Now Reading
Câteva principii din psihoterapia psihanalitică

Câteva principii din psihoterapia psihanalitică

aura-acasandrei
câteva-principii-din-psihoterapia-psihanalitică

Terapie poate fi orice facilitează omului o viaţă mai bună. Pentru unii funcţionează aromoterapia, practicile de meditaţie etc., așa cum alţii au nevoie de psihoterapie psihanalitică.

Oamenii ajung la psihoterapie atunci când sfaturile familiei sau ale prietenilor nu îi mai ajută, când înţelegerea oferită de cei cunoscuţi, în loc să îi ajute și să trezească în ei apetit pentru viaţă, trezește o formă violentă de nostalgie, o nostalgie limitativă, regresivă.

Psihanaliza și psihoterapia psihanalitică sunt terapii prin cuvinte. Cuvintele joacă un rol central în explorarea și înţelegerea profundă a experienţelor și proceselor psihice ale pacientului, oferindu-i posibilitatea de a-și transforma și îmbunătăţi viaţa.

Când vine vorba despre sănătatea mintală a omului, psihanaliza este singura terapie care poate redescrie harta proceselor interne (senzoriale și cognitive) astfel încât partea disociativă – sentimentul de a ști și a nu ști, în același timp – să poată fi redusă, redescrisă, și să ofere astfel individului posibilitatea de conectare.

Psihoterapia psihanalitică reprezintă un proces de colaborare între psihoterapeut și persoana care vine la terapie. Aceasta presupune înţelegerea a ceea ce trăiești, fără a suprascrie un scenariu arhaic, devenit un tipar prin repetiţie, instaurat din vremea copilăriei mici când nu exista posibilitatea proceselor de reflecţie pentru că mintea nu era pregătită pentru astfel de procese iar evoluţia copilului s-a făcut într-un mediu familial traumatic.

Procesele psihice sunt întotdeauna complexe și avem adesea nevoia de a elabora ceea ce am simţit sau trăit, în prezenţa altor persoane. Psihoterapia este un spaţiu sigur și confidenţial în care putem face asta.

Odată ce știi mai bine cine ești și ce vrei, incluzând în repertoriul tău intern și evenimente care altădată erau repudiate sau încărcate de frică și rușine, vei avea automat o capacitate mai mare de a dezvolta relaţii mai sănătoase, o comunicare îmbogăţită și resurse imaginativ – creative pentru o viaţă mai bună, la ale cărei provocări poţi răspunde fără a te pierde.

Fiecare persoană are motive unice pentru a căuta terapie. Nu există o „problemă” prea mică sau prea mare pentru a beneficia de psihanaliză.

Citește continuarea articolului în ediția de iunie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top