Now Reading
Ochii cei mai dragi din lume: ai tai!

Ochii cei mai dragi din lume: ai tai!

Revista Psychologies

ochi

In ingrijirea zilnica nu dam suficient de multa importanta vederii, desi ochii sunt organe esentiale si sensibile, ale caror structuri se pot degrada in timp. Cel mai mare inamic al ochilor pare sa fie varsta: cu trecerea anilor, elasticitatea unor structuri oculare si functiile nervilor optici scad, iar riscul unor boli precum cataracta, glaucomul sau hipermetropia creste considerabil.

Dar exista si alte cauze ce trebuie luate in considerare atunci cand vine vorba de afectiuni oftalmologice sau doar de banala vedere incetosata: fumatul, alcoolul, viata sedentara, bolile cardiace sau metabolice, un nivel ridicat al colesterolului, nepurtarea ochelarilor de vedere sau ai celor de soare, etc. De asemenea, folosirea excesiva a ochilor, fara pauze – uitatul la televizor ore in sir, statul in fata computerului mai mult de cinci ore, s.a. – duce la suprasolicitarea musculaturii oculare, in speta a muschiului ciliar. De aici, vederea dubla, ochii inrositi, vederea incetosata. Si mancarurile grase – mai ales cele de tip „fast-food“ − sau sucurile acidulate si dulci afecteaza vederea: nivelul de glucoza in sange creste, accentuand astfel sensibilitatea musculaturii ciliare.

Cum mancam, asa vedem

Se stie ca alimentatia este un element extrem de important pentru pastrarea sanatatii organismului. Ce e mai putin stiut este ca exista alimente care pot imbunatati vederea si chiar pot preveni aparitia unor afectiuni oculare, si nu e vorba de alimente exotice sau inaccesibile. Cele mai bune pentru ochi sunt fructele si legumele bogate in vitaminele A, C si E.

Dintre legume, nu traditionalul morcov, ci spanacul este cel mai recomandat, fiind bogat in luteina, nutrient esential pentru o vedere buna. Morcovii ajuta si ei, deoarece contin betacaroten, un „precursor“ al vitaminei A, foarte importanta pentru o functionare optima a ochilor (vitamina A exista si in varza, rosii, vinete, ardei). Ceapa si usturoiul se dovedesc si ele foarte sanatoase – la fel ,salata, broccoli, patrunjelul, telina si ceapa crude.

Dintre fructe, e necesar sa le consumi mai ales pe cele galben-portocalii (contin betacaroten): caise, piersici, portocale, ananas, mere, pere.

Excelente sunt si capsunele, fructele de mango, strugurii si prunele. Insa dintre fructe, consuma cat mai multe afine: sunt cele mai bune „leacuri“ naturale pentru o vedere de vultur! Se crede ca afinele sporesc acuitatea vizuala pe timp de noapte, regenereaza retina si pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni precum glaucomul si miopia.

Articol de Florina Parjol
Foto: Guliver/Getty Images

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia iulie-august.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top