Now Reading
Ce face din noi creierul!? Cu psihologul Dragoș Cîrneci prin labirintul minții umane

Ce face din noi creierul!? Cu psihologul Dragoș Cîrneci prin labirintul minții umane

Ce face din noi creierul

Anatomic, femei și bărbați, în mod evident, suntem diferiți, consecință a ceea ce numim dimorfism sexual. Anumite diferențe există inclusiv la nivel cerebral, dar acestea nu dictează capacitățile noastre cognitive. Abilitățile mentale nu sunt influențate sau restricționate de gen, ci, mai degrabă, de accesul la resurse și oportunități, de libertățile ori constrângerile culturale și sociale.

Când intrăm în sfera comportamentală însă, sub puternica influență a hormonilor sexuali și a altor substanțe (neurotransmițători) produse și eliberate de creier, care interacționează cu aceștia, diferențele de gen prind contur. Astfel, în timp ce structura cerebrală ne oferă aceeași fundație pentru abilitățile intelectuale, influența hormonilor adaugă nuanțe diverse în modul în care ne manifestăm în diferite situații, inclusiv în relații, fie că sunt ele personale, sociale sau de muncă. De aceea, femei și bărbați, deși împărtășim aceleași nevoi și aspirații, emoțiile noastre au partituri diferite, iar sentimentele prind formă într-un alt fel ori ritm. Percepem, gestionăm și exteriorizăm diferit emoțiile, înțelegem și abordăm diferit sentimentele, comunicăm, facem alegeri și luăm decizii în mod diferit, reacționăm diferit la stres.

Însă exact aceste diferențe, acest mod distinct de a naviga prin viață și relații dă culoare fiecărei zile, fiecărei provocări. Și, dincolo de simpla etichetă de “femei” sau “bărbați”, ne determină să deschidem în permanență noi uși către explorarea și înțelegerea diferențelor și asemănărilor noastre. La urma urmei, exact aceste diferențe aduc vibrație și profunzime conexiunilor dintre noi.

Așadar, ce ne apropie și ne ține împreună? Ce ne dezbină?

Vă invit într-o nouă călătorie prin fascinanta și totodată delicata lume a universului uman. Voi trasa itinerarul fără a ocoli zonele sensibile ori potecile alunecoase ale diferențelor de gen, pentru că obiectivul este de a explora legătura profundă dintre creier și comportament, acel cod unic ce ne orchestrează viața și ne definește ca indivizi. Acel cod care oferă consistență relațiilor noastre, emoțiilor și modului în care ne manifestăm în diverse contexte, dar, mai ales care ne ghidează prin labirintul intern și extern, mărginit de moșteniri, cultură, experiențe ori valori.

Citește articolul integral pe Revista Cariere

Autor

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top