Now Reading
De ce ne sarutam?

De ce ne sarutam?

Revista Psychologies

Buzele au fost initial pentru apucat hrana. Apoi pentru limbaj. Dar cand ne sarutam ele servesc si altor nevoi umane…

de ce ne sarutam, repere
Un sarut genereaza in corp o casdaca de mesaje neurochimice: senzatii tactile, excitare sexuala, sentimente de apropiere, motivare, euforie. Sarutul poate da informatii pretioase despre viitorul unei relatii. Daca nu e placut, nu merge. Unii savanti cred ca unirea buzelor a evoluat astfel pentru ca ea faciliteaza selectia partenerilor. „Sarutul” spune psihologul evolutionist Gordon G. Gallup de la Universitatea din Albany, New York, „implica un schimb foarte complicat de informatie, olfactiva, tactila, precum si diverse ajustari inconstiente care ii fac pe cei doi implicati sa se decida asupra relatiei, sa afle in ce masura sunt compatibili genetic.”

Se pare ca felul cum sarutam vorbeste inclusiv despre disponibilitatea noastra de a creste copii, deci despre o problema de supravietuire a speciei.
Asadar, dupa cum a evoluat, sarutul pare ca da dependenta. Buzele au cea mai fina piele de pe toata suprafata corpului si au o retea foarte densa de neuroni receptori. Cand ne sarutam, acesti neuroni, laolalta cu cei de pe limba trimit mesaje intense catre creier, mesaje de placere si emotie intensa. Tot atatea argumente pentru un… pupic.

de Catalina Cristescu
poze din arhiva Edipresse.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top