Now Reading
Tango cu adolescenţii

Tango cu adolescenţii

alina-dumitrache.jpg
tango-cu-adolescenţii

Avem o adolescență, cum procedăm? Când răspunsul lipsește, când cuvintele sunt greu de spus sau sunt interzise, intervine arta sub toate formele ei. Metafora artistică îți va purta pașii în relația cu adolescentul tău și te va ajuta să găsești un ritm comun.

Când realul e greu de pătruns sau de acceptat, metafora preia puterea și diluează tensiunea, cu o forță combatantă, dar delicată și frumos de urmărit. Metafora a devenit ghid și pentru prelucrarea inconștientului, acționând ca un tipar căutat și folosit, inclusiv în psihoterapie.

Muzica și dansul au căpătat de când lumea rolul de alinare a suferinței, de exprimare a nespusului. Dacă relația cu adolescentul tău îți pare nespus de grea, o să îți pun acum niște întrebări care te vor face să vezi adolescența copiilor tăi ca o călătorie cu peripeții și relația voastră ca un dans în care trebuie să fiți în același timp relaxați și atenți unul la altul.

1 Dacă ar fi să te prezinți unui grup de colegi de muncă din ipostaza de adolescent, ce ar afla ceilalți despre tine?

Am jurat cândva că nu o vom face, dar iată-ne făcând comparații cu generația actuală de adolescenți de pe inevitabila poziție a unui pe vremea noastră.

Terapia sistemică de familie, prin Murray Bowen, aducea în fața publicului larg, cam pe la mijlocul secolului al XX-lea, perspectiva transgenerațională.

2 Familia merge cu noi oriunde și reactivitatea emoțională nerezolvată cu părinții noștri este cea mai importantă afacere neterminată din viața noastră.

Provocarea pentru tine, părinte de adolescent, este să începi incursiunea în propriul model familial, pentru a putea să cureți filtrele relaționale cu adolescentul tău, care inevitabil va reuși să atingă toate butoanele nerezolvate ale propriei dezvoltări. Pentru adultul în curs de vindecare vor urma empatia, grija și înțelegerea; acestea îl vor scoate dintr-o luptă de putere, care este cea mai provocatoare, dar și cea mai rafinată dintre toate etapele dezvoltării copilului.

Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!