Now Reading
Somatizare: ce mesaje psihologice ne transmit afectiunile pielii

Somatizare: ce mesaje psihologice ne transmit afectiunile pielii

Revista Psychologies

Afectiunile pielii, dincolo de cauza medicala, pot oglindi suferinte psihologice. Iata cum sa eviti manifestarea lor corporala.

 

Minte si corp

Legatura dintre minte si corp poate fi considerata cea mai importanta redescoperire a medicinei moderne. Cand vorbim despre somatizare ne gandim la corp, la suferintele care apar sub diverse forme si afecteaza partea fizica, bolile de piele fiind un exemplu destul de des intalnit.

De fapt, toate organele reactioneaza la emotie, direct sau indirect, iar simptomul psihosomatic are cu siguranta un sens si trebuie inteles. Spre exemplu, stresul repetat iti poate expune corpul la diferite boli, de la infectii la atac de cord.

Unor astfel de riscuri le este expusa si pielea noastra. Spre deosebire de restul organelor care functioneaza intr-un mediu protejat si controlat, ea este expusa. Astfel, pielea simte si reactioneaza la lumea din jurul tau.

 

Suferintele ascunse ne atrag atentia

Uneori corpul tau este mai destept ca tine, in special pielea. Acest organ exprima de multe ori ceea ce tu nu poti spune, nu  pui in cuvinte pentru ca este prea greu.

Poate ceva ce nu iti place la tine, iar ceea ce nu vrei sa stii sau sa simti, ramane in inconstient si actioneaza sub o forma ascunsa.

De fapt, pielea ta are o viata emotionala proprie, incarcata de sentimente pe care le-ai evitat, pentru a te proteja de durere. Iar atunci, ea simte pentru tine.

Explicatia pe scurt ar fi ca tot ce incerci sa ascunzi, iese la suprafata mai devreme sau mai tarziu sub diverse forme, una dintre ele fiind afectiunea dermatologica.

Corpul tau are abilitatea de a transpune in plan fizic ideile si fantasmele traite intens. Nimic nu ramane nematerializat, de aceea este bine sa fii atenta la limbajul pielii. Emotiile pot fi un factor declansator in mai toate problemele pielii.

 

Rolul factorului emotional in boala ta

Pentru a-ti da seama de influenta emotiilor in boala ta de piele, ai putea sa te analizezi putin si sa-ti pui cateva intrebari. In primul rand, incearca sa observi daca odata cu schimbarile emotionale, simptomele ti se agraveaza sau se amelioreaza?

Este important sa constati si daca tratamentele prescrise de medic au efect dar numar temporar… De asemenea, un alt semn al unei afectiuni emotionale este atunci cand un simptom dispare, iar in locul lui apare un altul.

Este un semnal de alarma daca se amelioreaza sau se inrautatesc fara o cauza anume, in mod haotic. Evident, la acestea se adauga dificultatile in a respecta indicatiile primite din partea medicului si preocuparea obsesiva pentru problema dermatologica pe care o consideri fara rezolvare.

 

Ce mesaje iti poate transmite pielea

Traind intr-o lume imperfecta, apar adesea conflicte intre ceea ce ai nevoie in interior si cee ce primesti din exterior. Iar acest lucru este cel mai bine resimtit la granita, adica la nivelul pielii.

Presiunea si durerea emotionala a unor nevoi nesatisfacute supun corpul la o incordare atat de mare, incat va ceda in locul ce la mai vulnerabil, aparitia unei eczeme fiind un exemplu de strigat al corpului, ce razbate prin piele.

O boala dermatologica iti poate spune ca iti lipseste protectia sau afectiunea sau poate reprezenta o furie negata. Ai tendinta sa respingi toate traumele din trecut care sunt mult prea coplesitoare si nu pot fi tolerate de catre mecanismul tau psihic, insa pielea ta isi aminteste.

Mai mult de atat, inceraca sa rescrie istoria, iti trimite semnale ca ceva lipseste, ca n-ai primit ce trebuia la momentul potrivit, iar acel gol continua sa te afecteze chiar daca tu nu constientizezi.

Uneori, ii revine pielii tale rolul de a exprima adevaruri interzise, cum ar fi faptul ca nu esti perfecta sau ca ai sentimente si ganduri care nu corespund imaginii de sine. Astfel de semnale apar si daca eziti sa inchizi un capitol din viata ta, pentru ca anumite nevoi nu au fost indeplinite.

Problema nu o reprezinta sentimentele, chiar daca ele pot provoca uneori disconfort si chiar durere, daca sunt traite nu devin patologice.

Problema sta in incercarile tale pentru a te proteja de ele, fuga continua ca nu cumva sa te ajunga din urma.

Renuntarea la aceasta lupta, constientizarea si acceptarea sentimentelor, poate fi dureroasa, dar in acelasi timp si eliberatoare. Trecutul nu mai poate fi schimbat, el nu se negociaza, dar ce poti sa faci este sa incerci sa schimbi lucrurile din prezent.

 

De Ana Crista, psiholog

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top