat impotriva celor din jurul sau, cat si impotriva sa”, explica psihologul Silviu Toma. „De foarte multe ori, «gelosii» interpreteaza negativ comportamentul partenerului si trag concluzii catas­tro­fale. Ei pornesc intr-o a­de­varata va­­­­­­­­­­natoare de indicii care sa le co­n­fir­­me proiectia“. De aici pana la o for­ma de paranoia din pacate nu mai e mult. „In terapie se identifica drept ca­u­za a geloziei gandurile i­ra­­tionale de ge­­nul «nu pot suporta sa stiu ca ea/el …» Aceste scheme absolutiste si rigide contribuie la generarea pro­­blemelor emotionale si comportamentale“, mai adauga Silviu To­ma.

Niciun partener nu are, singur, mij­­­loacele de a-l ajuta pe cel gelos sa iasa din scenariul sau obsesional. Nelinistea lui ramane incontrolabi­la, obsedanta si, mai ales, progresiva. Dupa ce a trecut si ea printr-o psihoterapie, Patricia C., de 39 de ani, a ajuns sa di­vor­teze de sotul ei prea gelos. „Pentru a evita certurile, am rupt legaturile cu toti prietenii, pana in ziua in ca­re mi-am dat seama ca nu mai in­dra­zneam sa fac nimic. Eram in pra­gul depresiei.“

Cand victima ce­lui gelos ajunge sa nu mai vada pe nimeni, se intampla ca acesta sa devina ge­los chiar pe gandurile ei
. Terapia comportamentala ii permite gelosului sa devina constient de ceea ce este excesiv in felul lui de a ra­tiona si actiona. „O metoda care a im­bu­natatit simtitor evolutia este metoda orarului“, spune psihologul Silviu Toma. „Adica i se acorda pacien­tului un interval orar in care are dreptul sa discute cu partenerul des­pre aceasta pro­blema.

Tehnici­le de restructurare cognitiva vi­zea­za disputarea gan­durilor absur­de si nerealiste prin intrebari logice, prag­matice. Scopul terapiei este acela de a-l face pe cli­ent sa con­sti­en­­­­tizeze automatismele cognitive irationale pe care le aplica compor­ta­mentului partenerului. Sa-si inlocuiasca cerintele absurde de tipul «trebuie sa ma iubeasca» cu ganduri rationale. In a­­­­cest mod va intelege ca toate actiunile si sentimentele sunt corelate.“ Pentru a scapa de aceste ganduri rele – specialistii vorbesc de «disonante cognitive», cel gelos trebuie, mai intai, sa inte­leaga ce se ascunde in spatele lor. E ceea ce unele terapii, si mai ales psihanali­za, incearca sa reveleze, intere­san­du-se de trecutul celui gelos, de ca­u­zele acestui tip de pattern.

Dependenta afectiva

Timp de 20 de ani, Vlad M., inginer, a trait o gelozie feroce, pana in momentul in care s-a hotarat sa ape­leze la specialisti. Dupa mai mul­te sedinte de terapie a putut sca­­pa de obsesia sa: „Am putut in­te­lege sursa geloziei me­le: am fost crescut doar de ma­ma… Intr-o zi, tata a reaparut, bru­tal, pentru a-mi «fura» afec­ti­u­nea ei“. De atunci, fiecare barbat care se apropia prea tare de femeile pe ca­re le iubea Vlad prelua, in­con­sti­ent, rolul acestui „hot“ de dra­gos­te.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă
10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

Îți dorești o relație de cuplu durabilă? Desigur, cum altfel? Totuși, provocările vor apărea negreșit. Iată ce avem de făcut pentru a ne construi relația cu partenerul.

Citeste
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Dorința de a avea o nouă relație de cuplu ne poate determina să facem anumite greșeli, iar drept rezultat ne îndepărtăm de obiectivul nostru. Iată care sunt și cum le putem corecta.

Citeste
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire
3 indicii că nu te-ai vindecat după o despărțire

O despărțire este întotdeauna însoțită de un proces de vindecare pe care nu îl putem grăbi, chiar dacă ne dorim asta. Este important să avem răbdare cu noi și să ne acordăm timpul necesar. Iată 3 indicii că încă nu ne-am revenit complet.

Citeste
Depaseste  gelozia
Depaseste gelozia

Cand gelozia devine maladiva, incepe cosmarul atat pentru cel care o suporta, cat si pentru cel care o traieste. Diverse metode terapeutice fac posibila, daca nu „vindecarea” de aceasta boala, macar controlarea efectelor sale negative.

Citeste
Atracția contrariilor: motivul pentru care celălalt „ne completează”
Atracția contrariilor: motivul pentru care celălalt „ne completează”

Se spune că atracția contrariilor este deseori un foc de paie. Intensitatea este mare, dar astfel de relații nu sunt durabile. Iată însă de ce tindem către persoane care par atât de diferite de noi.

Citeste
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar

Un tată excesiv de autoritar față de fiul său, lasă în urmă sa carențe emoționale, nesiguranță și multă neîncredere. Iată câteva dintre problemele cu care ne confruntăm la maturitate în urma unei astfel de educații.

Citeste