Am talent pentru pozne – Claudia Golea

Claudia Golea, scriitoare, scriitor
Are un umor debordant, provoaca prin orice afirmatie si se inchina la „Treimea“ Madonna, Brigitte Bardot si Dalai Lama. Scrie intr-o limba romana lipsita de orice inhibitii. Claudia Golea e un personaj. Cunoscand-o, iti dai seama ca are o fire calda, un orizont cultural imens si un farmec pe masura.

Psychologies: Ce anume v-au adus experientele orientale?
Claudia Golea: Mi-au extins enorm orizontul, dar totodata trebuie sa admit, la v¢rsta mea respectabila de aproape 40 de ani, ca m-au dezradacinat, ma tem, complet, de radacinile mele, de care cred ca nimic nu ma mai putea carpi la loc. Nu mai apartin, ca atare, deloc de elemen­tul Pamant, care da forta de obicei… Dar cum eu sunt o persoana pli­na de pozitivitate, am sincera in­­credere ca as putea fi un cosmonaut. Vorbesc totodata metaforic, dar si pe bune. Am talente innascute pentru asa ceva.

Biografie

  • 1968: s-a nascut la Bucuresti, tatal ei fiind diplomat de cariera.
  • A studiat engle­za si japoneza la Universitatea din Bucuresti, apoi limba japoneza la Tokio.
  • Intre 1992 si 1997 a locuit la Bangkok si a scris „Vara in Siam“ (Polirom, 2004).

Care a fost cel mai marcant episod exotic pentru dvs.?
Cea mai puternica experienta traita in Orient – in Japonia – a fost, din pacate, o dubla experienta, si anume internarea mea in doua spitale psihi­a­trice. In al doilea spital am castigat totusi ceva forta, si atunci am batut cu pum­nul in masa, suparata foc pe tratamentul inuman care se aplica a­colo, si am zis ca, na! Pe chestia asta voi scrie o carte. Asta a fost, asadar, ceea ce mi-a apasat pe trigger.

Cat de usor se poate adapta cineva intr-o cultura straina?
Nu a fost o problema pentru mine. Tatal meu a fost diplomat, si eu am tra­it de mica intr-o cultura diferita de cea de bastina. In plus, semnul meu chinezesc este Maimuta, iar eu am un talent innascut pentru limbi straine si, totodata, pentru pozne. Ascendentul meu este in Sar­pe si animalul meu interior este Soa­recele. Sunt o naturala, the real thing. Asadar, transformari psihologice, nu cine stie ce.

Faceti adesea public faptul ca aveti schizofrenie. De ce?
Pentru ca este OK sa fii schizofrenic daca esti tratat cum trebuie, nu ca un animal sau un cobai uman, si da­­ca legile tarii in care te afli nu numai ca nu te discrimineaza, ci te si a­juta in a trece, cel putin intr-un mod respectabil, peste acest handicap.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
loading...
Comentează și tu
Recomandări
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze
Festivalul de Film Francez, un regal de sentimente si dupa amieze

Sentimentele verilor si ale oraselor „Ce sentiment de l’ete“ este […]

Citeste
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman
Concert Regal caritabil pe scena Ateneului Roman

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza a noua editie a Concertului Regal de strangere de fonduri, pe 25 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

Citeste
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii
Festivalul International de Teatru Independent UNDERCLOUD si-a desemnat castigatorii

Miercuri, 31 august 2016, pe scena Arcub Gabroveni, a avut loc Gala de inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent UNDERCLOUD. S-au acordat cinci premii la cinci categorii si cinci premii speciale.

Citeste
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate
BraveKids – festivalul dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate

BraveKids, cel mai mare festival dedicat diversitatii culturale si copiilor din mediile devaforizate a avut loc de curand in Polonia, iar Romania a fost reprezentata de Ioana Ginghina.

Citeste
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio
Orchestra Nationala Radio inchide stagiunea simfonica la Sala Radio

Vineri, 17 iunie (19.00), concertul care incheie o bogata stagiune a Orchestrei Nationale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor roman CRISTIAN MANDEAL. Evenimentul va propune o creatie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: RAVEL – Concertul in sol major pentru pian si orchestra. Il veti aprecia ca solist pe pianistul CSIKY BOLDIZSÁR jr., distins in 1994 cu Premiul „Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

Citeste