Now Reading
Cum ne afectează rușinea viața sexuală

Cum ne afectează rușinea viața sexuală

Viața sexuală este deseori compromisă de educația primită, tabuuri sau etichete. Atunci când intervine și rușinea, lucrurile se complică mai mult. Iată ce avem de făcut.

Citește și:

Bărbații sunt mereu dornici să facă sex? Mit și adevăr despre dorința sexuală masculină

Adevărat și fals despre relațiile bazate pe sex

Ruşinea este un simț intern despre propria persoană. Oamenii nu mai consideră că sunt iubiți, cred că sunt incompetenți, că nu merită şi că nu au valoare. Este un sentiment asociat cu “a fi”, în loc de “a face” ceva greşit sau rău.

Ruşinea reprezintă o reflexie a relaţiilor pe care le-am avut de-a lungul timpului.

Este o voce critică din interior care spune “sunt singurul care este defect” sau o voce care poate sună ca cea a tatălui, a mamei, a fratelui mai mare, a unui partener, a unui profesor, a unui antrenor care a fost dur sau critic la un moment dat în viaţă.

Sentimentul de rușine este folosit în a masca sentimente autentice ca frica, furia, tristeţea şi bucuria, a căror exprimare a fost în mod repetat descurajată sau interzisă de către cei care ne aveau în grijă.

 

Ce se întâmplă atunci când ne este rușine

În situaţiile în care apare sentimentul de ruşine, de fapt, ne formăm în minte o idee negativă despre ceea ce se întâmplă sau se petrece în mintea celuilalt.

Spaţiul în care sentimentul de ruşine produce efecte este propriul corp, iar în unele cazuri răspunsul psihologic poate fi la fel de puternic ca în situaţia în care ne este ameninţată viaţa.

Emoţii precum frica sau teroarea sunt puternic resimţite în zona de sub diafragmă şi pot conduce la o capacitate de mişcare şi exprimare reduse ori rigide, blocaje, paralizie sau imobilizare, la fel ca în cazul traumei.

Totodată, când privim o persoană care resimte ruşine putem oberva un dezgust în privire, o evitare a contactului vizual, roşirea obrajilor, o voce tremurată şi scăzută că tonalitate, bâlbâiala, transpiraţie, un zâmbet timid sau dimpotrivă un râs puternic pentru că senzaţiile provocate de rușine pot fi extraordinar de intense.

Fiind un sentiment neplăcut şi chiar dureros, uneori, ruşinea ne face să ne retragem sau să ne ferim în relaţiile cu ceilalţi.

Prin urmare, oamenii încearcă să se ascundă sau să evite anumite situaţii pentru a nu se confrunta cu motivul care le provoacă ruşine, astfel încât acesta să nu fie perceput de ceilalţi.

Este firesc ca, uneori, oamenii să îşi dorească lucruri despre care le este dificil să comunice partenerilor lor.

Ruşinea îi poate împinge să acţioneze pe ascuns şi să acceseze acele medii unde pot găsi “acel ceva” pe care şi-l doresc sau unde pot găsi acceptare referitor la “acel ceva” (ex: dorinţe şi obiceiuri sexuale).

 

Sexualitatea, acel ceva pe care îl ții ascuns

În societatea modernă, sexualitatea este unul dintre cei mai mari factori implicaţi în sentimentul de ruşine şi unul dintre cei mai dificili cu care să lucrezi.

Am observat de-a lungul timpului că ruşinea pare să joace un rol mai semnificativ în viaţa femeilor comparativ, cu cea a bărbaţilor, şi adeseori este legată de problemele sexuale.

Cu toţii ne naştem şi avem nevoi sexuale care se exprimă diferit în funcţie de vârstă, iar modul în care este percepută sexualitatea depinde de tiparul de iubire pe care îl oferă cei în preajma cărora creştem.

“Etichetarea”, ca interpetare mentală în mod negativ este, adesea, cea care face ca oamenii să fie captivi în sentimentul de ruşine.

Ne referim aici la emiterea unor judecăţi de valoare, la acele opinii despre moralitate care au legătură cu religia, cultura, educaţia şi experienţe directe nefericite, mai ales în ceea ce priveşte viaţă sexuală a unui individ.

Ruşinea în sfera sexualităţii reprezintă “acel ceva” pe care îl ţii ascuns faţă de alţii şi chiar faţă de propria persoană. Simţi ceva în interiorul tău despre care crezi că nu este în regulă.

Te simţi vulnerabil, jenat de propiile dorinţe şi fantezii sexuale. Imaginea despre propiul corp, îndoieli privind atracția fizică, repere precare privind sexualitatea, evaluările negative despre sine vor genera multă frustrare şi vor afecta profund prezenţa dorinţei sexuale şi satisfacţia sexuală.

Intimitatea şi apropierea dintre parteneri va fi foarte greu de realizat. Barierele emoţionale ale ruşinii stresează semnificativ individul şi îi poate inhiba sau bloca dorinţa sexuală.

Adeseori, ruşinea funcţionează ca un factor distractor de la mometul prezent, alterând vizibil contactul cu sine. Astfel, devine dificil să fii în contact cu propriile tale emoţii şi nevoi.

Cu atât mai greu e să ceri şi oferi plăcere. Atâta vreme cât nu ai o relaţie bună cu tine, nici relaţiile cu ceilalţi nu vor fi satisfăcătoare.

 

Efectele rușinii

Împiedică exprimarea dorinţelor şi fanteziilor sexuale necesare realizării relaţiei intime;

Poate scădea libidoul;

Poate inhiba solicitarea satisfacerii nevoii sexuale fireşti;

Uneori conduce la anumite conduite secrete faţă de partener: masturbare, relaţii extraconjugale;

Creează tensiune sau rigiditate fizică în timpul actului sexual care ar putea produce durere, iar în mod repetat să conducă la respingerea actului sexual;

Poate inhiba senzaţia plăcerii și întârzia ori anula orgasmul;

Blochează uneori comunicarea, necesară în realizarea apropierii, construirii intimităţii şi clarificării nevoilor şi trebuintelor sexuale în relaţie;

Poate genera blocaje sexuale bazate pe teama de a nu dezamăgi partenerul;

Poate contribui la unele tulburări sexuale (ejaculare precoce, erecţie, dorinţa sexuală scăzută, vaginism etc.)

Prin respingerea sau sacrificarea nevoilor unui partener, rușinea poate să conducă la resentimente şi ulterior la ruperea relaţiei.

 

De Mihaela Dănăilă, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau

[email protected]

Tel.: 0733.303.333

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top