Now Reading
Aspecte ale relației mamă fiică

Aspecte ale relației mamă fiică

mihaela-marin
aspecte-ale-relației-mamă-fiică

Relațiile interumane sunt marcate de pecetea complexității, iar relația dintre mame și fiice nu scapă de această „regulă”. Nașterea unei fetițe este semnificativă pentru o femeie pentru că, prin natura ei, o trimite la relația cu propria ei mamă, la aspecte de care este conștientă dar, mai ales, la aspecte rămase neconștientizate și neelaborate din relația cu aceasta. Sunt aspecte care se referă la ceea ce numim oglindire, dar și la transmisiile generaționale feminine (mama mamei a avut și ea, la rândul ei o mamă, nu-i așa?) care vor influența puternic relația cu această fetiță. Auzim în povești de viață spunându-se „vreau să fiu ca mama”, dar poate și mai des… „nu vreau să fiu ca mama!” Și, paradoxal… vedem cum, fără să ne dăm seama, pășim pe urmele mamelor noastre și ele pe cele ale mamelor lor. Relația dintre mamă și fiica ei se va construi astfel, pornind de la această moștenire.

În acest articol vom trece în revistă câteva aspecte care pot apărea în relația dintre mame și fiice.

În oglindă

Efectul de oglindă apare de foarte devreme în relația dintre părinți și copii. De pildă, când sunt mici, fetițele arată în diverse feluri că vor să fie ca mama lor. Doresc să le poarte bijuteriile, rochiile sau pantofii. Uneori mamele nu sunt prea încântate de acest comportament – manifestare precoce a feminității. Desigur, mămicile pot găsi diverse explicații cum ar fi – faptul că le strică rochiile, pantofii, că le cotrobăie prin lucruri, că nu le pun la locul lor. În fapt, fără să-și dea seama, mamele pot trăi sentimente de gelozie la adresa fiicelor, ca precursor al amenințării pe care mamele îl pot avea mai ales atunci când fetițele devin domnișoare. Să nu uităm că, în timp ce una crește ca să devină femeie, cealaltă este în declin. Sentimentele sunt amestecate și nu rare sunt cazurile în care rivalitatea poate fi o cauză a conflictelor dintre o mamă și fiica ei, mai ales la adolescență…

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top