Now Reading
(P) Orasul Iasi, centrul cultural al Moldovei

(P) Orasul Iasi, centrul cultural al Moldovei

Revista Psychologies

Iasi este unul dintre cele mai frumoase orase din tara, precum si un important centru cultural, administrativ, economic si academic, marcat de-a lungul timpului de numeroase personalitati artistice si politice, ce au intregit istoria si spiritualitatea acestor meleaguri.

Viziteaza orasul Iasi si lasa-ti pasii purtati pe stradutele pavate pentru a descoperi cat mai multe dintre atractiile turistice cu care te asteapta si care iti spun povestile pline de interes.

Prietenia de seama a scriitorilor moldoveni

Mihai Eminescu si Ion Creanga sunt doi dintre cei mai importanti autori romani care si-au pus amprenta asupra orasului Iasi si ale caror urme le poti admira inca, pentru a privi cu ochii mintii locurile pe care si ei la randul lor le-au admirat si inspirat.

Viziteaza Gradina Copou, de pe dealul cu acelasi nume, cel mai vechi parc din Iasi a carui amenajare a inceput intre anii 1833-1834, pe cand domnea Mihail Sturza. Aici vei putea admira faimosul Tei al lui Eminescu, cu venerabila varsta de aproximativ 500 de ani, un adevarat simbol al orasului Iasi, precum si muzeul inchinat poetului.

In cartierul Ticau din Iasi descopera Bojdeuca lui Ion Creanga, locul in care a locuit in perioada 1872-1889, ce reprezinta prima casa memoriala din Romania, unde se spune ca scriitorul adapostea peste 30 de pisici, dar si locul unde il primea pe bunul sau prieten Mihai Eminescu.

 

Muzeul Literaturii Romane din Iasi

Casa Pogor din Iasi, construita de catre vorbicul Vasile Pogor si sotia sa Zoe in anul 1850, monument la care se mai face referire si numindu-l „casa cu ferestre luminate”, adaposteste o sectie a Muzeului Literaturii Romane si este un loc cu o adevarata insemnatate istorica si culturala. Aici era principalul loc de intalnire al intelectualitatii iesene, iar in anul 1863 era sediul Societatii Junimea, pentru ca in anul 1867 sa fie si sediul revistei Convorbiri literare.

Alte monumente importante ce fac parte din Complexul Muzeal al Literaturii sunt Casa Vasile Alecsandri, Casa George Toparceanu, Casa Mihail Sadoveanu si Casa Otilia Cazimir.

 

De Geanina Ichim

Curse turistice cu autocarul in Iasi. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top