Now Reading
Qi: energia este in noi

Qi: energia este in noi

Revista Psychologies

Qi: energia este in noi
Ciclul celor cinci elemente

Lemn, foc, pamant, metal, apa: pentru chinezi, tot ceea ce exista pe planeta noastra este organizat in functie de aceste cinci elemente (sau cinci miscari). Aceste categorii regrupeaza toate fenomenele care au acelasi tip de energie sau aceeasi simbolistica.

Lemnul, de exemplu, reprezinta energia montana. Corespunde Estului, de unde rasare soarele. Reprezinta, de asemenea, primavara, culoarea verde, ficatul, ochiul sau mania.

Dupa pri­ma­va­ra vine vara, cu o alta energie dominanta: focul.

Potrivit acestui principiu, lemnul da nastere focului, care da nastere pamantului, care da nastere metalului, care da nastere apei, care da nastere lemnului. Alaturi de yin si yang, acest ciclu sta la baza medicinei tra­ditionale chinezesti, care formeaza imaginea coerentei filozofiei taoiste, care predica armonia intre om si natura.

Alimente energetice

Medicii chinezi sustin ca dieta lor traditionala poate vindeca 80% dintre cele mai intalnite boli. Alimentele devin in acest context a­de­va­rate medicamente, iar cura prescrisa de medic urmeaza principii extrem de stricte. Totul trebuie insa sa se conformeze unor reguli complexe: alimentele sunt clasificate in functie de natura lor: yin (frig) sau yang (cald) si intotdeauna in raport cu cele cinci elemente.

Susanul, prunele si arpagicul corespund gustului de „acru” (lemn); graul, caisele, ceapa si carnea de oaie – gustului „amar” (foc); orezul, carnea de vita si curmalele sunt asociate cu „dulcele” (pamant); pestele, usturoiul si puiul – cu „iutele” (metal); soia, castanele si carnea de porc – cu „saratul” (apa). De exemplu, o persoana friguroasa trebuie sa manance pui (natura yang, gust intepator) si pere (natura yang, gust picant).

 Alimentele trebuie preparate si in functie de anotimp. Primavara sa fie prajite, sotate sau crude. Vara – la gratar sau la rotisor. Toamna, sa fie inabusite sau fierte. In sezonul rece, se recomanda prepararea la steamer sau la bain-marie. Iar fructele si legumele trebuie recoltate la momentul potrivit, cand contin cea mai multa energie si cand sunt potrivit de coapte.

Qi in miscare

Probabil ca ai vazut deja persoane care la rasaritul soarelui fac miscari lente cu bratele, ca si cum s-ar pregati sa deschida niste aripi mari, invizibile. Ei bine, nu erau altceva decat niste simple miscari de qi gong, lucrul asupra energiei, prin excelenta. O arta a miscarii chineze, veche de cinci mii de ani, impartita in doua ramuri: qi gong martial si qi gong medical. Occidentalii sunt din ce in ce mai atrasi de aceasta disciplina, principalul motiv fiind ca qi gong-ul se inscrie intr-un sistem coerent care tine cont de toate dimensiunile fiintei. Scopul sau este sa extraga ce este mai bun din capacitatile imunitare, sa intarzie senilitatea, sa echilibreze corpul, mentalul si spiritul.

Gata cu stresul!

  • Acest exercitiu recomandat de Razvan Damian, presedintele Asociatiei Taijidao Romania pune in miscare Qi-ul in intregul corp si ajuta la diminuarea stresului si a tensiunilor acumulate in timpul zilei. Asaza-te confortabil pe prima treime a unui scaun, cu talpile paralele, in contact cu solul, spatele drept, umerii si abdomenul relaxate.
  • Liniste – lipeste palmele la nivelul fetei. Inchide ochii, alunga din minte toate grijile si intra intr-o stare de liniste. Urmareste zona palmelor, fara sa te concentrezi excesiv (15 sec. – 1 minut).
  • Palmele – deschide ochii. Freaca palmele lasand degetele sa se intrepatrunda, astfel incat sa masezi usor si spatiile dintre degete (de 3-6 ori). Lipeste palmele si plaseaza-le sub barbie, astfel incat degetele mijlocii sa atinga usor barbia.
  • Fata – maseaza incet fata, urcand cu ambele palme, simultan, pe linia mediana pana cand podurile palmelor trec pe deasupra ochilor si ajung la sprancene. Departeaza simultan palmele in lateral, masand fruntea (de la linia mediana spre lateral stanga si dreapta), apoi, fara oprire, coboara pe partile laterale ale fetei pana ajungi in punctul de plecare, sub barbie. Maseaza fata de trei ori.
  • Ceafa – maseaza ceafa si marea vertebra cu ambele palme 5-10 secunde. Maseaza cat mai bine, strangand cu palmele, dar fara sa exagerezi. Nu trebuie sa apara nici cea mai mica senzatie de disconfort.

Adaptare: Luana Pesa
Foto: GULIVER / GETTY IMAGES.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top