Now Reading
6 semnale de alarma in relatia de cuplu

6 semnale de alarma in relatia de cuplu

Revista Psychologies

In relatia de cuplu, de-a lungul timpului, pot aparea diverse probleme. Iata care sunt semnalele care trebuie sa ne atraga atentia si asupra carora e bine sa intervenim.

 

Simti frecvent ca nu te intelege

Sunt momente in care unul dintre parteneri simte ca celalalt nu il intelege, fie pentru ca nu acorda suficienta atentie lucrurilor pe care i le comunica, fie din multe alte motive. Daca observi problema de la inceput si reusiti sa o rezolvati impreuna, acesta este un lucru bun.

Problemele ar putea sa apara daca situatia ramane neschimbata, daca sentimentul ca nu te intelege persista si nu faceti nimic in acest sens. Desi, poate, la suprafata totul pare in regula, in realitate lucrurile ar putea sa fie mai complicate.

O astfel de situatie, poate duce, in timp, la ruperea legaturii voastre emotionale, care este foarte importanta in cadrul unui cuplu.

Daca simti ca vocea nu iti este auzita, daca simti ca nu te intelege, ar fi bine sa cautati o solutie pentru aceasta problema. Ceea ce pare la prima vedere inofensiv, ar putea, mai tarziu, sa se transforme intr-o reala problema.

 

Vrea sa te schimbe

Daca vrea sa te transforme intr-o alta persoana, acesta nu este un semn bun pentru relatie. Daca iti spune ca ar trebui sa adopti un anumit stil vestimentar, ca ar trebui sa ai o coafura ca a nu stiu carei femei, ca ar trebui sa te comporti sau sa vorbesti intr-un anumit fel, etc., incearca sa afli ce se ascunde dincolo de aceste cerinte.

Nu uita ca ar trebui sa te accepte si sa te iubeasca pentru ceea ce esti, nu pentru ceea ce vrea sa devii.

Este o diferenta intre a-ti da un sfat in legatura cu ceva care i se pare ca nu e in regula si a-ti cere sa faci ceva ce nu te reprezinta.

Poate fi si un semn ca incearca sa te controleze, iar intr-o relatie, lucrurile nu ar trebui sa functioneze in acest fel.

 

Ceilalti nu il plac

E posibil ca famila si prietenii tai sa nu il placa. Oricat de neplacuta si frustranta este situatia, nu faci o greseala daca asculti si punctele lor de vedere.

E posibil sa se insele in privinta lui, sa-l nedreptateasca, sa nu-l cunoasca asa cum il cunosti tu, dar e posibil si sa aiba dreptate si sa vada lucrurile asa cum tu, datorita sentimentelor, nu le observi.

Nu inseamna ca trebuie sa iti pierzi increderea in partenerul tau si sa te distantezi de el imediat ce ceilalti iti spun ca nu il plac. Poate fi vorba, in unele cazuri, de o greseala, de lipsa unei conexiuni.

Nu ceilalti ar trebui sa-ti spuna cu cine poti forma un cuplu si cu cine nu, numai ca, uneori, intuitia lor te-ar putea salva dintr-o relatie nepotrivita.

 

Simti nevoia sa te cenzurezi

Multi parteneri impartasesc diferite detalii din viata de zi cu zi, iar acest lucru este perfect normal. Chiar si informatiile si intamplarile care par lipsite de importanta, sunt, de fapt, importante, pentru ca, astfel, partenerii comunica si se creeaza o legatura din ce in ce mai puternica intre ei.

Sigur, sa vorbesti in timpul cinei despre cum ti-ai pieptanat parul, poate nu este tocmai un subiect potrivit pentru acea imprejurare.

Dar daca te vezi in situatia in care nu poti sa impartasesti lucruri importante, fie pentru ca te simti jenata, fie pentru ca ti-e teama, fie pentru ca ai impresia ca daca le-ar afla si-ar schimba parerea sau sentimentele despre tine, aceasta este o problema.

Daca te cenzurezi in acest fel, nu vei putea sa te bucuri de intimitatea emotionala pe care oricare cuplu stabil si sanatos ar trebui sa o aiba.

 

Insecuritate in relatie

Daca simti adesea ca relatia nu merge in directia buna sau ca nu duce nicaieri, acesta poate fi un semnal de alarma pe care nu trebuie sa il neglijezi.

Daca in relatie, in loc de evolutie spre mai multa siguranta, simti insecuritate, anxietate si disconfort, luati masuri. Cautand reasigurari din partea partenerului, nu faci decat sa ajungi la o solutie de moment si, imediat ce acesta dispare, vechile probleme isi vor face din nou aparitia.

Aceste probleme se discuta, se cauta o rezolvare pentru ele. Nu trebuie sa le neglijezi, adancindu-te in munca sau in alte activitati, pentru ca daca nu le vezi, daca stai departe de ele, nu insemana ca ele nu mai exista.

 

Simti ca nu-ti mai cunosti partenerul

O relatie inseamna doua persoane care ar trebui sa creasca si sa treaca prin schimbari impreuna. Astfel, nu numai cei doi parteneri vor avea de castigat, ci si relatia lor. De regula, maturizarea si schimbarea au loc numai daca exista intelegere, comunicare si transparenta.

Cand unul dintre parteneri trece printr-o schimbare brusca de temperament sau apar schimbari din punct de vedere social ori in privinta scopului in viata, celalalt partener ar putea simti ca nu-l mai recunoaste, ca e intr-o relatie cu un strain.

Nu lasati lucrurile sa evolueze fara sa incercati sa le rozolvati, pentru ca, daca faceti asta, e posibil ca, mai tarziu, sa nu mai existe solutii.

Relatia de cuplu are nevoie mereu de atentie din partea partenerilor. Numai astfel eventualele probleme ar putea fi detectate la timp si solutionate, inainte sa ajunga in punctul in care ambii parteneri au de suferit si nu mai pot face nimic pentru a indrepta lucrurile.

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: 123rf.com

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!