Now Reading
„Tati, noi suntem bogati?”

„Tati, noi suntem bogati?”

Revista Psychologies

copil, educatie, bani


Intrebarile copiilor sunt inocente, dar ne pun in incurcatura. Micii „buretei“ vor sa absoarba cat mai mult si isi asalteaza parintii, asteptand ras­punsuri clare. Sau le testeaza limitele. De la patru la 18 ani – iata cum sa ii initiezi in relatia cu banii.

A vorbi despre bani este vulgar, tabu, neconvenabil? Inseamna sa uiti ca, de la o varsta foarte mi­ca, copilul ii identifica adesea cu un instrument de placere. Mai mult, banul este un obiect de dis­cu­tie, de neliniste, de recompensa sau de pedeapsa, despre care se vehi­culeaza cu timpul pareri de tipul: „Banii sunt murdari“, „Banii se castiga cu sudoarea fruntii“. Mai mult, copilul este deja „client potential“ al unei banci, o tinta perfect studiata pentru ca el sa cheltuiasca banii de la primul dinte de lapte. Este mai bine, deci, sa-l educi progresiv, pana la adolescenta, despre valoarea si rolul banilor.

Orice lucru are un pret
Alex
, in varsta de 4 ani, ii cere mamei sale inca o prajitura, desi mai mancase doua in ziua respectiva. Ea spune ca nu ii mai cumpara, motivand ca nu mai are bani. Atunci Alex ii raspunde fara probleme: „Pai, du-te si cauta in perete!”. Caci pentru el, banii sunt o no­tiune abstracta, disponibili intr-un distributor automat care ii poate permite sa aiba oricand orice ce isi doreste.

„Perioada 4 – 5 ani este varsta optima pentru a invata cifrele si literele, pentru a nu­ma­ra. De aceea, valoarea banilor se invata din casa. Este foarte important modul in care familia valorifica banii. Exista familii in care nu se vorbeste deschis despre bani, acest subiect fiind tabu, la fel ca si sexualitatea. La polul opus, exista familii unde se vorbeste numai despre bani. Este important ce mesaj i se transmite inconstient copilului: «Banii nu sunt deloc importanti» sau «Banii sunt cei mai importanti». Desigur, ambele mesaje inconstiente sunt deficitare pentru ca nu sunt realiste”, afirma psihoterapeutul Cristiana Alexandra Levitchi.

Nu trebuie sa risipesti
Daca fiul/fiica tau nu termina niciodata din farfurie, nu il invinovati, arata-i ca hrana nu trebuie risipita. De asemenea, spune-i de ce stingi lumina in urma ta si de ce nu lasi dusul sa curga doua ore, te va imita si el. In felul acesta il responsabilizezi si il inveti sa protejeze natura, sa aiba un comportament economic si ecologic.

„Este folositor ca exercitiu sa i se dea copilului o pusculita in care el sa isi stranga banii pe care ii primeste. Astfel, devine organizat si econom. In magazin poate fi invatat sa aleaga intre jucariile care ii plac. «Uite, iti place jucaria x sau jucaria y? Asta costa atat, cealalta atat. Pe care o vrei? Vrei sa o cumperi pe aceasta mai ieftina sau mai strangi la pusculita si o cumperi pe cealalta?» Nu trebuie ca parintii sa-i reproseze copilului ca isi doreste jucarii multe. Copilul are nevoie sa ceara si sa doreasca, insa nu e nevoie sa si primeasca de fiecare data ceva”, sugereaza Cristiana Ale­x­an­dra Levitchi.

Acesti bani nu sunt ai tai
Invatandu-l de cand e mic sa nu-si insuseasca banii pe care ii gaseste, il vei face sa constientizeze valoarea acestora. Cautand proprietarul sau propunan­du-i sa-i ofere unei persoane sa­ra­ce, ii dai deja un simt moral al banilor. Devine responsabil, intelege ca trebuie sa-i castige, nu sa-i primeasca.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top