Now Reading
Vara trezeste senzualitatea

Vara trezeste senzualitatea

Revista Psychologies


Ploua cu soare, caldura ne topeste, vantul ne alinta, iar apa ne spala grijile si problemele. Odata cu aparitia primelor raze de soare din anotimpul frumos, cele cinci simturi si corpurile obosite isi revin din amorteala.

Este binecunoscuta calitatea antidepresiva a soarelui“, ne aminteste psihanalistul Catherine Bergeret- Amselek. Marea are, si ea, aceleasi influente, intrucat ne permite sa regasim instantaneu senzatiile de pe vremea cand eram copii.

Fiecare vara trezeste o memorie senzoriala care nu cere decat sa fie exprimata. Vacantele sunt o metafora a vietii: ele pot sa ne infrumuseteze si sa ne dezvaluie adevarata noastra personalitate.

„Majoritatea pacientilor mei si-a pierdut orice relatie cu propriul corp“, subliniaza Ghislaine Palermo, cercetator in psihologie de baza si etiopatie.

„Multi oameni nu mai stiu cine sunt si ajung in cabinetul meu simtind dureri pe care sunt incapabili sa le analizeze.

Daca un copil stie de la inceput de ce ii este rau, un adult este adesea confuz. El a pierdut legatura cu partea lui fizica din pricina societatii actuale, care nu mai sustine contactul direct.

Pentru a regasi acea legatura speciala, este nevoie de intoarcerea la spatiul libertatii interioare, care, treptat, a fost dat uitarii.“ Iar vara este un mediu mai mult decat potrivit…

Senzatii amplificate

Stiai ca trecerea unei unde de apa peste noi elibereaza 95% din tensiunile sistemului nostru nervos central?

Cat de pretioasa este senzatia pe care o au picioarele noastre goale pe nisipul cald sau in iarba plina de roua…

Aceasta atingere este si mai pregnanta vara, deoarece se dezvolta odata cu cresterea temperaturii si pune in miscare intregul corp, pana la varful degetelor. Extremitatile au cel putin doua sute cincizeci de receptori senzitivi!

Simturile noastre sunt adesea un dans in doi… Astfel, mirosul si gustul sunt inseparabile, mai ales atunci cand mirosurile sunt mai puternice, si aromele mai accentuate.

In realitate, atunci cand gustam un aliment, esentialul nu este perceput cu limba, ci cu nasul.

Aromele joaca un rol la fel de important ca si savorile (sau moleculele savuroase), grupate de catre degustatorii profesionisti sub termenul de flaveurs sau flavours.

Dulcele, saratul, acrul, amarul sunt acutizate vara, caci, sub efectul soarelui, substantele nutritive sunt mai concentrate
.

Abundenta de vitamine si de gusturi din alimente, aliata cu surplusul de efluvii (benefice in afara orasului) pe care le respiram, ofera energie corpului si aduce chiar mai multa serenitate neuronilor, mai ales datorita aerului cald.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top