Now Reading
Esti dependent de net?

Esti dependent de net?

Revista Psychologies

Esti dependent de net?Dependenta de compu­ter nu este o boala psihica

Dependenta de computer nu este o boala psihica, pentru ca nu include nicio suferinta specifica internautului. Existenta unei tulburari – adi­ctie fata de internet (internet addic­tion disorder) – este o eticheta con­testata de catre psihiatrul Radu Teodorescu. Acesta crede despre adictie „ca isi are originea in necesitatea de a um­ple paginile ziarelor in lunile de vara, cand nu exista evenimente politice deosebite ori catastro­fe naturale. Nici­unul dintre asa-zisele studii pe care le-am citit nu a re­usit sa ma con­­­vinga asupra reali­tatii acestei dezordini mintale“.

Fara sa fie, asadar, o boa­la cu adevarat, dependenta de internet exista si trebuie tratata ca oricare alta dependenta, mergand direct la cauza, adica la ceea ce ascunde ea. Sa ne intrebam, deci, ce anume provoaca dependenta?
Sursa problemei

Desi nu e o boala, dependenta de cal­culator poate ascunde asa ceva. Vina nu e a internetului, care nu e decat un mozaic de posibilitati si de unelte necesare privind toate aspectele vietii umane: comunicare, inva­ta­re, informare, documentare, sexu­a­litate, jocuri etc. De asemenea, nu exista o singura categorie de dependenti, ci mai multe. Unele sunt depen­dente de informare, categoria cea mai importanta, cu 78% internauti „infomaniaci“. Acestia sunt ur­­mati aproape de cei care nu rezista tentatiei de a comunica, prin email sau pe grupuri de discutii.

Departe in urma, dependentii de jocuri video, de sex, de jocuri de noroc sau de cum­­paraturi. Proportia este mai mult sau mai putin echivalenta cu cea din viata reala. „Adevaratul responsabil nu este internetul“, ras­punde doctorul Dan Velea, specialist in comportamente dependente. „E ca si alcoolul si ciocolata: o u­neal­ta tehnologica nu are cum sa fie sur­sa unui comportament patologic. Alt­fel, toata lumea ar fi dependenta de tot!

Dar exista unele persoane vul­nerabile, psihologic fragile, care stabilesc o legatura afectiva anormal de puternica cu un anume obiect.“ In consecinta, daca dintr-un motiv sau altul duci lipsa de comunicare sau daca te consideri deja un maniac al telefonului, este posibil ca e-mail-ul sa te transforme intr-o victima a schim­bului virtual.

„Cum ma trezesc, deschid calculatorul sa-mi verific mesajele“, povesteste Florenti­na. „Dupa ce trimit copiii la scoala, in­cep sa raspund la toata lumea. Scriu aproape 30 de emailuri pe zi, imi ia ceva timp. Seara, dupa ce trimit copiii la culcare, intru pe forumurile de discutie. Ador chestia asta si nu pot sa renunt la ea. De ce sa fie treaba asta o problema?!“

Cum sa iesi?

Sa fie, deci, vorba despre o depen­denta reala? Parerile sunt impartite. Desi nu vrea sa admita, comportamentul celui care nu poate sa se ab­ti­na de la navigarea exagerata pe internet este ingrijorator. Trebuie sa ia masuri. Asadar, ce faci daca-ti dai seama ca esti dependent de computer?

Daca simti aparand primele semne ale unei „iubiri“ nelimitate fa­ta de computerul tau si daca vezi ca statul pe internet iti consuma din ce in ce mai mult timp, incepe prin a fixa o zi pe saptamana in care com­­puterul va ramane inchis. Este su­ficient pentru a demara procesul de „in­sanatosire“: sistemul tau nervos invata ca poate foarte usor sa tolereze o zi de libertate!

In acelasi timp, incearca sa gasesti o activitate care-ti face placere, deci care iti va concentra energia catre scopuri mai sa­na­toase: lectura, scris, cinema, mu­­zica, mers la sala sau chiar stagii de dezvoltare personala. O plimbare intr-o zi frumoasa de primavara poa­te con­cura serios seductia computerului! Restul operatiei se face firesc, fara nicio suferinta.

Ce este dependenta?

Sunt oare dependentii de spatiul virtual cu adevarat noii toxicomani ai secolului al XXI-lea? Ei bine, nu! Asta ar trebui sa-i linisteasca pe cei si pe cele care se tem ca simplul fapt de a deschide un computer duce automat la caderea in infernul web. Cu toate acestea, multi fosti dependeti spun ca viata e mai saraca in experiente atunci cand esti „absorbit“…

Deja dependent?

Oare esti – incet, dar sigur – pe cale sa devii dependent de net? Pentru a afla, marcheaza cazurile care te privesc. Intre 1 si 3, fii vigilent; intre 4 si 7, ia-ti masuri pentru a micsora timpul de conectare; intre 8 si 14, cauta-ti un hobby spre care sa-ti canalizezi energia. Dincolo de asta, verifica!

  • Cand esti conectat, nu mai simti trecerea timpului.
  • Ramai adesea mai mult timp co­nectat decat ai prevazut la inceput.
  • Simti frecvent nevoia de a-ti consulta mailul?
  • Iti neglijezi plimbarile.
  • Deschizi computerul imediat ce te-ai trezit.
  • Prietenii se plang ca petreci prea mult timp pe Web.
  • Nu spui nimanui timpul real pe care il petreci pe internet.
  • Te trezesti noaptea ca sa te conectezi.
  • Te grabesti sa te intorci din weekend ca sa deschizi computerul.
  • Incepi sa navighezi indata ce ai o problema in viata reala.
  • Faci, in van, eforturi repetate pentru a nu te mai conecta.
  • Preferi sa comunici mai degraba cu parteneri virtuali decat cu prietenii.
  • Uiti adesea sarcinile cotidiene (cu­ra­tenie, odihna, cumparaturi etc.).
  • Esti mai putin performant la munca.
  • Te gandesti ca viata fara internet ar fi plicticoasa.
  • Visezi pagini web, te gandesti constant la jocuri.
  • Te simti „altfel” cand esti conectat, esti irascibil si nervos cand te deconectezi.

Adaptare: Alex Matei

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top