Now Reading
Parenting: 5 reguli de bază pentru disciplina copilului tău

Parenting: 5 reguli de bază pentru disciplina copilului tău

Care este autoritatea corectă? Pedeapsa e bună? Cum corectezi un comportament nedorit? Iată 5 reguli de bază pentru disciplina copilului tău.

 

Citește și:

Tactici de negociere cu un copil

Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

 

Refuzurile copiilor sunt firești

Cu siguranță este dificil să fii părinte, iar uneori suntem tentați să înăbușim rezistența pe care copiii o opun cererilor noastre.

Dacă nu suntem atenți, acesta poate deveni un model frecvent de relaționare cu cei mici și ajungem să prețuim docilitatea și supunerea pe termen scurt, mai presus de orice.

Cu toate acestea, părinții care nu exagerează cu solicitarea obedienței vor observa că, atunci când cer ceva, copiii vor demonstra că au încredere în ei și vor face acel lucru… Asta nu îi scutește însă de momentele de rebeliune.

Chiar și când avem motive întemeiate pentru a cere un anumit lucru, oricât ne-am impune autoritatea, vom fi și refuzați.

Important este să știm că există alternative la ceartă, pedeapsă, sau… recompense.

 

Folosește strategia cea mai puțin autoritară

Fii cât se poate de blândă și de înțelegătoare. Nu copleși copilul cu puterea ta.

Dacă el face o criză, refuzând cu îndârjire orice sugestie, nu te lăsa antrenată într-o luptă.

Discuțiile nu-și au nici ele rostul, deoarece copilul nu poate gândi limpede și este inutil sa țipi și tu. Lasă-l câteva minute să-și revină. Furtuna va trece.

 

Fii sinceră cu copilul

Dacă ce-i ceri copilului să facă nu este prea distractiv, fii sinceră cu el în acest sens. Dacă vrei sa tacă doar pentru că ai avut o zi grea, spune-i exact așa.

Nu inventa justificări mărețe și nici nu încerca să faci mai atractiv lucrul pe care i-l ceri, dacă nu este cazul.

Încearcă să privești lucrurile din punctul lui de vedere și să exprimi perspectiva descoperită în cuvinte: „Știu că este frustrant că nu poți face ce-ți dorești și probabil ai vrea să te las în pace, dar…”

 

Explică-i motivele

“Fiindcă așa spun eu!” nu este un motiv. Este un exemplu de forța brută și o modalitate de a-i învăța pe copii să se bazeze și ei pe ea. Este mai bine să eviți această exprimare și să încerci să oferi  motive.

Majoritatea solicitărilor noastre pot fi explicate chiar și copiilor de doi ani, în cuvinte pe care le pot înțelege măcar în parte („Ne așteaptă fratele tău să-l luam de la școală; dacă nu mergem acum, nu va ști unde suntem și se va întrista.”).

Faptul că oferim explicații nu garantează că vom primi un răspuns afirmativ entuziast din partea copilului. Lucru valabil și pentru noi, adulții, când cineva ne spune că-i musai să facem un anumit lucru.

Astfel acceptarea este mult mai probabilă. În orice caz, toți oamenii, indiferent de vârsta, au dreptul să știe motivele atunci când cineva le limitează opțiunile.

 

Transformă totul în joc

Folosește-ți imaginația pentru a-i ajuta pe copii să găseasca plăcere în lucruri care nu sunt atât de încântătoare prin natura lor.

De exemplu, când cel mic refuză să se spele pe dinți, îl poți încuraja să asculte cum sună periuța pe smalț, sunet care reprezintă dovada că elimină resturile de mâncare.

Inventează propriile jocuri sau, mai bine, propune-i copilului să o facă.

 

Fii un exemplu pentru copilul tău

Adulții nu sunt nevoiți să se supună acelorași reguli ca și copiii, dar majoritatea ar trebui să fie valabile și pentru noi.

Dacă le cerem sa facă ordine când au terminat o activitate sau să stingă lumina când ies din cameră, dacă le spunem să nu întrerupă o discuție, să nu vorbească urât, să nu folosească un ton insultător, atunci și noi ar trebui  să urmăm aceste principii.

Dincolo de corectitudine, este mai ușor să îi determinăm pe copii să facă ceva ce noi înșine suntem dispuși să facem.

În concluzie, trebuie să le oferim copiilor posibilitatea să facă alegeri. Ținând cont de ce au de îndeplinit, întrebați-i pe copii, cum vor să procedeze, unde, când, cu cine.

Dacă vom începe să gândim creativ și să le propunem copiilor să o facă și ei, vom fi uimiți câtă libertate de alegere poate exista.

 

De Ana-Maria Popa, psihoterapeut

Tel : 0722.784.828

www.eusuntoktuestiok.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top