Curiozități despre organismul uman

Râzi de cei care poartă iarna ochelari de soare? Nu ar trebui. Unii oameni suferă de o condiție numită oftalmia zăpezilor. Iată și alte curiozități despre organismul nostru.

Citește și:

3 mituri despre bătrânețe

3 mituri despre sex

Corneea este singura parte a corpului uman care se oxigenează direct din aer și nu din sânge.

Nu poți râde dacă te gâdili singur. Chiar, tu ai încercat așa ceva? Cerebelul tău va trimite semnale pentru a ignora eventualele iritații înregistrate în alte zone ale creierului.

Creierul folosește 20% din oxigenul și 50% din glucoza care pătrund în corp. Totodată consumă 20% din energia produsă. Teoria conform căreia utilizăm 10% din creier este doar un mit. Utilizăm toate zonele creierului, care sunt active simultan. Acum, că sunt și excepții printre noi…

Oftalmia zăpezilor sau orbirea zăpezilor este o keratoconjunctivită, respectiv o inflamație a corneei și a conjunctivitei. Apare la câteva ore de la expunerea la lumină precum cea a zăpezilor de la mare altitudine. Este dureroasă și însoțită de lăcrimare puternică. Tocmai de aceea este chiar recomandată purtarea ochelarilor de protecție.

Majoritatea oamenilor respiră pe o singură nară pe rând. Schimbăm nara dominantă cam o dată la patru ore.

25% dintre mușchii noștri sunt situați la nivelul gâtului și feței. De aceea expresiile faciale sunt atât de variate. În ciuda tuturor opiniilor este de două ori mai dificil să reduci masa musculară decât să o crești.

Atunci când îți este frică, ți se dilată pupilele, iar în spatele acestui fenomen stă un motiv destul de simplu: câmpul tău vizual se mărește astfel încât să poți estima mai bine împrejurimile.

Deși se credea că acromatopsia (imposibilitatea de a distinge culorile) este un sindrom exclusiv masculin, sunt și femei care îl manifestă. Totodată, dacă nu este dobândită ci înnăscută, este o genă moștenită doar de la mame.

Pentru a face un singur pas înainte, corpul nostru folosește 200 de mușchi care intră în acțiune simultan. Numărul poate varia puțin în funcție de particularitățile anatomice ale fiecăruia.

Pielea umană se regenerează la fiecare 28 de zile, iar pe parcursul vieții scăpăm de aproape 40 de kg de piele. Din păcate, nu este un proces pe care să îl putem controla în timpul dietelor, de exemplu…

Un nou născut are mai mult de 270 de oase, iar pe parcursul creșterii sale, unele se contopesc, astfel că un adult ajunge să aibă în jur de 206 oase.

Pe parcursul unui an, inima umană pompează suficient sânge cât să umple un bazin olimpie (peste 2,5 milioane de litri), iar asta înseamnă că face aproximativ 38,5 milioane de contracții.

O altă curiozitate ar fi cea că dacă ai petrecut 2 minute citind acest articol, probabil ai clipit cam de 40 de ori…

Foto: shutterstock.com

 

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să ne creștem imunitatea
Cum să ne creștem imunitatea

Că ne confruntăm cu răceli repetate sau cu diverse probleme de sănătate, mai serioase, să fii bolnav, nu e o bucurie. De aceea, este important să știm cum funcționează sistemul imunitar, cum ne sabotăm singuri, dar și ce putem face pentru a ne crește imunitatea. Detalii de la dr. Nicoleta Dumitru, medic specialist medicină internă.

Citeste
3 mituri despre somn și nevoia de odihnă
3 mituri despre somn și nevoia de odihnă

În ritmul actual al vieții, odihna începe să capete o importanță tot mai mare. Iată 3 mituri despre somn care nu se aplică tuturor.

Citeste
„Primul lucru la care se gândește un părinte care află că are un copil cu cancer este să plece în străinătate la tratament...”
„Primul lucru la care se gândește un părinte care află că are un copil cu cancer este să plece în străinătate la tratament…”

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sunt fondatoarele Asociației Dăruiește Viață (ONG), care a reușit să aducă România cu 25 de ani înainte în termeni de facilități medicale, au triplat capacitatea de transplant a României, precum și multe altele.

Citeste
Curiozități despre organismul uman
Curiozități despre organismul uman

Râzi de cei care poartă iarna ochelari de soare? Nu ar trebui. Unii oameni suferă de o condiție numită oftalmia zăpezilor. Iată și alte curiozități despre organismul nostru.

Citeste
Sport în sezonul rece: cycling
Sport în sezonul rece: cycling

Dacă vremea prietenoasă îți permitea să mergi cu bicicleta la serviciu, să te plimbi pedalând prin parc ori să faci trasee montane pe două roți, sezonul rece te obligă să-ți reorganizezi activitățiile sportive. Soluția? Orele de cycling la sală!

Citeste
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata
Vrei să rămâi gravidă? Dă o fugă la Sovata

Vrei să faci un copil și nu reușești să rămâi gravidă? Dă o fugă cu partenerul la Sovata, iubiți-vă acolo și fă și un tratament cu nămol din Lacul Ursu. Succesul e aproape garantat, spune medicul, George Vasilescu, ginecolog specialist în infertilitate.

Citeste