Now Reading
Un divorț nu trebuie musai să fie traumatizant

Un divorț nu trebuie musai să fie traumatizant

Nu este simplu să treci printr-un divorț, desigur. Dar nu e musai să fie o adevărată traumă, însoțit de certuri și reproșuri. Lucrurile pot fi făcute și altfel.

Citește și:

Am avut o aventură de-o noapte. De ce mă caută după un an… rămâne un mister

Am petrecut 20 de ani singură într-o relație

Știu prienete care au divorțat și au avut parte de o adevărată dramă. Cuvinte grele, situații insuportabile, stres, depresie, etc.

De multe ori le-am auzit spunând „eu nu aș fi procedat așa, dar ai cu cine?”. Vina părea să fie mereu a celuilalt.

În realitate, așa cum la divorț am contribuit amândoi, și la distracția de după suntem în mod egal responsabili. Poate el, celălalt, chiar e o persoană dificilă… dar depinde de tine să nu îi faci jocul.

Desigur, divorțul pare acel moment oportun pentru a spune și face tot ce ai fi vrut și nu ai făcut, sau tot ce crezi că „merită”. Dar la ce bun? Ce obții certându-te cu celălalt, vorbind urât, acuzând, învinovățind?

Te simți superior sau superioară? Îți reconfirmi faptul că „nimic nu a fost vina ta” și numai celălalt poartă vina? Chiar crezi că așa stau lucrurile?

Și eu am divorțat. Și nu oricum, ci din cauza infidelității soțului meu. Dar am acceptat că este o ființă umană cu neajunsurile aferente. Nu era perfect, așa cum nici eu nu sunt.

Important este că nu îmi era mie potrivit, iar dacă am luat decizia unui divorț, am luat-o convinsă fiind că nu îl voi putea ierta în mod autentic.

Acum, de la distanță, pot spune că l-am iertat. Dar asta numai pentru că am ieșit din ecuație și nu am rămas să trăiesc mereu cu întrebarea „oare îmi e fidel?”.

Am decis însă să depășesc momentul certurilor și reproșurilor. Evident, furia a existat. Am descărcat-o pentru că am fost copleșită de tot ceea ce am simțit. Însă, odată ce am decis să plec, nu mai aveam ce și nici de ce să îi reproșez. A fost și vina mea.

Important este că lucrurile pot fi făcute și altfel. Nu trebuie să adâncim trauma unui divorț prin circ. Și nu, nu depinde exclusiv de celălalt și ce face el. Atunci când spui „nu ai cu cine să te porți altfel” gândește-te că ai: cu tine.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top