Cornwall între proiectul Eden și o vizită la Jamie Oliver

Proiectul Eden este una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, pe care e musai s-o vizitezi. Iar răsfățul unei vacanțe în Cornwall poate fi completat de o vizită la restaurantul lui Jamie Oliver.

Citește și:

Turism: Brazilia. Samba, carnaval și marijuana

Turism: Temple budiste și Angkor Wat

În vizită la Jamie Oliver

Ce să vezi în Cornwall? Păi în primul rând, coasta sudică. O regiune plină de sătucuri pescărești în care parcă timpul s-a oprit în loc. Looe, Polperro și Fowey sunt câteva dintre cele mai pitorești.

Peninsula Lizard. Locul de naștere al comunicațiilor fără cablu, pentru care răspunzător este Guillermo Marconi (1901).

Astăzi găsești aici Goonhilly Earth Station, cea mai mare stație operațională de sateliți de comunicare din lume. Tot aici se află și Lizard’s Point, cel mai sudic punct al insulelor britanice și un autentic colț de rai al regiunii Cornwall.

Coasta de vest. Între Lizard’s Point și Land’s End, coasta e poziționată în pantă, iar vegetația este sălbatică.

În această zonă se află locuri foarte frumoase, cum ar fi sătucurile Mousehole sau Sennen’s Cove, spectaculosul Minack’s Theatre sau Saint Michael’s Mount.

Saint Ives și Padstow. Două sătucuri de pe coasta nordică ce acaparează toată atenția vizitatorilor în orice perioadă a anului.

În Saint Ives, plină de artiști, se află galeria Tate Saint Ives, replică a celebrei galerii londoneze Tate. În Padstow, un alt fel de artă atrage mulțimea – arta culinară. Aici, celebrul bucătar șef britanic, Rick Stein, și-a ridicat propriul imperiu gastronomic. Un adevărat deliciu!

Proiectul Eden. Una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, situată în două formațiuni naturale, ca două cupole gigant ce ies din craterul unei vechi mine de argilă abandonată.

Structurată pe o zonă de peste 1 km lățime și 50 m înălțime, grădina include și o pădure tropicală și un grup de arbuști mediteraneeni.

Bodmin Moor. În centrul Cornwallului, printre construcții monolitice și arbuști, se găsesc locurile în care au trăit primii locuitori ai regiunii.

Laguna Dozmary Pool și palatul aflat în apropiere, Tintagel, sunt locurile legendare ale Cavalerilor Mesei Rotunde și a Regelui Artur.

Insulele Scilly. Acest arhipelag situat la 45 km sud vest de Land’s End e compus din 140 de insule stâncoase.

Insulele locuite sunt St Mary, Tresco, St Martin’s, St Angel’s și Bryher. Curse zilnice de elicoptere fac legătura între insule și orașul Penzance.

 

Ce hoteluri să vizitezi în Cornwall

The Fowey Hotel. The Esplanade. Fowey. Binecuvântat cu unele dintre cele mai frumoase priveliști asupra estuarului Fowey, acest elegant hotel a fost utilizat drept spital în timpul Primului Război Mondial și apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, drept reședință a oficialilor din Marina Navală Americană. – www.thefoweyhotel.co.uk

The Boskerris. Strada Boskerris. Golful Carbis. Saint Ives. Hotel intim, situat pe plaja din golful Carbis, la aproximativ 2 km de centrul Saint Ives, și la vreo 3 minute de mers pe jos de la Southwest Coastal Path. – www.boskerrishhotel.co.uk

Pebble Hotel B&B. Park Avenue, nr. 4, Saint Ives. Recent renovat, situat la câțiva metri de stația de tren și autobuz. – www.pebble-hotel.co.uk

The Metropol. Padstow. O elegantă reședință în stil victorian, așezată pe o colină, cu vedere către portul din Padstow. Se află la 5 minute de mers pe jos din centrul orașului și chiar lângă restaurantul Seafood, al lui Rick Stein. – www.richardsonhotels.co.uk

The Fifteen Cornwall. Golful Watergate. Restaurant modern cu vedere spre plaja Watergate, proprietatea cunoscutului bucătar și vedetă tv, Jamie Oliver. – www.fifteencornwall.co.uk

Alba Restaurant. În cheiul din Saint Ives. Vechea locație a bărcilor de salvare. Bucătărie modernă bazată pe feluri de mâncare cu specific tradițional englez. – www.thealbarestaurant.com

The seafood Restaurant. În Padstow. Lângă râu. Maestrul gastronomiei englezești, Rick Stein, are aici, în orașul său natal, nouă afaceri bazate pe bucătărie marină.

