Now Reading
Si tu poti salva un copil!

Si tu poti salva un copil!

Revista Psychologies

copil, violenta, abuz

Salvati Copiii Romania deruleaza inca din 2003 campanii impotriva violentei asupra copilului: Bataia nu e rupta din rai, Violenta naste violenta. Obiectivul este promovarea educatiei pozitive atat in randul profesionistilor, cat si al parintilor, insusirea de metode non-violente de educare, promovarea unei culturi a respectului in relatiile dintre adulti si copii.

Se organizeaza sesiuni de training cu consilieri scolari si cadre didactice, servicii de consiliere pentru copii-victime ale violentei, parinti si specialisti, dezbateri publice la nivel national pe teme de educatie pozitiva, workshop-uri si sesiuni de informare.

Intre ianuarie 2008 si mai 2009 peste 3.600 de persoane au participat la aceste activitati (parinti, copii, specialisti, cadre didactice, consilieri scolari). La nivel national, Salvati Copiii detine cinci Centre de Consiliere pentru copii si familii si tot atatea Centre de Resurse pentru Parinti, in Bucuresti, Suceava, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.

Din 2006, la initiativa organizatiei Salvati Copiii Romania, Parlamentul Romaniei a consacrat ziua de 5 iunie ca Ziua impotriva violentei asupra copilului. Anterior, in 2004, ca urmare a campaniei nationale Bataia nu este rupta din rai derulate de organizatie in perioada 2002-2004, a fost introdus articolul 90 in Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricaror pedepse fizice si tratamente umilitoare copilului. In acest fel, Romania, tara semnatara a Conventiei ONU, a devenit cea de a 13-a tara (din cele 22 din intreaga lume) in care este interzisa prin lege violenta impotriva copilului in familie si in afara mediului familial.

In Studiul privind nivelul de cunoastere al legislatiei in domeniul protectiei copilului in randul populatiei si al specialistilor, realizat de Salvati Copiii Romania, se arata ca:

  • 30 % din parinti nu cunosc existenta prevederilor legale ce interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate minorilor si aproape 20% din specialisti nu cunosc sau cunosc intr-o foarte mica masura aceste prevederi;
  • responsabilitatea populatiei fata de cazurile cunoscute de copii supusi unor rele tratamente, masurata prin gradul de implicare al populatiei in sesizarea autoritatilor competente, nu este la nivelul asteptat: doar 13% din populatia investigata care avea cunostinta de cazuri de copii supusi unor rele tratamente au sesizat o institutie abilitata in rezolvarea unor astfel de cazuri;
  • majoritatea populatiei (54%) reduce semnificatia sintagmei „tratamente umilitoare asupra copilului” la formele abuzului fizic (bataia, pedepsele crunte, maltratarea fizica,etc.). Abuzul psihologic, agresiunea verbala, exploatarea prin munca au fost vizate doar de circa 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educationala sau abuzul sexual au fost incadrate in categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populatie.

Doua treimi din populatie inca mai considera ca „bataia e rupta din rai”.

Cazurile de violenta in scoli ne plaseaza pe locul doi in lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii dat publicitatii in 2008* .

Cunosti un copil supus violentei in familie? Te doare?

Tu esti cel pe care il asteapta in ajutor.

Afla care sunt Drepturile copilului.
Implica-te in activitatea organizatiei Salvati copiii.
Raporteaza abuzul asupra unui copil.
Fa cariera profesionala in domeniul protectiei copilului.

 

*Studiu international efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari “Violenta scolara: epidemiologie, istoric si preventie”

Foto: dreamstiem.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top