Now Reading
Feromonii, dopamina și… săgețile lui Cupidon

Feromonii, dopamina și… săgețile lui Cupidon

Deseori chimia ne păcălește și ne îndrăgostim… de un miros. Așa ne joacă nouă feste Cupidon. Atracția cea mai puternică o emană feromonii, ne bucurăm când dopamina își face treaba, iar restul… ține de noi.

Citește și:

Nu vreau sex de dragul sexului!

Mi-am propus să îmi fac curățenie în viață și am început cu iubitul meu

Știm cu toții câte ceva despre atracţie, chimie, sex-appeal sau mai romantic… coup de foudre.

Este un fenomen cauzat de factori sau evenimente pe care nu le putem controla şi are la bază amintiri senzoriale legate de prima persoană de care ne-am îndrăgostit. Se pare că prima alegere va reprezenta scenariul pe care-l vom rescrie de-a lungul vieţii. Aşa că ai grijă de cine te îndrăgosteşti, imaginea lui te va “urmări” toată viaţa.

Amuzant este că ni se intamplă să ne îndrăgostim de fiecare dată de aceeaşi tipologie indiferent dacă am învățat ceva din experiențele anterioare sau dacă s-au sfârșit în lacrimi…

Asta înseamnă că o inimă frântă nu este o poveste cu final nefericit ci doar o lecţie. Ceva din noi ne îndeamnă să exaltăm de dorinţă şi să rămânem fermecaţi de miracolul vieţii.

Probabil că este singura variantă pe care subconştientul o alege în a ne „sfătui” că viaţa este prea scurtă pentru a vărsa lacrimi după o iubire eşuată.

Oamenii se întâlnesc la evenimente, petreceri , pe stradă, la job. Nimic nou până acum. Dar îţi aminteşti când ai ajuns la petrecerea dată cu ocazia zilei de naştere a prietenei tale, ai intrat în casă, ai scanat cu privirea bărbații din încăpere și brusc ţi-a picat cu tronc un străin din mulţime care ţi-a tăiat răsuflarea? Îl avea pe acel „vino încoace” care te-a facut să îţi doreşti să-l cunoşti.

Îţi pui întrebarea firească de ce te atrag anumite persoane în timp ce altele rămân doar simple imagini derulate în câmpul tău vizual.

La început, tot acest proces misterios poate fi legat de patru elemente: pasiuni ascunse, feromoni (mirosurile naturale), dopamină, atracţia contrariilor. Hai să vedem cum stau lucrurile analizând în detaliu această compoziţie „chimică”.

Deși pare o secvență dintr-un  film, uneori ne îndrăgostim subit de un prieten alături de care am trăit numeroase evenimente care ne-au apropiat, am devenit mai intimi, pentru ca apoi, într-o dimineaţă, să ne trezim că tocmai am împărţit acelaşi pat cu el și că ne bem cafeaua împreună…

Iar apoi, plecând de la el, lovită ca de trăznet şi buimacă dar cu un zâmbet şăgalnic, femeia se va gândi că alesul inimii a fost lângă ea, dar i-a luat mult timp până să descopere fericirea care zăcea chiar sub ochii ei.

Te aştepți ca o legatură prietenească să se transforme într-o pasiune erotică şi într-o poveste cu un final pe care multe dintre noi ni-l dorim?

Ajungem uneori în preajma unor persoane care miros la fel ca noi. Nu este magie ci, mai degrabă… chimie.

Unii bărbaţi emană prin toţi porii erotism şi masculinitate. Poate că nu sunt cei mai atrăgători dar cu siguranţă mirosul lor îţi tulbură „profunzimile”.

Cred că acesta este un stimul extrem de puternic care ne influenţează decizia. Însă vreau să adaug un amănunt important: fac referire la mirosurile naturale! Este posibil ca, uneori, să apară o uşoară „confuzie” atunci când utilizăm parfumuri…

Am fost întrebată la un moment dat de o prietenă, de ce oare partenerul ei, cu care avusese într-o noapte nişte partide de sex pasionale, i-a declarat că nasul lui „detectează” un alt miros decât cel care îl făcuse să o dorească.

La început, datorită mirosului puternic al parfumului, atracţia poate fi extrem de intensă, dar când ajungi în intimitate, iar falsa mreajă cu care ţi-ai ademenit „victima” dispare şi este înlocuită cu mirosul natural, s-ar putea să te surprindă reacţia partenerului.

Nu te gândi că este o ofensă adusă modului tău de a te îngriji, ci pur și simplu nu corespunzi atracțiilor lui cu mirosul real al corpului tău.

În egală măsură, probabil şi ţie ţi s-a întâmplat ca la începutul unei întâlniri să fii atrasă de parfumul lui irezistibil, pentru ca apoi, după o partidă de amor mai „încinsă” să te gândeşti de două ori dacă vă mai vedeţi.

Ai auzit vorbindu-se despre feromoni? Această aromă sexuală a fiecărei persoane face ca, cel puţin prin miros, fie să ne simţim atraşi, fie să atragem pe cineva. Odoarea personală este un puternic afrodisiac.

Aceste molecule atât de mici controlează comportamentul şi atracţia sexuală. Feromonii se transmit la nivelul pielii şi se găsesc cu preponderenţă în fluidele corpului.

Atracția emanată este uneori atât de puternică încât în unele țări precum Japonia, există posibilitatea de a cumpăra lenjerie intimă folosită, astfel încăt cine este dispus să plătească sume exorbitante, se poate recrea mirosind izul intim al unei femei.

Până și Napoleon se spune că îi cerea Josefinei să nu se spele după ce făceau dragoste pentru a-i putea simți timp îndelungat mirosul corpului…

Al treilea element – dopamina (un neurotransmiţător de la nivelul creierului) asociată cu motivaţia şi plăcerea, este în cazul nostru un fel de „alarmă” care se declanşează atunci când ne place o anume persoană. Ți-l poți imagina pe Cupidon, chiar în acel moment, țintindu-te cu o săgeată fix… în creier.

Iar al patrulea, despre care iţi povesteam mai sus – atracţia contrariilor, nu este altceva decât dorinţa noastră de a fi cu cineva care ne poate aduce ceea ce noi nu regăsim în felul nostru de a fi sau a acţiona.

De multe ori vezi cupluri în care ea este super energică şi sociabilă, iar el parcă rupt de realitate, visător şi peste măsură de tăcut. Sau invers, evident. Iar astfel de atracții pot crește în cazul în care relația evoluează.

De Melania Tărnăuceanu

Foto: shutterstock.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!