Acest restaurant este cel mai cunoscut dintre toate și rezervările trebuie făcute cu câteva luni înainte. – www.rickstein.com

St. Petroc’s Hotel și Bistro. New Street nr. 4, Padstow. Tot una dintre proprietățilr lui Stein, cu specialități culinare de influență franceză. – www.rickstein.com

În estuarul râului Camel, se odihnește Padstow, un port liniștit, condiționat de maree, în care bărcile se odihnesc pe uscat, atunci când apele se retrag.

Acest oraș micuț este locul de naștere al lui Rick Stein, unul dintre cei mai recunoscuți bucătari ai Marii Britanii.

Faimos datorită emisiunilor sale de la BBC și de pe numeroasele canale internaționale de televiziune, Stein a pus Padstow pe hartă și sunt mulți cei care vin până aici doar pentru a cina într-unul dintre restaurantele locului.

În afară de felurile de mâncare oferite de Stein (și bazate aproape mereu pe fructe de mare), în Padstow, la fel ca în orice alt loc din Marea Britanie, e indicat să încerci peștele și chipsurile, așezat comod într-un colț liniștit, cu vedere la port. Și nu uita să fii mereu atent la pescărușii nesătui din zonă.

Ceva mai la sud de Cornwall, se află golful Watergate, un adevărat paradis pentru iubitorii sporturilor acvatice, cum ar fi windsurf sau kitesurf.

Aici se află și The Fifteen Cornwall, proprietatea altei personalități tv, bucătar șef de renume internațional, Jamie Oliver.

Cu un design inspirat din scenele cu surferi și cu o bucătărie bazată mai degrabă pe o dietă mediteraneeană decât pe piureul cu cartofi și carne specific englezesc, Oliver îi învață în bucătăria sa pe tinerii defavorizați de soartă arta gătitului.

Proiectul său social a avut un impact foarte mare în Marea Britanie și restaurantul din Cornwall este ultimul deschis din seria celor de la Fifteen Foundation, cu filiale și la Londra, Amsterdam, Melbourne.

De Iulia Bârcă

Foto: 123rf.com

loading...
Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la vacanțe, mă gândesc la un peisaj rural. Nu-mi place nici orașul foșnitor, nici mall-urile fără capăt, nici agitația urbană de vreun fel. Și cred că îi semăn în acest spirit Prințului de Wales, mai cunoscut sub numele de Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii.

Citeste
Vrei să te limpezești la cap și să învingi depresia? Du-te la schi în Austria
Vrei să te limpezești la cap și să învingi depresia? Du-te la schi în Austria

De când știu să schiez, viața mea are alt sens. Un sport curat, care se desfășoară într-un mediu alb, paradisiac, viteză, aer care trece pe lângă tine, ai un sentiment de putere personală. L-aș recomanda în terapia pentru depresie, te face să renaști.

Citeste
Mergi în vacanță în satele de pe Valea Șomuzului. Vei găsi pace sufletească și oameni cum nu mai apar pe lume...
Mergi în vacanță în satele de pe Valea Șomuzului. Vei găsi pace sufletească și oameni cum nu mai apar pe lume…

Dragii moșului, există în nordul Moldovei un ținut de oameni cuminți, care fac plăcinte poale-n brâu și se îmbracă în costume naționale când se duc duminica la biserică. Ei sunt moldovenii de pe Valea Șomuzului, un râu mititel, ce se umflă odată cu ploile de vară.

Citeste
Cornwall între proiectul Eden și o vizită la Jamie Oliver
Cornwall între proiectul Eden și o vizită la Jamie Oliver

Proiectul Eden este una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, pe care e musai s-o vizitezi. Iar răsfățul unei vacanțe în Cornwall poate fi completat de o vizită la restaurantul lui Jamie Oliver.

Citeste
Turism:  În Tunisia, printre amfiteatre romane (și la spa!)
Turism: În Tunisia, printre amfiteatre romane (și la spa!)

Coasta nordică a Africii, triburi nomade, oaze pline de palmieri și curmali în contrast cu deșertul misterios. Tunisia este fascinantă, exotică, o lecție de istorie și estetică.

Citeste
Turism:  Pe urmele faraonilor, legendelor și miturilor din Egipt
Turism: Pe urmele faraonilor, legendelor și miturilor din Egipt

Când spui Egipt nu poți să nu te gândești la zei, la faraoni și miturile ce-i însoțesc. Iar să calci pe urmele lor este o experiență pe care nu o poți rata!

Citeste