Now Reading
Cum să vă mențineți sistemul nervos autonom în echilibru: 6 recomandări

Cum să vă mențineți sistemul nervos autonom în echilibru: 6 recomandări

Revista Psychologies
Cum să vă mențineți sistemul nervos autonom în echilibru: 6 recomandări

Corpul nostru este un mecanism extrem de complex. Fiecare mușchi, fiecare organ, fiecare celulă are rolul său și e suficient ca o singură „rotiță” din acest angrenaj să „scârțâie”, că toată „mașinăria” e afectată. Sistemul nervos autonom are rolul de a regla funcțiile involuntare ale corpului: respirația, digestia, circulația sângelui, ritmul cardiac. El are două componente care, ca și brațele unei balanțe, se mențin în echilibru. Un echilibru destul de fragil la unele persoane, pentru că stresul poate să-l tulbure. Iată ce se întâmplă într-o asemenea situație, cum ne afectează și ce măsuri să luăm pentru a menține echilibrul sistemului nervos autonom!

Sistemul nervos autonom este alcătuit din două componente, cu efecte opuse:

        Sistemul nervos simpatic – este cel dinamic, care crește ritmul cardiac, dilată pupilele, mărește fluxul sanguin către mușchi și inhibă digestia, pentru a pregăti corpul de acțiune. E asociat cu sintagma „luptă sau fugi”;

        Sistemul nervos parasimpatic – restabilește calmul, liniștește, scade ritmul cardiac, mărește activitatea digestivă și induce somnul.

Cele două componente ale sistemul nervos autonom lucrează împreună pentru a menține echilibrul în corp, acesta fiind esențial pentru sănătatea generală a organismului.

Sunt, din păcate, lucruri care pot perturba echilibrul, iar atunci apare ceea ce se numește „distonie neurovegetativă”. E o boală cu simptome ciudate, variate și aparent fără legătură între ele

Simptome ale distoniei neurovegetative

Atunci când sistemul nervos autonom (sau „panoul de comandă”) este în dezechilibrul, toate sistemele din corp încep să dea „erori”. Simptomele sunt variate și au intensități diferite de la om la om:

–  Tulburări digestive: balonare, crampe, diaree, greață;

–  Tulburări respiratorii: senzație de sufocare, respirație dificilă;

–  Tulburări cardiace: palpitații, tensiune instabilă, senzație de amețeală și leșin;

–  Tulburări de somn: insomnii, somn agitat, neodihnitor;

–  Tulburări psiho-emoționale: anxietate, atacuri de panică, stare permanentă de frică, iritabilitate;

–  Probleme la nivelul pielii: transpirație excesivă, furnicături la nivelul buzelor, brațelor, degetelor.

Cauzele dezechilibrului

Te întrebi, probabil, cum se produce acest dezechilibru în corp. Ei bine, principala cauză a distoniei neurovegetative este stresul prelungit. Perioadele de suprasolicitare emoțională, anxietatea, depresia, traumele prin care trecem predispun la boală în special persoanele fragile emoțional.

Sfaturi pentru a restabili și menține echilibrul sistemului nervos autonom

Tot ce trebuie să faci este să zâmbești mai mult, să fii mai relaxat, mai fericit, mai bine în pielea ta. Mai exact, să elimini stresul. Ușor de zis, greu de făcut, ai putea spune. Într-adevăr, necesită puțină voință. Iată ce poți încerca!

– Remedii naturale din plante

Probabil te aștepți ca o boală așa ciudată și complicată să aibă un tratament pe măsură. Ei bine, nu! Cel mai bun tratament pentru distonie neurovegetativă este pe bază de plante. Ceaiurile și capsulele care conțin tei, lavandă, vinăriță, schinduf și passiflora au efect sedativ, relaxant. Remediile naturiste cu busuioc, roiniță sau șerlai au efect antispastic, relaxant asupra musculaturii de la nivelul organelor interne și vaselor de sânge. Iar rhodiola rosea și ashwagandha sunt plante cu efecte adaptogene, reduc sensibilitatea emoțională. Tratamentul naturist pentru distonie neurovegetativă se administrează timp de 3 până la 6 luni. La nevoie, cura se poate repeta după pauză de o lună.

Ce e bine să eviți

Cafeaua în exces, alcoolul și energizantele, deoarece cresc starea de agitație interioară. Evită, de asemenea, mâncatul pe fugă, agitat. Încearcă să duci un stil de viață sănătos, cu mese regulate, nutritive.

– Fă sport

Mișcarea fizică, în special cea făcută afară, oxigenează creierul, crește nivelul de endorfină și serotonină (hormonii fericirii) și combate stresul.

– Dormi cât poți de mult

Când ești obosit, toate se văd mai negre decât sunt în realitate. Oboseala accentuează depresia și îți scade mult nivelul de energie. E bine să-ți faci un program cu ore fixe de culcare și trezire, iar dacă nu poți să adormi, apelează tot la remedii din plante, care induc somnul (tei, passiflora, valeriană, melatonină).

– Ai mai multă grijă de tine

Se spune că fericirea este o alegere. Așadar, alege să ai mai multă grijă de tine! Fă-ți mici bucurii, alocă timp pasiunilor tale, sau măcar o oră pe zi, seara, petrece-o așa cum vrei: cu o baie relaxantă în cadă, sau cu o carte bună, un film ușor, de comedie. Concentrează-te pe ceea ce ai bun și frumos în viața ta, nu pe ceea ce-ți lipsește sau te supără. 

– Învață câteva exerciții de respirație

Când simți că inima o ia la goană, ai un atac de panică sau te simți stresat, retrage-te într-un colț, închide ochii și respiră! Inspiră adânc, expiră. Repetă de 10-15 ori, până intri într-un ritm și simți că bătăile inimii se domolesc.

 Dacă nu reușești, de unul singur, să ții stresul sub control, iar simptomele distoniei neurovegetative nu se ameliorează, mergi la medic pentru ajutor de specialitate.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top