Now Reading
Cum obţin pacea, în carieră?

Cum obţin pacea, în carieră?

Poza_Alina Negrea_Fara logo
cum-obțin-pacea-în-carieră

Dacă ne uităm la studiile pe angajamentul oamenilor și la motivele pentru care aceștia părăsesc compania, găsim un laitmotiv interesant pentru ambele: mediul exterior. Fie că vorbim de managerul direct sau de cultură organizației în general, tensiunile percepute din exterior îți pot afecta pacea, stima de sine și chiar deciziile în viitor. Poate fi frustrant să observi cum aspecte asupra cărora ai atât de puțin control, pot avea atâta influență în liniștea ta și în felul în care te raportezi la propria carieră. Dar oare chiar ai zero control? În cele ce urmează, vom explora împreună ce poți face pentru a-ți câștiga sau recâștiga pacea în carieră și implicit, claritatea de a lua decizii înțelepte.

Începe prin a analiza toate elementele ce îți pot cauza lipsa păcii în carieră. De multe ori, lipsa liniștii în carieră e generată de un cumul de factori, suprapuși motivațiilor tale profesionale neîndeplinite. E posibil ca tu să fii motivat(ă) în principal de siguranță și organizația în sine să treacă prin schimbări repetate. Sau motivatorul tău principal e afilierea, oamenii și tocmai ai fost desemnat(ă) pe un rol nou, unde lucrezi mai degrabă din postura de contribuitor independent. Aceste situații au ceva impersonal și le poți identifica prin întrebarea: cine e „responsabilul” în această situație? Când răspunsul este la plural, poți extrage evenimentele care îți afectează liniștea și să le treci în analiză la categoria factori cu zero control. Dacă îți e dificil să accepți, te poate ajuta cunoașterea faptului că simpla notare a faptelor externe ce nu țin de tine creează, în sine, liniște. Creierul înțelege ordinea, iar notarea faptelor, a evenimentelor, mută atenția din emoție în cerebral. În plus, parcă nu mai par atât de multe ca înainte, așa-i? Continuă analiza cu relațiile din mediul în care lucrezi. Notează toți colegii cu care interacționezi des și plasează interacțiunea cu fiecare pe o scară de la 1 la 10, unde 1 echivalează cu interacțiune stresantă pentru tine, 10 cu pace și armonie. Analizează apoi gradul de bucurie pe care ți-l produc sarcinile tale recurente, în special acelea pentru care îți este judecată performanța.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top