Now Reading
Ritualul cafelei, de la amator la ucenic și prăjitor

Ritualul cafelei, de la amator la ucenic și prăjitor

Avatar photo
ritualul-cafelei-de-la-amator-la-ucenic-și-prăjitor

Băutura neagră care a cucerit rapid aproape tot globul face parte azi din ritualurile cotidiene ale multor oameni. Neagră sau cu lapte, neîndulcită sau cu zahăr, scurtă sau lungă, cafeaua este licoarea care ne trezește, ne răsfață, ne face diminețile mai ușoare.

Un concurs de împrejurări și oamenii potriviți în momentul potrivit m-au determinat să învăț de curând o nouă meserie, aceea de coffee roaster sau prăjitoare de cafea de specialitate. Sunt încă în ucenicie și de câteva luni descopăr aproape în fiecare zi câte ceva nou despre boabele care au cucerit lumea și au transformat-o.

Mi-a plăcut de la început să-mi bag nasul în sacii de cafea verde și să explorez miresmele incredibile ale boabelor crude. Unele miros a pajiște de flori, altele au o aromă ușor fermentată, la unele se simte că sunt bogate în uleiuri și parfumate. Prima șarjă a zilei umple noul meu „birou” cu un miros deja familiar de pâine caldă și omletă.

„Cred că ți se potrivește meseria de prăjitoare”, mi-a zis Laurențiu Ștefan, barista dublu campion național și trainer, atunci când am început ucenicia cu el. Acum zic și eu că a avut dreptate.

Tot el m-a învățat diferitele metode de brewing și am descoperit fascinată ce licori incredibile pot ieși când cafeaua măcinată e preparată diferit. Dimineața, soluția ideală continuă să fie, pentru mine, espresso dublu. Aromat, intens, îmi lasă un gust dulce la final. Rareori, când am poftă de „ceva dulce”, îmi prepar un flat white. Eventual cu un sirop, ca să am senzația de desert lichid. După amiezele de sâmbătă sau duminică sunt perfecte, zic eu, pentru un V60 sau un Aeropress. Adică o cafea mai tare și mai lungă, cu aspect și gust de ceai aromat și intens.

Pentru cei tari de înger, cold brew este băutura de elecție. O cafea filtrată timp de 12 ore, cu apă rece. Gust intens, aroma variază în funcție de cafeaua aleasă. Dar e cert că te ține treaz și alert, fără a cauza efecte secundare neplăcute.

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top