Now Reading
Ghid de conduita pentru cearta in relatia de cuplu

Ghid de conduita pentru cearta in relatia de cuplu

Revista Psychologies

Fiecare relatie are momentele ei de impas. Cu totii ne regasim in momente de conflict, de incertitudine, cand devenim impulsivi. Iata cum poti deveni mai deschisa catre partener, chiar si cand va certati.

 

Asculta-l pe celalat

Atunci cand suntem in plin conflict, de cele mai multe ori suntem mai atenti la ceea ce avem noi de ripostat. Suntem concetrati pe ceea ce avem de spus ba, mai mult, acuzam partenerul ca nu ne asculta.

La randul nostru facem aceeasi greseala si nu ascultam. Este adevarat ca necesita un efort constient sa te distantezi de ceea ce simti tu pe moment, dar incearca sa fii atenta la ceea ce spune partenerul.

Este singura optiune daca vrei sa ii intelegi perspectiva si opinia. Iar daca vorbim despre un conflict incheiat, poti sa il rogi sa iti spuna perspectiva lui asupra a ceea ce s-a intamplat.

Ascultarea te ajuta nu doar sa empatizezi cu celalalt dar si sa iti reamintesti ca este o persoana independenta cu propriile ganduri si sentimente.

Conflictul inseamna de multe ori impunerea propriilor perspective. Pentru ca acesta sa nu se repete, pentru a nu ramane undeva latent gata oricand sa revina, invata sa dai atentie spuselor partenerului. Incearca sa intelegi si sa te faci inteleasa.

 

Evalueaza situatia

Odata ce l-ai ascultat activ pe celalalt, ai reusit sa afli viziunea lui asupra situatiei. In acest moment, poti face un exercitiu prin care sa incerci sa te vezi pe tine si spusele tale din perspectiva lui.

Odata ce ai facut asta, incearca sa ii oferi noul tau feed-back. Intreaba-l daca ai inteles corect. Daca raspunsul este da, atunci poti trece la pasul trei.

Daca este nu, poti cere clarificari suplimentare. Majoritatea conflictelor persista din lipsa de disponibilitate a partenerilor de a se pune unul in rolul celuilalt, de a-si intelege reciproc sentimentele.

In etapa de evaluare, empatia te va ajuta sa intelegi mai bine prin ce trece partenerul tau.

 

Oferirea unui raspuns

Ultimul pas este acela de a raspunde cu respect fata de opinia celuilalt. Desi intr-o cearta, rar se intampla ca unul dintre parteneri sa faca acest lucru, ar fi cel mai intelept.

Mai mult, raspunsul este un pas optional. Poti alege sa nu vii cu un raspuns si sa lasi discutia la nivelul ascultarii si evaluarii pentru o mai buna intelegere din partea ta.

Daca insa alegi sa raspunzi intrucat consideri ca perspectiva ta in situatia respectiva trebuie cunoscuta, tine cont de felul in care o prezinti.

Nu spune celuilalt ca nu are dreptate sau ca nu asa stau lucrurile. Este ca si cum i-ai spune ca el nu simte ceea ce simte. Are sens? Raspunde cu „din punctul meu de vedere” sau cu „eu cred/consider”.

Totodata, stai departe de cuvinte pe care frecvent le folosim fara sa luam in considerare implicatiile lor: intotdeauna sau niciodata. Renunta la ele intrucat prea putine lucruri se incadreaza in cei doi termeni.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top