Now Reading
Stai in continuare in cuplu, dar visezi la despartire?

Stai in continuare in cuplu, dar visezi la despartire?

Revista Psychologies

Te complaci intr-o relatie de cuplu care nu-ti mai aduce bucurie si satisfactie, dar nu ai puterea sa iei o decizie in acest sens si gasesti mereu scuze sa ramai? Iata ce motive te determina sa stai, chiar daca tinzi catre despartire.

 

 

Inconstient cautam modelul dupa care ne-am structurat in copilarie, incercam sa gasim in relatia cu partenerul de cuplu aceleasi coordonate pe care le aveam in relatia cu parintii, cautam atmosfera afectiva in care ne-am format ca indivizi. Daca o regasim in relatia de cuplu, chiar daca partenerul ne nemultumeste, tindem sa ramanem in aceasta relatie pentru ca ne satisface aceleasi nevoi. Asa se explica de ce nu plecam dintr-o relatie, desi avem semne clare ca ceva nu merge.

Planul educational si socio-cultural. Noi ne-am structurat ca indivizi datorita educatiei primite si interdictiilor socio-culturale, nevoii de validare a societatii. In general, atunci cand nu suntem implicati intr-o relatie de cuplu, suntem priviti cu o oarecare preconceptie, ca niste persoane care au esuat in aceasta actiune de a gasi un partener, cu alte cuvinte nu ne-am putut adapta si alinia la socio-cultural.

Teama de a te afla in aceasta situatie te va determina sa ramai intr-o relatie rece. Dupa normele socio-culturale, mai bine esti intr-o relatie de orice fel, decat sa stai singura.

Comoditatea, dependenta de cineva. Chiar daca nu te simti implinita in relatia in care esti, comoditatea si obisnuinta sunt factori importanti care cantaresc greu la o despartire si inceperea unei noi relatii. Ai convingerea ca pentru un alt inceput este nevoie de foarte multi pasi: disconfort, certuri, motivarea actiunilor tale.

Odata cu renuntarea la relatie, intervine si renuntarea la ce era comod si placut pana atunci, care nici nu-ti placea, dar nici nu te deranja neaparat, intervine si renuntarea la anumiti prieteni, la anturajul comun.

Frica, asumarea esecului si incheierea unei relatii de cuplu sunt pasi greu de parcurs.

Odata cu acceptarea esecului intervine si neincrederea in sine, lucru care te face sa ramai in vechea relatie, pentru ca asa nu poti pleca la un alt drum. Dependenta creata de partenerul de cuplu, siguranta, efectuarea activitatilor zilnice care implica ambii parteneri, nevoia de a sta cu cineva… Iesi cu persoane cu aceleasi idei si nevoi ca ale tale, si atata timp cat esti in mediul respectiv nu te mai gandesti la partile negative.

Inaintarea in varsta. La 20 de ani privesti cu alti ochi o despartire, deoarece sunt mult mai putine nevoile pe care partenerul ti le satisface. La 40 de ani esti mai chibzuita, cauti altceva, stabil, eventual pentru formarea unei familii.

Apar tabieturile, nu mai esti asa de flexibila ca inainte, daca esti intr-o relatie te gandesti: iar sa o iau de la inceput? Iar sa cresc pe cineva? Iar aceleasi intalniri si lungi discutii de la inceput? Iar sa incerc sa nu fiu eu? Ai impresia ca nu mai ai nici timp, nici chef sa incepi o noua relatie. Te gandesti ca nimeni nu-ti va putea respecta nevoile si tabieturile cum o face partenerul actual, chiar daca esti nemultumita de el.

Teama ca revii la singuratate, si la perioadele in care tot ce iti doreai era sa iti gasesti un partener, te determina sa faci compormisuri si sa te afunzi mai rau intr-o relatie disfunctionala. Esti mai matura si te gandesti ca ar fi mai bine sa incerci sa repari ce nu merge in relatia asta, decat sa te aventurezi intr-o relatie noua.

Banii. Societatea in care traim a fost foarte darnica cu sistemul de credite… de la credit de nevoi personale pana la credit pentru casa. Multe cupluri, neavand alta posibilitate, au apelat la aceasta solutie, au facut imprumuturi unde platitori sunt ambii parteneri, si o eventuala departajare este foarte greu de realizat.

Putem adauga si situatia in care locuiesc impreuna si impart cheltuielile, chiria. Daca te afli in aceasta situatie este foarte greu sa pleci din relatie, lucrul cel mai usor este sa mergi mai departe, chiar daca nemultumirile se inmultesc. Studiile arata ca intr-o relatie de cuplu conteza foarte mult implicarea pe plan financiar, dupa care intervine socio-culturalul si apoi planul emotional.

Copiii. Te gandesti ca este mai bine pentru copil sa stea intr-un cuplu cu ambii parinti, dar te minti singura, deoarece toate tensiunile si certurile se reflecta si in relatia cu copilul. In acest caz, un lucru bun este sa pleci si sa incerci sa-i oferi copilului siguranta si linistea emotionala de care are nevoie.

Evenimente speciale. Nu pleci din relatie deoarece vine ziua lui sau vin sarbatorile si nu ai vrea sa-l ranesti, parca nici tu nu ai vrea sa petreci aceasta perioada singura. In anumite date ale anului, este mai placut sa petreci in doi decat de unul singur.

Proiectiile. Cu siguranta toti am crezut la un moment dat ca avem puterea sa schimbam ceva la partenerul nostru, dar el nu se poate schimba, doar se poate adapta noilor situatii. Daca nu putem pe plan constient sa realizam aceasta schimbare a partenerului, cu siguranta pe plan inconstient vom proiecta asupra lui anumite elemente, transformandu-l intr-un partener ideal, de care tu ai nevoie sa-ti satisfaci toate nevoile si dorintele. Acest lucru te tine in relatia de cuplu chiar daca nemultumirile reale sunt foarte multe.

 

De Ionut Iamandi, psiholog clinician, master in psihanaliza, facebook: Spuse si Nespuse pe Divan, e-mail: [email protected]

 

 

 

Citeste si:

Relatie toxica: semnale de alarma si remedii de urgenta

Semne ca esti intr-o relatie de cuplu abuziva

 

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top