Now Reading
Echilibrul „muncă-viață“, generator de stres

Echilibrul „muncă-viață“, generator de stres

Razvan-Gabriel-ZAHARIA

Ni s-au cam amestecat viețile, nu-i așa? Sunt mulți cei care se luptă să le descâlcească ițele și probabil la fel de mulți cei care s-au convins că nu există work-life balance. Argumentez ceva mai jos această perspectivă și îți prezint un model de analiză a vieții, din care vei înțelege cu ușurință cum poți să obții mai multă claritate, astfel încât să ai un nivel mai scăzut de stres și o viață mai liniștită.

Multe companii au dezvoltat programe și politici de work-life balance, cu intenții conștiente mai mult decât lăudabile. Cu toate acestea, la nivel inconștient impactul acestui concept poate fi diferit și nu în aceeași direcție cu cel de la nivel conștient: nu poți pune în echilibru un întreg (viața) cu o parte a ei (munca).

La nivel inconștient, conceptul poate induce ideea că „munca“ și „viața“ (în general) sunt separate, două lucruri diferite. Deși la nivel conștient activitățile, programele și politicile de echilibru între viață și muncă sunt puse în aplicare cu intenții bune, la un nivel subtil termenul „echilibru muncă-viață“ creează disociere în interior, fapt care generează stres. Te invit să descoperi în continuare o perspectivă mai largă de analiză și organizare a vieții.

Suntem în plin proces de reconfigurare a sistemului de lucru. În contextul pandemiei COVID-19, pe perioada stării de urgență munca de acasă a devenit obligatorie pentru mulți. Astfel sau încă o dată, am conștientizat toți că munca este parte a vieții. Această modalitate de lucru continuă să fie menținută de unele companii, pe când altele sunt pe cale sa adopte alt sistem de lucru. Toate aceste schimbări generează stres pentru angajați.

Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!