Now Reading
3 lucruri simple de făcut atunci când vrei să-ți îmbunătățești memoria

3 lucruri simple de făcut atunci când vrei să-ți îmbunătățești memoria

Revista Psychologies
3 lucruri simple de facut atunci când vrei să-ți îmbunătățești memoria

Uitarea joacă un rol foarte important în viața noastră. Însă, atunci când intervine în momente în care nu ne-o dorim, aceasta poate fi o adevărată pacoste. Din fericire, există suficiente lucruri pe care le putem face pentru a evita omiterea lucrurilor importante.

Este ușor să uiți anumite lucruri, atunci când ai un program foarte încărcat. Tuturor ni se pare că timpul parcă zboară, iar cele 24 de ore ale unei zile pur și simplu nu sunt suficiente pentru a duce la bun sfârșit task-urile personale ori profesionale. Astfel, nu e de mirare că mintea noastră ajunge, uneori, să uite chiar și lucrurile mărunte.

În cele mai multe cazuri, motivul pentru care memoria noastră nu pare să funcționeze la parametrii normali este stresul zilnic. Oboseala fizică și mai ales cea psihică pot aduce mari dificultăți memoriei noastre și, atunci când cauza nu e reprezentată de motive medicale, există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a o îmbunătăți. Iată câteva idei:

1. Învață să te organizezi

Deoarece riscul de a uita să faci ceva important este destul de mare, mai ales atunci când ai o perioadă aglomerată, cel mai simplu mod de a te ajuta este folosirea calendarului digital. Astfel, nu vei mai uita de programarea făcută pentru verificare ITP, de programarea la analizele anuale sau de ziua de naștere a unei persoane importante. Pe termen scurt, poți apela la o agendă fizică ori la notarea în telefonul mobil. Acestea pot funcționa asemeni unui semn de carte: vei ști mereu unde ai rămas și ce trebuie să faci mai departe.

Stabilirea unor întâlniri sau programări imediat după ce termini programul la job poate fi un truc excelent de a nu mai uita de ele. Pericolul cel mai mare este să ajungi acasă de la muncă și să trebuiască să pleci la câteva ore după.

2. Acordă atenție sănătății tale emoționale

Deși de multe ori poate părea un lux, trebuie să înveți cum să îți protejezi mintea de suprasolicitare. Atunci când lucrezi într-un domeniu solicitant și ai multe obligații de respectat și după orele de program, este firesc să apară oboseala psihică. A învăța cum să te protejezi astfel încât să nu ajungi la epuizare sau, mai rău, la burnout, este ceva ce nu suportă amânare. Trebuie să știi când este momentul pentru a refuza un nou task sau să reprogramezi o întâlnire, astfel încât să eviți acumularea excesivă a oboselii și, implicit, a stresului.

Deoarece relaxarea este foarte importantă, este necesar să-ți ajuți mintea să se deconecteze în mod activ. Poți face asta exersându-ți creierul prin jocuri sau hobby-uri ce stimulează concentrarea.

3. Păstrează vii cele mai importante amintiri

Fiecare dintre noi am trăit momente mai mult sau mai puțin fericite, iar ele pot fi un real ajutor.

  • Fă un exercițiu de memorie și scoate la lumină cât mai multe amintiri.
  • Analizează cu atenție modul în care fiecare amintire importantă îți schimbă starea de spirit.
  • Fă un top al amintirilor dragi care îți conferă o stare de bine și reflectă la ele cât mai des posibil.

Ele pot fi atât o sursă excelentă de motivație, cât și un ajutor de nădejde în antrenarea memoriei.

Discută cu persoanele apropiate despre amintirile importante care îți oferă o stare bună de spirit. Repetarea cu voce tare ajută mintea să fie mai atentă și poate crește puterea de concentrare.

Un stil de viață sănătos, cu un somn odihnitor și o dietă echilibrată, poate aduce beneficii semnificative memoriei noastre. Dacă simți nevoia, apelează la serviciile unui medic pentru un control amănunțit, astfel încât să scapi de grija unor posibile boli.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top