Now Reading
Indemodabil: perlele

Indemodabil: perlele

Revista Psychologies

Perle

Asociate cu rochia de mireasa sau cu sfanta petite robe noire (Audrey Hepburn mai are putin si va fi canonizata cu ea…), perlele au ambiguitatea lucrurilor care rezista timpului si oricarei analize sau filozofii.

Inutile si gratuite, ele exista peremptoriu in istoria seductiei si a relatiilor de putere dintre barbati si femei precum arma nucleara. Contele Vronski este redus la tacere de un colier de perle cenusii de la gatul Annei. Frumusetea lor rece este imorala si aroganta. Da, ele, perlele baroce, neslefuitele si dramaticele, il includ semantic (semioticienii aiba mila!) pe Rubens si pe Ludovic al XIV-lea, pe Bernini si pe Caravaggio. Cat imperialism cultural!

Perlele dau purtatoarei acestora un aer de noblete fin de siecle si de indiferenta inocenta. Merg perfect la o rochie de un fanat si plictisit roz pal, acompaniind muzical o tigara light. Ele iubesc femeile discrete, mature, si Parisul. Se inteleg bine cu opera si prajiturile cu frisca – ciocolata e prea fierbinte si le altereaza parfumul lunar. Sunt ambigue si destul de metaforice. Sunt greu de inteles in context cotidian si protesteaza pe fata impotriva androginiei cotemporane a femeilor…

Text de Iuliana Alexa
Foto: shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top