Now Reading
Maturitatea sexuala, abandon si talent

Maturitatea sexuala, abandon si talent

Revista Psychologies

„Nu as schimba felul cum fac azi dragoste cu cel de la 20 de ani. In primul rand, pentru ca acum ma iubesc mai mult pe mine insami decat o faceam atunci, in ciuda ridurilor sau a catorva kilograme in plus, pentru ca acum sunt mai receptiva la placere.“

Pentru S., 39 de ani, placerea a venit odata cu o femeie frumoasa la minte si la trup, care l-a debarasat de anxietatea performantei.

„Pentru mine, facutul amorului era ca o cursa cu obstacole. Trebuia sa dovedesc ca sunt in forma, ca sunt un bun amant, ca femeile au cu mine parte de mai multe orgasme decat cu altul. Femeia asta m-a oprit din nevroza asta de azi pe maine, mi-a dat siguranta si mi-a dat voie sa ma ocup de mine din punct de vedere sexual fara sa ma mai simt vinovat. Aceasta relatie a revolutionat relatiile mele cu femeile“.

Daca este adevarat ca sexualitatea noastra depinde de traiectoria psihoafectiva, evolutia sa este tributara experientelor traite si felului cum am evoluat.

„Mi-a luat timp sa ies din cultura mea familiala“, spune S., 34 de ani. „La noi, placerea era mai degraba treaba barbatilor. M-am rupt de ai mei de foarte tanara si mi-a luat ceva timp sa invat sa iubesc dincolo de rusinea de propriul corp si de complexe. Am discutat cu prietenele mele, am schimbat idei, am ascultat marturisiri ale altor femei si astfel am invatat sa am initiativa cu propriul trup si cel al iubitului meu. Ma simt cu adevarat femeie numai de vreo doi ani.“

Placere antinomica

Numeroase femei nu cunosc o prea mare placere la inceputul vietii sexuale. Doar cu timpul invata sa se abandoneze. Pe masurace intra in intimitatea senzatiilor, a dorintelor… Iar capacitatea de a se relaxa si de a se abandona placereii este o conditie esentiala pentru placerea feminina.

In vreme ce barbatul trebuie sa invete sa se controleze. Maturitatea sexuala nu este posibila fara constiinta acestor contrarii care trebuie reconciliate.

Primele experiente sexuale ne ajuta sa facem cunostinta cu propriul corp si cu functiile sale. Dar vedem care sunt si limitele impuse din nastere. Etologul Boris Cyrulnik aminteste ca placerea femeii si a barbatului este antonomica. „Barbatul trebuie sa invete sa se retina, sa astepte ca partenera lui sa fie si ea suficient de excitata.“

Catre un plus de senzualitate

„Timp de cativa ani, am facut dragoste cu frica in san“, spune R., 38 de ani. „Simteam in continuare jena de ejacularea precoce. Dincolo de asta, cand faceam sex, eram ca dedublat: pe de o parte, corpul care facea ce voia, pe de alta parte, capul, la tabloul de comanda. Apoi am mai vorbit cu prietenii mei si mi-am dat seama ca eram toti in aceeasi situatie, ca nu exista printre noi vreun superman, si astfel am mai capatat incredere. Ceea ce imi este acum clar este ca femeile au puterea de a ne inhiba sau de a ne elibera si cred ca am avut destul noroc cu partenerele mele.“

Exista un echilibru fragil in relatia sexuala matura, un echilibru intre relaxare si stiinta, intre control si spontaneitate. Un dozaj savant, care nu se castiga decat odata cu timpul.

„Intre 18 si 25 de ani, nu se poate spune despre barbati ca ar fi copti“, afirma Gérard Leleu, sexologul francez atat de citat in articolele noastre. „Tocmai pentru ca dorinta lor este mult prea imperioasa, le trebuie timp ca sa invete sa se controleze. Placerea masculina este adesea urmata de o faza refractara, in care simte oboseala si diminuarea dorintei. Maturitatea sa va fi aceea in care invata sa se controleze pentru a-i da timp partenerei.“

Un alt criteriu de maturitate sexuala masculina este capacitatea de a nu plasa placerea strict in organele genitale
. In mod natural, barbatul are drept centru penisul sau si singurul fel in care isi imagineaza placerea femeii este tot cel genital.

Dar maturitatea sta in aceea ca poate vedea dincolo de asta si poate sa se foloseasca de intregul corp si de intregul corp al femeii. D., 35 de ani spune, cu autoironie, ca „multa vreme nu am facut sex decat cu sanii si sexul partenerelor mele, asta imi ajungea. Atunci cand m-am indragostit, am devenit mai receptiv la ea, la senzualitatea ei, si cred ca am devenit astfel un amant mai bun. Si astfel am gasit si la mine alte placeri“.

Pentru Gérard Leleu, amantul matur este cel generos cu mangaierile gratuite. Nu cele obligatorii, care vin odata cu preludiul, ci cu cele senzuale si variate, care aduc tot atata placere cat procura partenerului sau partenerei. Si care fac intrarea amantilor in universul creativitatii senzuale.
 

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!