Now Reading
Premiile Gopo 2021: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Premiile Gopo 2021: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj

premiile-gopo-2021-apel-de-înscrieri-pentru-categoriile-de-documentar-și-scurtmetraj

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 15. Data limită a înscrierii: 9 aprilie 2021. Nominalizările vor fi anunțate în luna mai. Gala Premiilor Gopo 2021 va avea loc în luna iunie.

13 lungmetraje, de ficțiune și documentare, lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2021. Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Filme prezentate și premiate în marile festivaluri și apreciate de public se regăsesc printre producțiile eligible pentru titlul de Cel mai bun film românesc. Documentarele „colectiv”, nominalizat la două categorii la Oscar 2021 (Cel mai bun film străin și Celmai bun film documentar) și care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premieră internațională a avut loc la Sundance și care a câștigat peste 25 de premii, printre care Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de filme de ficțiune precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secțiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” sau „Ivana cea groaznică” sunt doar câteva dintre acestea.

Lista filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2021 este disponibilă mai jos.

Înscriere filme documentare și de scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2020 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 18 martie 2021 – 9 aprilie 2021.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă la următorul link: https://premiilegopo.ro/inscrieri.

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Website: https://premiilegopo.ro/

Facebook | Instagram | YouTube

FILME ELIGIBILE LA PREMIILE GOPO 2021 (care au beneficiat de proiecții în circuitul cinematografic sau pe platforme VOD)

30 DE ANI ȘI 15 MINUTE | Regia: Ștefan Mandachi

5 MINUTE | Regia: Dan Chișu

ACASĂ | Regia: Radu Ciorniciuc

COLECTIV | Regia: Alexander Nanau

DRAGOSTE 2. AMERICA | Regia: Florin Șerban

GRANIȚA MORȚII | Regia: Cătălin Apostol

IVANA CEA GROAZNICĂ | Regia: Ivana Mladenovic

MIAMI BICI | Regia: Jesús del Cerro

NOUĂ POVEȘTI DE DRAGOSTE ȘI URĂ ÎN IZOLARE | Regia: Dan Chișu

SUPERHOMBRE | Regia: Lucian Mircu, Mircea Gherase

TIPOGRAFIC MAJUSCUL | Regia: Radu Jude

TOTUL NU VA FI BINE | Regia: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

URMA | Regia: Dorian Boguță

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top