Now Reading
Cum sa lupti cu un manipulator

Cum sa lupti cu un manipulator

Revista Psychologies

Manipularea este controlul asupra mintii si vointei altcuiva. Exploatarea emotionala si intentia de a obtine puterea in dauna victimei manipulatorului. Manipularea are, de obicei, scopuri negative.

 

Care sunt caracteristicile unui manipulator

  1. Stie sa gaseasca slabiciunile victimei.
  2. Va folosi slabiciunile sale in dauna victimei.
  3. Te convinge sa renunti la ceva important pentru tine pentru a le face lor jocul.
  4. Dacă un manipulator reuseste sa aiba avantaje asupra ta, va continua sa te exploateze.

 

Cum sa combati aceasta agresiune si sa nu mai fii victima a manipularii

  1. Trebuie sa iti stii pozitia in relatie si drepturile tale in ea. Cata vreme nu faci rau altcuiva, poti refuza sa te supui.
  2.  Ai dreptul la respect
  3. Ai dreptul sa exprimi sentimentele, opiniile.
  4. Ai dreptul sa iti stabilesti prioritatile singur/singura.
  5. Ai dreptul sa spui NU. Fara sa te simti vinovat/a.
  6. Ai dreptul sa fii platit pentru munca ta.
  7. Ai dreptul sa te te protejezi de agresiune fizica si emotionala.
  8. Ai dreptul sa iti fauresti o viata buna si sanatoasa.

Aceste drepturi sunt in acelasi timp limitele pe care le poti impune celorlalti. Sigur, lumea in care traim este plina de oameni care nu respecta limitele impuse de noi. Manipulatorii in special stiu sa le incalce. Dar anumite strategii de comunicare te vor ajuta sa faci fata. Iata-le mai jos.

 

Pastreaza distanta

Unul din modurile prin care poti detecta un manipulator este sa vezi cum se comporta cu alti oameni. Anumiti manipulatori par sa aiba un comportament extrem, in unele situatii sunt lipsiti de aparare si in altele sunt foarte agresivi.

Este bine sa te tii la distanta si sa nu ai de-a face cu ei decat daca imprejurarile chiar te forteaza. Motivele pentru care ei recurg la manipulare sunt complicate. Nu este datoria ta sa ii salvezi.

Evita sa o iei personal. Si auto-invinuirea…

Se poate sa te faca sa te simti inadecvat, sa iti exploateze slabiciunile sau sa te faca sa te auto-culpabilizezi pentru ca nu ii satisfaci cererile. Dar problema nu este la tine. Esti manipulat ca sa te simti prost. In aceste situatii  aminteste-ti de drepturile tale.

Pune-ti urmatoarele intrebari:

  1. Sunt oare tratat/a cu respect autentic?
  2. Asteptarile si cererile sale sunt justificate?
  3. Oare eu dau mai mult in aceasta relatie?
  4. In final, ma simt bine sau nu in aceasta relatie?

Raspunsul la aceste intrebari trebuie sa iti dea o idee despre problema.

 

Pune intrebarile care trebuie

Inevitabil, un manipulator va avea cereri adresate tie. Adeseori, vei fi tentat/a sa renunti la nevoile tale pentur a le indeplini pe ale sale. Atunci cand auzi o solicitare nerezonabila, este bine sa pui lumina pe cel care cere acele lucruri, intreband cateva lucruri importante. Sa vezi daca el sau ea are destula constiinta sa recunoasta inegalitatea din relatia voastra.

De pilda:

  1. Ti se pare rezonabil?
  2. Ceea ce imi ceri ti se pare drept?
  3. Dar eu? Nu am nimic de spus in aceasta problema?
  4. Imi comanzi sau ma intrebi?
  5. Eu ce obtin din asta?
  6. Te astepti ca eu sa … (cererea nerezonabila)

In acest fel ii pui in fata o oglinda. Manipulatorul vede in acest fel natura cererilor sale. Daca are un anumit grad de constiinta, va retrage cererea. Pe de alta parte, manipulatorii patologici nu vor asculta si vor insista pe calea lor. In acest caz:

 

Foloseste timpul in avantajul tau

Manipulatorul va astepta de la tine un raspuns imediat pentru a maximiza presiunea asupra ta si a avea control asupra situatiei. In aceste momente, in loc sa ii raspunzi imediat foloseste timpul in avantajul tau. Distanteaza-te de manipulator si spune: „Ma voi gandi la asta.“

Da-ti itmp sa vezi argumentele pentru si contra acelei situatii, gandeste-te la ceea ce vrei tu si negociaza un aranjament mai echitabil. Poate ca simti nevoia sa spui NU, ceea ce duce aici:

 

Invata sa spui NU cu diplomatie dar ferm

Sa spui NU cu fermitate si diplomatie este o arta a comunicarii. Articulata eficient, negatia iti permite sa iti aperi drepturile dar sa pastrezi relatia.

 

Confrunta agresorul (in siguranta)

Manipulatorii psihologici simt nevoia sa intimideze pe celalalt. Sau sa ii faca rau. Cel mai important lucru de tinut minte este ca acestia aleg persoane pe care le percepe drept slabe. Deci, daca esti pasiv si te supui, esti tinta lor.

Multi manipulatori sunt niste lasi pe dinauntru. Daca victima isi arata forta si isi apara drepturile, agresorul va ceda. Este valabil de la curtea scolii la biroul sefului. Multi agresori sunt ei insisi victime ale unei agresiuni. Nu e o scuza, dar e un mod de a-i intelege.

Cand ii confrunti, sa fii intr-un mediu sigur, alaturi de oameni pozitivi, care te pot sustine. In caz de agresiune fizica sau verbala fa apel la cine te poate apara legal. Este foarte important sa confrunti agresorul dar nu trebuie sa o faci singur.

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top